Bu Blogda Ara

14 Aralık 2016 Çarşamba

Gargamel - Watch For The Umbles 2006



Eskiye ara verip bu seferde biraz da yeni gruplardan yazayım dedim. 70'lerin atmosferinden çıkıp modern zamanlara gelmek gerek arasıra. Seçtiğim grup ise daha önce bir albümünü yazdığım Gargamel. Norveç'in 70'ler progresif rock'ını en iyi anlayan gruplarından biri olan, Gargamel. İkinci albümünde ki 70 etkileri 2006 yılında çıkardığı ilk albümünde de bolca var.


Grubun kuruluşu 2000'lerin başı olsa da, ilk albümlerini çıkarmaları 2006'yı buldu. Şimdiye kadar da maalesef sadece iki albümleri var. İki albümleri olmasına rağmen kesinlikle 2000'ler sonrasının bilinmesi gereken önemli gruplarından.

Gargamel ilk albümünde King Crimson, VDGG müzikal geleneğini devam ettirmiş. Albümün bütününde bariz bir şekilde King Crimson, VDGG temelli avant-garde müziği kendini belli ederken, kuzey avrupa folk ezgileri de bu geleneğin üzerine sos olmuş. Hem flüt, hem gitar ve hem de vokali üstlenen Tom Uglebakken, Peter Hammill tarzıyla grubun en çok dikkat çekeni.

Albümde ki parçalara değinecek olursam, açılış parçası 'Tics', VDGG tarzı karanlık kaotik bir org ile giriyor ve bir dakikadan fazla ahenksiz bir şekilde de devam ediyor. Konuk müzisyenin Çello'sunu dinlerken VDGG atmosferinden King Crimson'a yöneliyorsunuz. Çello, dinleyene GYBE (godspeed! You black emperor post rock grubu) hatırlayıyor. Post rock gruplarının yerine avantgarde temelli bu tarz parçaları her zaman tercih etmişimdir.

'Strayed Again', King Crimson'ın 'Islands', 'Lizard' albümleri dönemi ve VDGG'nin bütün dönemlerini yansıtıyor. Avant-garde çello ve italyan progresif'i andıran flüt kullanımı eklektik yapıya eklenebilecek en güzel şeylerden ve Gargamel grubu bunu fazlasıyla güzel yapıyor. Parçayı dinlerken aklıma şuan gelmeyen Finlandiya'lı avant-garde grubu geliyor. Özellikle son üç dakikada çello kullanımı ve vokal, avant-garde ve serbest caz'ın (free jazz) birlikteliği sizi Norveç'e mi götürür yoksa 70'lerde ki VDGG, King Crimson konserine mi, bilemiyorum.

'Below The Water', tahminimce albümün ve Gargamel'in en zayıf parçalarından biri. Bunda kesinlikle vokale ve sözlere odaklanılmasının payı büyük. Birazda parçayı şablon haline getirmelerinin de payı yok değil.

'Into The Cold', soğukta, hem Norveç'i hem de albüm kapağını tam anlamıyla yansıtıyor. Kuzey avrupa folk ezgileri VDGG tarzı avant-garde öğelerle 2000'lerin progresif rock anlayışını özetliyor. Tabii benim için. Diğer modern progresif rock diye geçen bir çok rock grubuna Gargamel'in bu parçasını yeğlerim. Tom Uglebakken'in Peter Hammill tarzı vokaline yerine Alto saksafonla katkıda bulunulmuş olsaydı, VDGG takipçisi diyebilirdim. 'Into The Cold' parçası tekrar tekrar dinlenilecek ve asla bıkılmayacak türden modern progresif rock parçası.

'Agitated Mind', 18 dakikaya dayanan bir başyapıt. Progresif rock'ın temel grupları King Crimson, VDGG tarzı ağır kaotik atmosferi, Pink Floydvari uzay rock (space rock) tarzı ile bezenmiş. Gitar ve flüt çalan Tom Uglebakken'in vokali VDGG'yi tam olarak yansıtıyor. Ancak Peter Hammill'in kadifemsi sesinden ziyade daha ekşimsi bir vokal. Ağır aksak giden parça 7. dakikadan sonra folk ezgileriyle devam ediyor. Sanırım albümün en sevdiğim müzikal bölümü burası. 5 dakika kadar süren bu bölüm. 11. dakikadan sonra funky tarzı bir yapıya bürünüyor. 1 dakika kadar devam ettikten sonra ilk 7 dakikada ki bölümüne geri dönüyor, Pink Floyd'un 71 öncesi saykodelik müziğinin yoğun olarak hissederek. Hammond org sololarının tadını burada fazlasıyla çıkarabilirsiniz.

Gargamel, Wobbler ile birlikte Norveç'ten çıkan modern progresif rock'a en iyi örnekler veren iki gruptan biri. Karanlık, kaotik, avant-garde atmosferi sevenlerin daha çok seveceği türden müzik yapan Gargamel, 2000'ler sonrası en sevdiğim gruplardan.

Gargamel'in bu ilk albümünü ister modern progresif rock örneği olarak dinleyin, isterseniz 70'ler klasik progresif rock olarak. Her türlü karşınızda çok kaliteli bir albüm var.

1. Tics (8.47)
2. Strayed Again (12.54)
3. Below The Water (6.44)
4. Into The Cold (11.54)
5. Agitated Mind (17.42)

Süre : 58.01

Jon Edmund Hansen / Gitar
Bjorn Viggo Andersen / Hammond Org, Fender Rhodes, Klavnet, Synth (ses düzenleyicisi)
Geir Tornes / Bas Gitar
Morten Tornes / Davul, Vokal
Tom Uglebakken / Gitar, Flüt, Vokal

Konuk
Leif Erlend Hjlmen / Çello

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.