Bu Blogda Ara

13 Temmuz 2017 Perşembe

Michael Rother - Sterntaler 1978



Elektronik müzik, teknoloji ilerlemeye başladığından beri, yüzyıldan fazla bir süredir insanlar tarafından yapılmaya, ilerletilmeye çalışılıyor.

Kuşkusuz elektronik müziğin gelişimde Almanya'da çıkan kraut rock akımının müzikal anlayışlarının etkisi çok fazla. Günümüzde elektronik müziğin etkilediği bir çok rock ve diğer müzik türlerinde Almanların 70'lerde yaptıkları müziğin temel alınışını yadsıyamayız. New wave gibi 80'lerin en popüler müzik türünün köklerinin 70'ler Almanya'sından çıkmış olduğu buna güzel bir örnektir.

Almanların elektronik müzikteki öncüleri, 24 saat boyunca sıkılmadan dinleyebileceğim, Tangerine Dream, Klaus Schulze, Kraftwerk gibi gruplar ve müzisyenler. Bunlar en çok bilinenleri, bilinmeyenler ise Harmonia, Cluster, Neu!, La Düsseldorf gibi ciddi kaliteli müzik yapan gruplar.

Michael Rother ise Neu! grubunun iki kurucusundan birisidir. Kısa dönemli, iki kişilik bu gruptan sonra Kraftwerk ve Harmonia'da da müzik yapmaya devam etmiştir. 1977 yılında ise kendi albümlerini ortaya çıkarmıştır.

'Sterntaler', Michael Rother'in ikinci albümü. İlk 3 albümünü şiddetle tavsiye ederim. Üç albümde birbirinden güzeldir. Michael Rother için bu albümü seçmemde ki tek sebep, Neu! müziğinden sonra ilk dinlediğim albüm. Benim için Neu! müziğinden çok daha ilericidir(progresif).

Albüm, tamamen Michael Rother'in hakimiyetinde. Albümde kullanılan gitarlar, piyano ve sytnth'ler (ses düzenleyicisi) Michael Rother'in kendisi tarafından çalınıyor. Sadece davullar için kendisine yardımcı almış. Can (Communism, Anarchism, Nihilism) grubunun efsanevi davulcusu Jaki Liebezeit albümde Michael Rother'e destek veren kişi.

1978'de çıkan bu albümde 6 parça var. Diğer 3 parça ise 1993 yılında ki tekrar basımda eklenir. Sonradan eklenen parçalarla orijinal albümde olan parçalar arasında çok da farklılık yok. 1978 basımındaki parçalar dönemin krautrock'ını ve elektronik müziğini yansıtırken, az çok new wave esintileri taşıyor. İlk parça 'Sonnenrad', Jaki'nin davullarından dolayı olacak, Can ve Neu! Karışımı gibi duruyor. Sözün tam anlamıyla mükemmel bir krautrock, elektronik müzik parçası.

Devam parçası, 'Blauer Regen' Michael Rother'in gitar ve piyano çalışması. Dramatik, duygusal birazda rock'n roll'u unutmama havasında. 3. parça da ilk parça gibi, sanki Can ile Neu! grubunun ortak çalışması gibi duruyor. Avantgard, elektronik müziğin mükemmel uyumu.

Albüme ismini veren 'Sterntaler' parçası ise daha minimalist ve yavaş hareket eden parça.

'Fontana Di Luna' albümdeki favori parçam. Minimalist bir piyano, duygusal yoğunluğa dem vuran  gitar ve Jaki'nin saykodelik etki yaratan ritmik davulları. Krautrock'a örnek ver deseler, ilk göstereceğim parçalardan birisi bu olurdu sanırım.

'Orchestrion', 1978 yılında ki albümün bitiş parçası. 'Blauer Regen' parçasındaki dramatik havanın Jaki Liebezeit'in davulları ve Michael'in rock'n roll tarzı gitar çalışıyla çoşmuş hali. 1978 yılı için güzel bir son.

1993 yılında eklenen parçalarda da 70'lerin havası az çok seziliyor ama 80'lerde ki new wave etkisi daha ağır basıyor. 80'lerde ortalığı kavuran, Vangelis, Kitaro gibi müzisyenleri hatırlıyorsanız, bu son 3 parçayı da seveceğinizden eminim.

Michael Rother, krautrock ve elektronik müziğin emektarlarından birisi. Pek popüler olmasa bile, krautrock ve elektronik müzikseverler tarafından bilinen bir isim.

'Sterntaler' albümü Michael Rother'in 70'lerin sonlarında yaptığı mükemmel 3 albümden birisi. Dinleyin ve dinletiniz, eğer elektronik müziğe ilginiz varsa!.

1. Sonnenrad (06.04)
2. Blauer Regen (03.11)
3. Stromlinien (08.12)
4. Sterntaler (06.47)
5. Fontana Di Luna (06.39)
6. Orchestrion (03.41)

Bonus Parçalar
7. Lichter Von Kairo (06.44) 1993
8. Patagonia Horizont (06.08) 1993
9. Suedseewellen – Extended Dance Remix (05.08) 1993

Süre : 52.52

Michael Rohter / Elektrik Gitar, Piyano, Bas Gitar, Vibrafon, Havai Gitarı, Synth (ses düzenleyicisi)
Jaki Liebezeit / Davullar,

Rolf T. Schulte / Programcı (9. parça)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.