Bu Blogda Ara

27 Kasım 2016 Pazar

Emerson, Lake and Palmer - Emerson, Lake and Palmer 1970




King Crimson'dan Greg Lake, The Nice grubundan Keith Emerson ve Atomic Rooster'dan Carl Palmer tarafından kurulun 70'lerin süper grubu ELP'nin kendi adını taşıyan ilk albümü. Albüm hatırlanmayı da tekrar tekrar dinlenmeyi de fazlasıyla hakediyor.


Günümüzde de bir çok grubun üyeleri kendi aralarında proje gruplar kurup, ELP gibi süper grup olma iddiasındalar. Hatta bir çoğu süper grup olduğunu üstüne basa basa söylüyorlar ama yine de  ELP kadar progresif müzikte yaratıcılığa ve kaliteye yaklaşamıyorlar. Süper grup olduğunu iddia eden bu tarz gruplar benim için sadece özentiden ibaret.

ELP'nin bu ilk albümünde olduğu gibi sonraki bütün albümlerinde klasik müziğin yoğun bir etkisini görürsünüz. Klasik müziğin tanınmış bir çok isminin eserlerini albümlerinde yorumlamışlardır. Tabii bunda daha önce The Nice grubunda da klasik müzik eserlerini çalan, yorumlayan, rock müziğin içine koyan Keith Emerson'ın rolü büyüktür.

Bu albümlerinde de klasik müzik eser yorumlaması olarak giriş parçası 'The Barbarian' vardır. Bela Bartok'tan 'Allegro Barbaro' eserinden uyarlanmış. Parça, klasik eser yorumlaması ve ELP grubu da senfonik müzik yapmasına rağmen heavy progresif rock'a daha çok benziyor. Greg Lake'in kullandığı elektrik gitar parçaya avant-garde havası bile veriyor. ELP efsanesinin başlangıcı için çok iyi bir seçim.

'Take A Pebble' albümün en iyi parçası benim için. Büyük bir YES hayranı olarak böyle bir parçanın YES tarafından çalınmasını tercih ederdim aslında. Parça'da Keith Emerson, YES'den Rick Wakeman ve Steve Howe rolünü bir arada üstlenmiş. Keith Emerson çalarken, melodilerde Steve Howe tarzı gitar tınılarını duyabilirsiniz. Greg Lake kadifemsi vokali dinleyene hayaller kurdurabiliyor ve Greg Lake akustik gitarıyla parçanın ortalarında 1950'lerin rock'n roll havasını da yansıtıyor. Böyle bir parçayı albümden değilde, konser alanında dinlemek gerekti.

'Knife-Edge'; harika bir bas gitar çalışı ve vokali ile Greg Lake, Keith Emerson'un org ve piyanosu ve Carl Palmer'ın elinden çıkmış, açılış parçası gibi avant-garde havası olan, ağır bir parça. 'Knife-Edge' parçası da parçası gibi klasik müzik eserinin yorumlanması sonucu ortaya çıkmış. Her dinlediğimde, 2 yıl sonrasının İtalyasından çıkmış bir başka progresif rock grubu, Banco'nun müzikal yapısını duyar gibi oluyorum.

ELP müziği nedir diye sorsalar herhalde aklıma ilk gelen melodilere sahip 'The Three Fates' parçası olur. 'The Three Fates', 3 bölümden oluşur ve eski yunan mitolojisini konu alır. Progresif rock'da konu olarak mitolojilere yer ayıranlardan birisi de ELP grubu. İlk bölüm olan 'Clotho', Greg Lake'in vokali ve Keith Emerson'un org'u ile başlar. Sonraki bölümler ise tamamen enstrümentaldir. 'Lachesis' parçalasında Keith Emerson piyano resitali sunuyor. Son bölüm, 'Atropos' parçası ise grup üyelerinin enstrüman gösterisine dönüyor.

'Tank' parçasında davul çalan Carl Palmer henüz 19 yaşında. Tamamıyla davul soloya dayanan 'Tank' 1970 yılı rock müzik dinleyicileri için dinlemesi ve anlaması hayli zor bir parça. 'Tank', 2016 yılını bitirip 2017'ye girerken dahi en iyi davul sololarından birine sahip. En sevdiğim davulculardan biri olan Carl Palmer'ın onu sevmemde bu parçası etkili mi; evet, fazlasıyla etkili.

'Lucky Man', Greg Lake baladı. ELP'nin bütün albümlerinde en az birer ikişer olarak bu tarz parçalar vardır. 'Lucky Man' parçasında olduğu gibi Greg Lake vokali parçayı alıp götürüyor.

ELP'nin ilk albümü, hem ELP'ye yeni başlayanlar için hem de Progresif rock dinlemeye yeni başlayanlar için en ideal albümlerden biri. Eğer zaten progresif rock dinleyiciyseniz bu albümü görmezden gelmeyin. Daha önce defalarca dinlediyseniz, bir şey olmaz, tekrar dinleyin. ELP'nin diğer albümleri gibi bu albümü de dinlenilmeyi hakediyor.

1. The Barbarian (4.33)
2. Take A Pebble (12.34)
3. Knife-edge (5.08)
4. The Three Fates (7.45)
a. Clotho (Royal Festival Hall Organ)
b. Lachesis (Piyano solo)
c. Atropos (Piyano solo)
5. Tank (6.52)
6. Lucky Man (4.36)

Süre : 41.30

Greg Lake / Vokal, Bas Gitar, Elektrik Gitar, Akustik Gitar, Prodüktör
Keith Emerson / Hammond Org, Piyano, Klavnet, Modular moog
Carl Palmer / Davul, Perküsyon

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.