Bu Blogda Ara

5 Aralık 2016 Pazartesi

Mezquita - Recuerdos De Mi Terrat 1979



Şimdiye kadar hep kıta Avrupası progresif rock gruplarının albümlerini yazıyordum. Değiştirmek gibi bir fikrim de yoktu. Bu akşam için yazmayı yada müzik dinlemeyi bile düşünmüyordum derken nerden aklıma geldiyse ispanyol grup Mezquita'yı hatırladım. Sürekli kıta avrupası progresif rock gruplarından biraz dışarı çıkmanın zamanı geldi diye düşünerek ilk albüm olarak Mezquita'nın ilk albümünü dinleyip, yazayım dedim.


İspanya'dan çıkma Mezquita grubu, ilk albümünü 1979 yılında çıkardı. İspanyollar için ses getirdiğini söyleyemem. Malum, dönem Franco'nun diktatörlük dönemi. Ancak günümüz progresif rock dinleyicileri için kesinlikle dinlenilmesi ve bilinmesi gereken albümlerden biri.

Mezquita'nın ilk albümü de devam albümü gibi, ağırlıklı olarak ispanyol ve arap halk müziklerinden esinlenilerek oluşturulmuş. Albümün bütünü için senfonik progresif rock tanımı uygun düşse de, füzyon etkileri elektrik gitarda ve davulda kendini fazlasıyla gösteriyor. Albümü dinlerken bir çok yerde şaşırabilirsiniz. Bu şaşkınlığınızın sebepleri albümün içinde Steve Howe, Al Di Meola, King Crimson, Camel, gibi progresif rock'ın öncü müzisyen ve gruplarını duyacak olmanızdır.

'Recuerdas de mi terra' parçasında olduğu gibi. Parçanın içinde folklorik ezgiler flemanko'yu çağrıştırsa da, kafkas halk ezgilerine daha çok benziyor. Sanırım bunda, kafkaslardan İspanya'ya göç eden günümüz Bask'larının payı büyük. 3 dakikalık bir folk rock şöleni. Sonrasında ki 2 dakikalık bölüm ise ispanyol halk ezgileriyle devam ediyor. 5. dakikadan sonra ispanyolca vokal ve arabik sesler duymaya başlıyorsunuz ve parça melodik bir şekilde devam ederek bitiyor.

'El bizco de los patios', güzel bir folk füzyon parçası. Folk füzyon tabirini ben uydurdum çünkü böyle bir müzik başka şekilde anlatılamaz. Gerçeği, füzyon (fusion) sözcüğünü genelde caz temelli (rock için değil) progresif müzik yapan gruplar için söyleriz ama bu parçayı en iyi anlatan tabir yada tanım folk füzyon. 'El bizco de los patios' parçasını dinlerken aklıma akdeniz esintisiyle bezenmiş İtalyan progresif rock grupları Osanna ve Goblin geliyor.

'Desde que somos dos', yine başka bir füzyon görünümlü parça. Görünümlü diyorum çünkü parça sonlarında çalmaya başlayan arap (fas müziği desek yerinde olur) oryantal esintileri ve ispanyol halk müziği vokalleri ile bitiyor. Arap, ispanyol ve çağdaş (70'ler) rock müziğin güzel bir harmanlanması.

'Ara buza (Dame un beso)' parçası için arap müziği üzerinden yapılmış yine başka bir füzyon görünümlü parça. Grubun müziğini bazı müzisyenlere ve gruplara benzetirken ilk dikkatinizi çekecek olan 'Ara buza' parçasının ortasında ki gitar kullanımının Steve Howe tarzına benzemesi.
Gitarın böyle cazımsı, klasik, deneysel bir havası var. Arabik oryantal ezgilerin ve vokallerin eşliğinde de gayet güzel duruyor.

'Suicidijo' parçası çeyrek füzyon, çeyrek folk ezgili, kalan yarısı da ağır progresif rock (heavy prog) temellerine oturtulmuş.

Parça albümde ki en hispanik olmayan parça. İlk dört parçada ki yoğun arab, ispanyol halk müzik (ve kafkas) esintilerinden sonra, ne yalan söyleyeyim, parça çok iyi geliyor. 'Suicidijo' parçası, sanırım üzerinde en fazla çalışılmış parça. İspanyolca vokalin, folklorik ezgilerin sıkmadığı enstrümanların tadı çıkararak dinleniyor. Sonlarındaki ispanyol gitarı dinlemek ayrı bir keyif.

'Obertura en Si Bemol', progresif rock'ın ingiliz menşeli Canterbury ekolünün ispanyol versiyonu. Folk müzik, caz ve melodik yapının birarada çalınması ile Canterbury ekolünün senfonik yönü ortaya çıkmış. Camel yada Caravan gibi Canterbury ekolü gruplarını seviyorsanız, bu parçayı da kolaylıkla seveceksiniz.

Gönül isterdi ki, İspanya'nın başına Franco gelmeseydi de İspanya'dan daha çok böyle müzikler duymuş olsaydık. Almanların Krautrock'ı, İtalyanların Rock progressivo İtaliana'sı hatta bizim Türklerin Anadolu Rock'ı varken, Mezquita grubu müziğiyle bir İspanyol Rock yada Flemenko Rock tanımı yapar, progresif rock literatürümüze eklerdik. İspanyolların yaptığı progresif rock müziği ve albümleri az da olsa dinlenmeyi hakediyor.

1. Recuerdas de mi terra (7.38)
2. El bizco de los patios (4.15)
3. Desde que somos dos (5.41)
4. Ara buza (Dame un beso) (4.30)
5. Suicidijo (7.20)
6. Obertura en Si Bemol (6.01)

Süre : 35.15

Jose Rafael Garcia (Rafa) / Gitar, Vokal
Rosoca Perez (Roscka) / Klavye, Vokal
Randy Lopez Rojas (Randy) / Bas gitar, Perküsyon, Vokal
Rafael Zorrilla / Davul, Perküsyon, Vokal

Konuklar
Jose Azpiri / Keman
Santiago Crespo / Keman
Juan Ferrera / Keman
Manuel Lopez / Çello

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.