Bu Blogda Ara

7 Temmuz 2017 Cuma

Tangerine Dream - Live At Reims Cathedral 1974



Tangerine Dream grubu yakın zamanda bir belgesele konu oldular.

'Revolution of Sound' adlı belgeseli henüz izlemedim ama nelerden bahsedecekleri hakkında az çok bir fikrim var. Çünkü belgeselin tanıtım afişinde Tangerine Dream'in efsane yıllarında ki kadronun resmi var. Edgar Froese, Chris Franke ve Peter Baumann.


Üçlü Tangerim Dream adı altında sadece elektronik dizgiler yada ses düzenleyicileriyle müzik icra etmediler, yaptıkları müziğin içine folk ezgileri, rock, caz, avantgard gibi öğeler yerleştirdiler. Sadece bununla da kalmayarak 1971-1976 yılları arası bir çok parçası avantgard müziğin örneklerini verdiler. Örneğin 'Zeit' ve 'Atem' albümleri gibi.

Tangerine Dream ilk albümlerindenin başarısı sebebiyle edindiği dinleyiciyi daha farklı taraflara çekmek için 1974 yılının son ayında Fransa'nın en bilinen kiliselerinden olan Notre Damme kilisesinde konser vermek için anlaşır. Konserlerini de verirler. Kiliseye 6 bin kişi gelir. Bin kadar kişi kilisenin içindeyken diğerleri de kilise dışından Tangerine Dream müziğini dinlerler. Gelenler uyuşturucu ve alkol kullandıkları için, konser sonrası hristiyanlar kilise üzerinde ki bu (!) pislikleri düzeltmek için ayinler düzenlerler.

Bu, dinleyicilerin yaptıkları yüzünden bir süre Tangerine Dream'in koyu hristiyanlar tarafından grup aleyhinde kullanıldı.

Tangerine Dream, 70'lerin başında ki yaptıkları konsept albümler sonrasında bu konserleri verdiler. Albüm sadece Notre Damme kilisesinde verdikleri konserin kayıtları. Bu konser haricinde bir çok kilisede de konserler verdiler. Albümün o dönemki diğer albümlerde olduğu gibi konsept bir yapısı yok. Parçalar grubun o andaki duygularına göre doğaçlama yapılarak çalınıyor. Yani aynı parçaları bir başka yerde tekrar dinlemenizin imkanı yok.

Tangerine Dream'in benim için ne ifade ettiğini öğrenmek istiyorsanız, diğer Tangerine Dream ile ilgili yazılarıma da bakın derim. Bana progresif rock müziği çok farklı bir yerinden sevdiren hatta olmazsa olmazlarımdan biri haline getiren Tangerine Dream ve mükemmel ötesi canlı albümü 'Live At Reims Cathedral'.

1. Pearlcon (1. Bölüm)
2. Pearlcon (2. Bölüm)

Süre : 84.14

Chris Franke / Synth (ses düzenleyici), Elektrik Org, Moog Synth,
Peter Baumann / Çift Klavye Org, Elektrik Piyano, Synth, Moog,
Edgar Froese / Mellotron, Elektrikli Piyano, Org, Moog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.