Bu Blogda Ara

5 Kasım 2016 Cumartesi

Tangerine Dream - Alpha Centauri 1971



Her zaman söylemişimdir, günümüz popüler rock türlerinden Postrock'ın temeli Almanların 70'lerde yaptığı krautrock'tır, uzay rock'tır (space rock yada cosmic rock) diye. Can, Guru Guru, Agitation Free, Popol Vuh, Cluester, La Düsseldorf ve Tangerine Dream, postrock'ın temel aldığı müzikleri yapan gruplardır. Aklıma ilk gelen krautrock gruplarını yazdım, yoksa postrock'ın temel almış dediğim grupları bunlarla sınırlı değil. Postrock'ın temellerinin nereden oluştuğunu merak edenler için diyebileceğim tek şey, 70'lerin krautrock gruplarını dinlesinler.


'Alpha Centauri', Tangerine Dream'in ikinci albümüdür ama Tangerine Dream müziğinin ilk albümüdür. 70'lerin Tangerine Dream'ini baştan dinlemek için seçmeniz gereken ilk albüm. 'Alpha Centauri' albümü ve sonrasında gelen 'Zeit' ve 'Atem' albümlerinin işledikleri konu bakımından öncüsü. 'Zeit' ve 'Atem' albümlerinde uzayın derinliklerinde yol alınır. Bu serinin ilk albümü olan 'Alpha Centarui' de ise güneş sisteminden çıkıp uzayda ki en yakın komşumuz olan Alfa Centauri güneş sistemlerini (3'lü yıldız sistemi) konu alır. İnsanoğlu uzayda yolculuk yapmaya başladığında ilk uğrayacağı güneş sistemi. Albümde ki parçalarda Alpha Centauri'ye gidildiği zaman hissedilebilecek ruhsal durumu anlatılır.

'Sunrise in The Third System' gibi bir parçayı Tangerine Dream değil de, günümüzden bir müzik grubu yapsaydı, muhtemelen yapılan müziğe postrock denirdi. Parça, yine aynı dönemin kozmik rock, uzay rock yapan grupların müziğine benzer bir şekilde başlıyor. Sonrasında saykodelik org ve vınlayan sesler GYBE'nin (God Speed! Black Emperor) ilk albümlerinde nelerden esinlendiğinin cevabı niteliğinde. Bu esinlenme bir sonra ki 'Zeit' albümlerinde de var. Tangerine Dream parçalarına göre kısa olmasına rağmen akılda kalacak kadar özgün bir parça.

'Fly and Collision of Comas Sola', 70'lerin başlarında saykodelik ve krautrock'ın harmanlanması sonucu oluşturulan parça. Erken dönem Pink Floyd (1971 öncesi) ve Alman progresif rock'ının devlerinden Amon Düül II grubunun izlerini fazlasıyla taşıyor. Parçayı tanımlayıp kategorilendirmeye kalkarsak, elektronik müzikten ziyade daha çok ağır saykodelik rock'a (Heavy Psyhic) daha uygun düşüyor. Parçanın son bölümleri bunu kanıtlar nitelikte. Özellikle son kısımlarında çalınan folklorik flüt ve saykodelik davul solosu Pink Floyd'un 'Umma-gumma' albümünü hatırlatıyor. Böyle bir parçayı dinlemenin tadını başka hiç bir gruptan alamazsınız. Davulu çalan Chris Franke burada 17 yaşındadır. Bir sonraki albüm 'Atem' de gruba katılacak olan Peter Baumann'da 17 yaşındaydı. Kısa ve öz bir not olarak; 1975 öncesi Tangerine Dream albümlerini yapanlar 20 yaş altı insanlardı.

'Alpha Centauri' yarı saykodelik-krautrock, yarı elektronik müziktir. Aynı zamanda albümün ismi. Sonraki efsane olmuş Tangerine Dream parçaları kadar akılda kalıcı değil. Buna rağmen Tangerine Dream müziğinin ne tür müziklere dayandığını anlamak için açıklayıcı bir parça. Son üç dakikasında gerçek anlamda Tangerine Dream değil, ağır saykodelik rock'ı dinleyeceksiniz. Edgar Froese'nin gitarı tarif edilemeyecek güzellikte.

Albümü parça parça dinlemeyin, bütünüyle dinleyin. Albümü dinlemeye başladıktan sonra şu şekilde hayal edin. Bir uzay gemisiyle Alfa Centauri sistemine gittiniz. 3'lü güneş sistemine bakarken 'Sunrise in the third system' çalıyor olacak. Alfa Centauri'nin, 3 yıldızın arasından geçerken 'Fly and Collision of Comas Sola' çalmaya devam edecek. Sistemi terkederken geriye bakın, 'Alpha Centauri' çalacak. Tamamen uzaklaşmaya başladığınızda Alfa Centauri'den 'Alpha Centauri' parçasının son kısmında ki Edgar Froese'nin gitarını duyacaksınız.

Bu albümle yetinmeyin. Bir sonraki 'Zeit' albümünü de bunun üzerine dinleyin. Yetmeyecek, o halde 'Atem' albümünü de dinleyin.

50 yıllık Tangerine Dream efsanesi bu albümle, 'Alpha Centauri' ile başlıyor.

1. Sunrise in the third system (4.20)
2. Fly and Collision of Comas Sola (13.03)
3. Alpha Centauri (22.00)

Süre : 39.23

Edgar Froese / Gitar, Bas, Org, Kahve Makinası
Christopher Franke / Perküsyon, Lotos Flüt, Piyano, VCS 3 Synth (ses düzenleyici)
Steve Schroeder / Hammond Org, Farfasia Org
Udo Dennenbourg / Flüt
Roland Paulick / VCS 3 Synth (ses düzenleyici)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.