Sadece rock müziğin değil, son 50 yılın popüler müziğin en yaratıcı isimlerinden birisi Vangelis. İsmi yabancı gelebilir belki ama mutlaka bir parçasını dinlemişsinizdir. Hiç değilse 70'lerin Türk sinemasından hatırlarsınız. Bir çok Türk drama filminde Vangelis parçaları kullanılmıştır.
Vangelis müzik hayatına Yunanistan'ın efsane grubu Aphrodite's Childs'da piyano çalarak başladı. Aynı grubun vokalisti Demis Roussos'un sesini sanırım Türkiye'de bilmeyen yoktur. İşte aynı grubun klavyecisi Vangelis grup müziğini sonlandırınca kendi müziğine odaklanıp yıllar sonra bir çok film ve belgeselin müziğine imza atıyor. Sanırım ismi bilinmeyip müziği en çok bilinen isimlerin başında geliyor.
'Earth' isimli çalışması Vangelis'in 3. albümüdür. Daha henüz new wave müziğinin oluşmadığı dönemlerde yaptığı bu albüm dönemin rock müziğinin ve progresif yapısının özelliğini taşıyor. Albümde sadece rock müzik ve progresif yapı yok, ortadoğu ve hint halk ezgileri de var.
'Come On' açılış parçası. 2 dakikalık krautrock tarzı saykodelik ve blues etkili punk parçası. Kısa olduğu için çok da can sıkıntısı vermiyor.
'We Were All Uprooted', uzay gemisinden düşüp 200 yıl önceki ortadoğu-akdeniz bölgesine düştüğünüz zaman etrafınızı saracak müzikal atmosferi yansıtıyor. Sanki 2300 yıl öncesinin Helen uygarlığının müziği gibi. Yunan, ortadoğu ve doğu müziğinin birleşimi.
'Sunny Earth', bir önceki parçadan daha da eskiye götürüyor. Babil dönemi afrikalıların (arapların ataları) müziklerine benziyor. Güneş (şems, şam) tapınağında tanrıların fahişeliğini yapan kadınların yaptığı dansları anımsatıyor.
'He-o' ile yine ortadoğu'nun eski tarihlerinde gezinmeye devam ediyoruz. Vokal hariç parça bana Popol Vuh müziğini anımsatıyor. Albümde ki Vangelis'in müzisyenliğinin en güzel kısmını bu parça da duyuyorsunuz. Parçaya mükemmel bir altyapı hazırlıyor.
'Ritual'parçası da bir önceki parçaların devamı şeklinde. Ritimlerden çok vokaller ve Vangelis'in piyanosu ile devam ediyor albüm.
'Let It Happen' albümün en sevdiğim parçası. Minimalist klavye çalışması, saykodelik ritimler ve beat döneminden gelen vokaller. Tam da 70'li yılların rock müziği ile yarışır bir atmosferde saykodelik atmosferde parça.
'The City' ile albümün son bölümünde ki new wave bölümüne geçiyoruz. Belki de artık geçmişte gezinmeyi bırakıp geleceğe bakma zamanıdır diye düşünüp, Vangelis böyle bir yön değiştirdi.
'My Face In The Rain', 'Watch Out' ve 'A Song' günümüzde bilinen new wave müziğinin öncesi, altyapısı. Halk müzikleriyle, elektronik müziğin karışımı. 1973 yılından new age müziğine selamlar!
Vangelis müziğinin ilk örneklerini bulabileceğiniz bu albümde daha çok Vangelis'in nelerden, hangi müziklerden hoşlandığını ve etkilendiğini öğrenebileceğiniz güzel bir albüm. Vangelis müziğini bilenler için farklı bir albüm ama Vangelis ve new wave müziğini anlamak için ideal bir albüm.
1. Come On (2.09)
2. We Were All Uprooted (6.48)
3. Sunny Earth (6.38)
4. He-o (4.09)
5. Ritual (2.45)
6. Let It Happen (4.20)
7. The City (1.17)
8. My Face In The Rain (4.19)
9. Watch Out (2.50)
10. A Song (3.32)
Süre : 38.54
Vangelis (Evangelos Papathanassiou) / Klavyeler, Flüt, Perküsyon, Tabla, Geri Vokal, Aranjör, Prodüktör
Konuklar
Robert Fitoussi / Vokal, Geri Vokal, Bas Gitar
Anargyros Koulouris (Argiris) / Gitar, Geri Vokal
Warren Shapovitch / Anlatıcı (2,10)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.