Bu Blogda Ara

29 Haziran 2017 Perşembe

Area - Caution Radiation Area 1974




'Caution Radiation Area', 1974 çıkışlı Area'nın ikinci albümü. İlk albümlerindeki nazi karşıtı sloganvari albümleriyle radikal sol'a olan yakınlığını bu albümde de devam ettiriyorlar.


'Caution Radiation Area', Dikkat, radrasyon alanı; radrasyonun zararlarından değil, nükleer füzyondan bahsediyor. Sırasıyla parçalar nükleer bombaların nasıl yapıldığını yada geliştirildiğini anlatıyor. Sadece müziğe değil, bilime de merakınız varsa bu albüm, çok ilginç bir albüm.

İlk albüme göre grupta bas gitarist değişikliği oldu. Belçikalı Patrick Djivas Area'dan ayrılarak bir başka italyan progresif rock grubu PFM'ye geçerken yerine Ares Tavolazzi geldi. İlk albümdeki folklorik atmosfer yerine bu albümde daha çok avantgard ve elektronik atmosfere bürünüyor müzik.  Albümün gerçek atmosferi ise avantgard, elektronik, serbest caz, saykodelik etkiler ve tabii ki ortadoğu folk (arap, yunan, türk) ezgilerinden oluşuyor.

'Cometa Rossa', ilk albümün müzikal atmosferine benzer bir şekilde başlıyor ve öyle de devam ediyor. Yunan ve karadenizlilerin sahip olduğu folkik ezgi sonrası rock dünyasının en güzel seslerinden biri olan Demetrio Stratos'un insanı kendinden geçiren vokalini dinliyorsunuz. Sonunda yine anadolu ezgileriyle bitiyor parça.

'ZYG (Criscita Zero)', albümde tapındığım tek parça. Mükemmel bir eklektik yapısı var. Elektronik sesler ile başlayıp, caz füzyon ile devam eden, karmakarışık ritimleri ve avantgardlığıyla 5 küsür dakikalık gerçek bir progresif rock şöleni yaşattırıyor. Tofani'nin Robert Frippvari gitar doğaçlaması ise caz füzyon hayranlarını rahatlıkla kendinden geçirtiyor.

'Brujo', King Crimsonvari avantgard caz rock ile başlıyor parça. Tofani'nin Frippvari gitarını burada da görüyorsunuz. Kısa ama öz Mahavishnu Orchestra'dan esinlenilen piyano ve Comtemporary tarzı piyano çalışması yada örneği caz müziğin derinlerine kadar götürüyor. Demetrio'nun kesik kesik gelen vokali ise Area'nın progresif için deneyselliğin ne kadar önemli olduğunu isptalıyor.

'Mirage', albümün en uzun parçası. Krautrock'ın kalbi elektronik müziğin yoğun olarak hissedildiği, üzerine Demetrio'nun korkutucu vokali hem albümün hem de Area'nın en ilginç parçalarından birisini ortaya çıkarıyor. Cazvari bas gitarın, afrika kabilelerinin davul ritimlerinin, uzay rock ve elektronik seslerin biraraya geçtiği beyin yakıcı bir parça.

Son parça 'Lobotomia'da elektronik sesler bir uyarı veriyor gibidir. Albümün bütününe hakim olan nükleer füzyon konusunun bitiş parçası. Kulak gıçırdatan seslerle hüzünleneyim mi yoksa sevineyim mi bilemedim. Deneysellikte çığır açabilecek türde elektronik müzik.

Area, benim için hep dinlenmesi ve anlaşılması zor olan gruplardan biri oldu. Avantgard müzik anlayışları yaptıkları müziği anlamamda ve benimsememde sorun çıkarttı ama Area gibi grupların ne yapmak istediklerini anlamaya başlayınca progresif rock'a bakışım değişti.

'Caution Radiation Area' albümü de progresif rock'a bakışınızı değiştirebilecek türden bir albüm. İtalyan progresif rock'ının en bilinen yada ilk akla gelenlerinden biri olmasa bile yaptıkları bu müzikle gerçek anlamda progresif rock'ın temelini anlatabilecek bir albüm. Dinleyin, dinletin.


1. Cometa Rossa (4.00)
2. ZYG (Criscita Zero) (5.27)
3. Brujo (8.02)
4. Mirage (10.27)
5. Lobotomia (4.23) rj5x

Süre :  32.19

Demetrio Stratos / Vokal, Org, Çelik Davul, Perküsyon
Paolo Tofani / Gitar, Flüt, EMS Synth (ses düzenleyicisi)
Patrizio Fariselli / Piyano, Elektrik Piyano, Bas Klarnet, ARP Synth
Ares Tavolazzi / Bas Gitar, Trombon
Gulio Capiozzo / Davul, Perküsyon 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.