Eduard Artemiv, ünlü ve efsane olmuş rus yönetmenlerinden Tarkovski'nin müziklerini yapmış bir müzisyen, kompositör. Artemiev 1960'larda, üniversitede iken başladığı müzik hayatına hala devam etmektedir. 1966 yılında kurduğu kendi stüdyosuyla bağımsız bir müzisyen tanımlamasını da haketmiştir benim için.
Türk insanı onu Zeki Demirkubuz'un bir filminde kullanılan müzikten tanıyor. Zeki Demirkubuz bir Tarkovski hayranı olarak Artemiev müziğini kullanmak istemesi sonucu Türk insanı da film sayesinde Artemiev müziğiyle tanışmış oluyor.
Ben nasıl tanıştım? Zeki Demirkubuz filmleri izlemek henüz kısmet olmadı. Yaklaşık 10 yıldır sadece bilim kurgu filmlerine odaklandığım için bir çok filmi izleyemedim. Artemiev ile tanışmam ise eski facebook hesabımda varolan Rus asıllı bir İsrailli'nin sayesinde oldu. Karşılıklı müzik paylaşırken bir gün Tangerine Dream paylaşmam üzerine, buna benzer bir de bu var deyip, Eduard Artemiev'in 'Solaris' parçasını göndermişti. İlk o zaman tanıştım Eduard Artemiev ile ve hayranlığım diğer müziklerini dinlemeye başladıkça artmıştı.
Şimdi ise son dönem Rus müziği dendiğinde aklıma ilk gelen müzisyen, Eduard Artemiev.
Artemiev müzik çalışmalarını synthesizer üzerine yoğunlaştırarak 70'lerin rus popüler müziğinde ve önemli bir yer edindi. Çok sonraları ise Artemiev'ni müziği rock ve progresif rock sınıflandırmalarının içine kondu. 70'lerin sonlarına doğru artık yağtığı müzik üzerinde iyice hakimiyet kazandıktan sonra rock enstrümanlarına daha çok yer vermeye başladı. 1980 yılındaki 'Metamorphose' albümünde kullandığı klasik müzik aranjmanlarını 1985 yılındaki 'Warmth of Earh' albümünde daha da geliştirerek ve rock müziğini de içine koyarak progresif rock müziği için örnek gösterilebilecek albümlerden birisini ortaya çıkardı.
'Warmth Of Earth', Rus rock gruplarından Boomerang Ensemble(topluluk) ile kayıtedildi. Artemiev bu albümde düzenleyici konumunda. Albümde varolan ve kullanılan synth, Boomerang Ensemble grubu tarafından çalınıyor. Ancak albümün müzikal fikri Artemiev'in kendisine ait. Boomerang Ensemble grubu sadece müzik aletlerini çalıyor.
'Warmth Of Earth'(Dünya'nın sıcaklığı) albümünde Artemiev yönetmen, düzenleyici konumundayken; sözler Rus yazar Yuri Rytkheu'ya ait. Vokal ise 70'lerin ünlü seslerinden Dalida'ya olan benzerliğiyle Jeanne Rozhdestvenskaya'ya ait.
Albüm 'Birth Of Earth' (Dünya'nın doğuşu), koatik elektronik sesler ve vızıldayan gitar ile başlıyor. Devamında, parçanın alt kısmına yerleştirilmiş ses düzenleyicisi olabildiğince dünya'nın doğuşu'nu kaotik bir halde yansıtırken, elektrik gitar ve davul ritimleri avantgard havasıyla YES ve King Crimson'ın 75 öncesini hatırlatıyor.
'Who I Am', yine elektronik seslerin ve artı olarak piyano'nun yoğun kullanıldığı, vokalin 70'lerin senfonik müzikal atmosferli pop müziğini andırdıyor. Bu konuda alman senfonik prog gruplarına bakınız. Parçanın son balad kısmında ise operavari vokal ile elektronik sesler ve elektrik gitar, senfonik prog şöleni veriyor.
Albümün isim parçası 'Warmth Of Earth', yine elektronik seslerin parçanın altında olduğu, folkik gitar ve bluesvari elektrik gitarıyla çok etkileyicidir. Yine, bana Almanların 70'lerde ki senfonik progresif rock müzikal ekolünü hatırlatıyor.
'On The Bank Of The Milky Way', caz bas gitarı ve mükemmel ötesi vokal, baştan sona götürüyor dinleyeni. Hafif pop ve ağır senfonik rock müziğin içiçe geçtiği mükemmel bir parça. Hem müzikal atmosferi hem de vokaliyle progresif rock'ın efsanelerinden Renaissance grubunu hatırlatmıyor değil.
Dinlerken gözlerimi dolduran iki parçadan birisi 'Farewell'. 80'lerin Vangelis ve Tangerine Dream tarzı melodik sesler ve blues gitar solosu, beni hüzünlendirdiği gibi dinleyenleri de hüzünlendiriyor.
'Expectation', synth sesleri ve popvari vokaliyle başlıyorken sonrasında YESvari senfonik seslere bürünüyor. Orkestral sesler ile bitiyor parça.
'Rakkans', 80'lerin dans müziği ve elektronik sesler içiçe. Progresif rock için biraz iğretici bir parça. Daha çok dans müziği üzerine odaklanılmış. Albümdeki en zayıf parça benim için.
'Hope', albümdeki en sevdiğim parça. Akustik gitar ve yankılanan elektrik gitarı, insanı umut etmeye daha çok bağlıyor. Kısa ama benim için akılda kalıcı en güzel parça.
'Where are You ?', 80'lerin dans ve uzay rock'ın (space rock) güzel bir birleşimi. Parça içindeki bluesvari gitar solosuna dikkat edin. Vokalle birlikte büyük bir haz veriyor.
'Lonely Sail' parçası albümdeki klasik anlamda Eduard Artemiev müziğine en yakın parça. Uzaylık sesler ve saykodelik rock'tan gelen gitarlar. Dinlerken Tangerine Dream'i hatırlamamanın imkanı yok.
Kapanış parçası, 'Hymn To Man', mükemmel ötesi senfonik melodileri sahip gerçek anlamda progresif rock'ın örnek parçalarından. Synth ile piyano'nun uyumu ve vokallerin yankılanan hali, albümün mükemmelliğine çok güzel bir son sunuyor.
Sonuç olarak 'Warmth Of Earth' albümü güzel bir konusu olan, dünyanın ortaya çıkışından, insanın kendisini ve içinde yaşadığı dünyayı, evreni anlamaya çalışmasına kadar olan süreci çok güzel anlatan mükemmel bir konsept (bütünlüklü) albüm.
Eduard Artemiev'in ise bu müzikleri yaparken progresif rock diye bir sorunu yoktu, hiç bir zamanda olmadı. Bildiği ve öğrendiği müzik üzerinden kendi müziğini yaptı. Sovyetler yıkıldığında yada sovyet komünist sistem bittiğinde yaptığı müzikle batı'ya geçip, kendisini ve müziğini pazarlamaya da kalkmadı. Artemiev içinde büyüp yaşadığı kültürü, yaptığı müzikle evrenselliğe taşıdı.
Artemiev, bu albüm ve diğer bir çok albümü ile birlikte benim için YES ve Tangerine Dream gibi bu dünyanın evrenselliğine ulaşmış ender isimlerden birisi. 'Warmth of Earth' albümü ise Eduard Artemiev'i ve yaptığı ilerici (progresif) müziği tanımak için en gösterişli albümlerinden biri.
1. Birth Of Earth (3.01)
2. Who I Am (6.37)
3. Warmth Of Earth (3.52)
4. On The Bank Of The Milky Way (3.47)
5. Farewell (3.15)
6. Expectation (3.15)
7. Rakkans (5.24)
8. Hope (3.43)
9. Where are You ? (5.46)
10. Lonely Sail (3.45)
11. Hymn To Man (9.17)
Süre : 52.37
Eduard Artemiev / Yönetmen, Düzenleme
Yuri Rytkheu / Sözler
J. Rozhdestvenskaya / Vokal
Boomerang Topluluğu
Y. Bogdanov / Gitarlar, Synth (ses düzenleyicisi)
I. Len / Klavyeler
S. Saveliev / Klavyeler
A. Zakirov / Bas Gitar
S. Bogdanov / Davul
Yapımcılar
Alain Robert
Bernard Gueffier
Francis Grosse
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.