Bu Blogda Ara

27 Temmuz 2017 Perşembe

Cybotron - Cybotron 1976



Cybotron, kısa ömürlü Avustralya'dan çıkma elektronik progresif rock yapan bir müzik grubu. Alman asıllı Avustralya'lı Steve Braund'un Klaus Schulze ve Tangerine Dream hayranlığı üzerinden kendi müziğini yapmaya karar verir. 1975 yılında kendi ismiyle bir albüm yapar. 1 yıl sonra da yanına aldığı Geoff Green ile birlikte Cybotron adında gruplar müziğe devam ederler.


Cybotron adı, Klaus Schulze hayranı olan Steve Braund tarafından Klaus Schulze'nin bir albümü olan 'Cyborg'dan esinlenilerek oluşturulmuş. Steve Braund her ne kadar büyük bir şevk ile albümler çıkarmaya çalışsa da, grubun ömrü çok uzun olmamıştır. Klaus Schulze'nin 'Cyborg' albümünden sadece grup adı değil, aynı zamanda albümün adı da esinlenilmiş.


Albümün giriş parçası 'Arrakis'; parçanın alt kısmı tamamen elektronik öğeler ile dolu olsa da  aslında dönemin uzay rock'ına çok daha yakın. Synth ve ritimler iyi oturtulmuş ancak org solosu ile elektronik müzik değil, daha çok ortaya Eloy tarzı saykodelik-uzay rock (space rock) müziği çıkmış.

'Mumbo Jumbo' parçası da bir önceki parçanın devamı niteliğinde. Yine parçanın altı synth ile doldurulmuş. Üstte, görünün kısımda ise elektrik org yerine, saksafon var. Bu parçada 'Arrakis' gibi saykodelik-uzay rock'a yakın.

'Gods Of Norse' ile elektronik müziğin tadını çıkarmaya başlıyorsunuz. Her ne kadar hızlı ritimlerle başlıyor gözükse de, sonrasında konuk müzisyenin davulda katkısıyla Cybotron'un ne tür müzik yapmaya başladığını anlamaya başlıyorsunuz.

Albümün ilk iki parçasındaki saykodelik-uzay rock atmosferinden sonra gelen, 4 dakika gibi elektronik müzikte kısacık bir parça olan 'God Of Norse' ile müziğin tadını çıkarmaya başlamışken çabucak bitmişti.

'Parameters Of Consciousness' parçası ile Cybotron grubu albümün hakkını vermeye başlıyor. Albümün genelinde olan davul ritimleri, ilk dinlediğimde biraz iğreti gelmişti ama daha sonraki dinleyişlerimde iyice alıştım. Bu parçada synth kullanımı önceki 3 parçaya göre çok daha Tangerine Dream, Klaus Schulze tarzına yakın duruyor ve elektronik müzik nedir, nasıl bir şeydir sorusuna en güzel cevaplardan biri durumuna gelmiş.

Saksafon solosu da, sanırım albümü Alman ekolünden ayıran en önemli etken olarak.

Son parça, 'Sonic Overide'. Final gibi bir final parçası. Davul ritimlerinin olmadığı, tamamen synth'lerin kontrolünde olan bir parça. Her dinleyişimde Tangerine Dream'in 'Rubycon' ve 'Phaedra' albümleri aklıma geliyor. 3 bölümden oluşan, 10 dakikalık (bana göre kısa) parça albümün en güzel kısmı. Sırf bu parça var diye bu albüm defalarca dinlenir.

Cybotron, 1970'lerdeki progresif rock'ın popüler olduğu dönemde varolmayı başarabilmiş, dönemsel bir grup. Cybotron adıyla 3-4 albüm yaptıktan sonra dağılan grubun en güzel çalışması bu, ilk albümdür. Ana akım elektronik müzikten sıkılanların ara sıra dinleyebileceği nadide albümlerden biridir.

5-6 ay önce denk gelerek bulduğumdan beri ne zaman canım sıkılsa açıp, dinlediğim bir albüm. Sanırım bu durumuyla bundan sonra da aklımda yer edeceği kesin. Elektronik müziği takip edenlerin mutlaka dinlemesi gerekiyor.

1. Arrakis (6.03)
2. Mumbo Jumbo (4.22)
3. Gods Of Norse (4.40)
4. Parameters Of Consciousness (9.24)
5. Sonic Overide (10.06)
a. Gliding
b. The Riddle
c. Answer

Süre : 34.36

Steve (Maxwell Von) Braund / Arp 2600 Synth (ses düzenleyicisi), Elektrik Perküsyon, Alto Saksafon
Geoff Green / Org, Korg 700 ve Arp 2600 Synth

Konuk
Gil 'Rats' Matthews / Davul (3. Parça)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.