Bu Blogda Ara

23 Temmuz 2017 Pazar

Los Jaivas - El Indio 1975




Geçen yıl mart ayının sonunda başladığım progresif rock albümlerinİ yazmaya hala devam ediyorum. Aklımda olan, şimdiye kadar dinlediğim, dünyanın bir çok ülkesinden 70'lerde çıkmış müziklere ve albümlere odaklanarak bu bloğu doldurmaya çalışıyorum.


16 ay'da ulaştığım 200. yazı bu olacak.

200. yazım için özel olarak bu albümü seçmedim. Birkaç gün öncesinde dinlemeyi özlediğim Los Jaivas'ın bir albümünü indirip, dinlemeye başladım. Los Jaivas gibi bir grubu pas geçmemem gerektiğini düşünerek, hem grup hakkında bildiklerimi hem de hissettiklerimi yazmak istedim, ve o da 200. yazıma denk geldi.

Los Jaivas, 1960'ların ortalarında Parra kardeşler tarafından kurulan Şili'li folk müzik yapan grup. 70'lerde rock müziğin olgunlaşmaya başlamasıyla Los Jaivas'da da rock etkileri gözükmeye başlıyor. Ancak Los Jaivas burada daha çok progresif rock gruplarının etkilendiği klasik müzik ve caz'dan etkileniyor. Benim için 70'lerdeki en güzel albümlerinden 'El Indio' albümünü 1975 yılında EMI ile bütün dünya'da yayımlıyorlar.

'El İndio'(yerli), güney amerikan yerlileri ve latin müziğin içiçe geçirilerek oluşturulan bir albüm. Albümde bolca güney amerika halk müziklerinde kullanılan üflemeli ve vurmalı çalgılar mevcut. Parçaların bir kısmı tamamen folk müziğin etkisi halinde iken, bazı parçalarda caz'ın etkisi altında.

2005 yılıydı sanırım, taksim'de Ekvator yerlileri vardı. Sokakta kendi halk müziklerini çalarak ve bastıkları cd'nin satışını yaparak para kazanıyorlardı. İlgimi çekip albümlerini almıştım. İlk parça  'Pregon Para Iluminarse' bana o Ekvator'lu yerlilerin müziğini hatırlatıyor. Rio (Bayram) havasında bir parça. Folk müziğini sevenler için farklı bir güzellik.

'Guajira Cosmica', minimal piyano ve latin gitar konçertosunun birlikteliğinden oluşan ortak yapım bir folk pop parçası. 1970'li yıllarda bu parçaya benzer bir çok latin pop müziğini siz de rahatlıkla bulabilirsiniz.

Asla unutmayacağım grubun bana armağan ettiği parça, 'La Conguistada'. Müzikte eğer zerafet aranacaksa, kuşkusuz 'La Conguistada' parçasıdır. Klasik müziğin etkisinde (stravinsky) bir piyano ile başlıyor. Vokalin ses vermesiyle kendinizi yüzlerce yıl öncesinin Machu Picchu dağlarında yaşayan o eski insanların arasında buluyorsunuz. Aşamalı olarak ilerleyen müzikal tema, her ilerleyişinde dinleyeni daha da çok güdülüyor. Araya giren elektrik piyano solosu ve gitar solosu da dinleyeni, en azından beni, daha çok histerik bir hale sokuyor. Dediğim gibi eğer bir şarkının, bir müziğin tanımına sıfat olarak zerafet sözü eklenecekse, 'La Conguistada' bunu fazlasıyla hakediyor.

'Un Mar De Gente', sözler üzerine kurulu şablon bir parça. Daha önceki yazılarımda da söylediğim gibi, sözler üzerine kurulu müzikal yapıdan pek hoşlaşmıyorum. Parça kötü değil, bolca güney amerikan enstürmanları kullanılıyor. Folk, caz ve funk'ın güzel bir karışımı.

'Un Dia De Tus Dias' parçası da ilk parçada ki gibi bana o Ekvator'lu grubun müziklerini hatırlatıyor. Folk müzik sevenler için yine başka bir güzellik ama benim pek tarzım değil.

'Tarka Y Ocarina', albümün balat parçası. 3 bölümden oluşan 13 dakikalık bir caz, folk müzik şöleni. Progresif folk rock'ın dev ismi Jethro Tull ile kıyaslamam çok saçma olacak ama bu parçayı dinlemeyi bir çok Jethro Tull parçasına tercih ederim. İlk bölüm, yerli çalgılar ve yerli seslerle açılır. Sonrasında folk saykodelik etkili, elektrik gitar solonun ön planda olduğu bir şekilde devam eder. İkinci ve üçüncü bölümlerde ise koyu bir ELP etkisi mevcut. Klasik müziğin rock'a güzellenmiş halinin en güzel bölümlerinden birisi. Piyano o kadar hızlı ve güzel çalıp, güzel duygular yaratırken, devamında piyanonun yerini alan davul solosu da Carl Palmer'ı aratmıyor.

'Tarka Y Ocarina' görüp dinleyebiliceğiniz en güzel progresif folk rock balatlarından.

1973 yılında Şili'de ki Pinochet askeri darbesinden sonra Arjantin'e kaçmak zorunda kalan ve bütün müziklerini ve albümlerini orada yapan, Şili'nin efsane grubu Los Jaivas'ın en sevdiğim albümü 'El İndio'yu kesinlikle siz de dinleyin. Dinlemekle kalmayın, progresif rock efsanesi olan grupların ve albümlerin arasına sokun. 1975 yılında ki 'El Indio' albümüyle kendilerine uluslararası tanınırlık sağlayan ve dünya'nın ortak kültürünü katkı sağlayan Los Jaivas'ın bu müzikal şöleninden kendinizi saklamayın.


1. Pregon Para Iluminarse (5.17)
2. Guajira Cosmica (7.59)
3. La Conguistada (7.13)
4. Un Mar De Gente (4.09)
5. Un Dia De Tus Dias (3.10)
6. Tarka Y Ocarina (13.18)
a. Diablada
b.Trote
c. Kotaiki

Süre : 41.09

Gato Alguinta / Vokal, Elektrik ve Akustik Gitar, Kayıtedici, Flüt, Tarka, Konga
Eduardo Parra / Piyano, Org, Konga, Bonga, Tarka
Claudio Parra / Piyano, Elektrik Piyano,
Julio Anderson / Bas Gitar, Akustik Gitar, Geri Vokal
Gabriel Parra / Davul, Dombo, Konga, Geri Vokal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.