Bu Blogda Ara

8 Eylül 2016 Perşembe

Osanna - Palepoli 1973



Napoli eski yunanca yeni şehir demek. Nea polis sözünün günümüze gelmiş hali. Ancak eski Yunanlar Neapolis yerine Palea polis sözünü de kullanıyorlar. Palea polis; antik kent. (Pales Polis , Palepoli denen yer günümüzün Santa Lucia denen sahil bölgesi) Gerçeği günümüzde Napoli, çarpık kentleşme sonucu bir hayli kaotik bir şehir olmuş durumda. Bu kaotikliğinden dolayı da yeni şehir adını pek hakettiğini söyleyemem. Palea Polis yada Palepoli ismi daha uygun.

Ancak Osanna eski, yeni derdinde değil. Osanna Palepoli albümünde eski Napoli'yi daha doğrusu Palepoli'yi günümüz Napolisi ile karşılaştırıyor.

Albüm kapağına ne zaman baksam YES grubunun 'Time and World' albümünü hatırlalıyorum ama albümler arasında bir benzerlik söz konusu değil. Osanna, albüm kapağını böyle yaparak bizi zaman tünelinden geçirerek (siyah beyaz labirentler) Napoli'nin eski zamanlarına götürüyor. Roma şehrinin de öncesine. Belirtmekte fayda var; Napoli şehri yerleşim yeri olarak Roma'dan çok daha eskidir. Hatta buradaki bir çok Napoli'li kendisini İtalyan olarak saymaz. 'Sono Napolitano' diye kesinlikle belirtir.

Palepoli... Antik Kent...

'Oro Caldo' ile iki bin yıl öncesinin Napoli'sine gidersiniz. Ortadoğu'dan (lübnan, filistin) gelen fenikelilerin pazarda ki sesleri duyulur. Sonrasında bir bayram cümbüş havası ile parçaya girilir. Albümü dinlemeye başladığım andan itibaren ayağa dikilten bir giriş, 3 dakikalık pazarda ki insan ve davul sesleri. 3. dakika ile 6. dakika arası daha çok bluesrock tarzı sert gitar ve davul seslerini duyuyorsunuz. 6. dakikadan sonra ise benim Osanna'nın en sevdiğim tarafı olan akdeniz havası tarzı folk ezgileriyle devam ediyor. Çok değil 2 dakika sonrasında bu kez King Crimson (69-70) müzikal yapısında agresif gitar odaklı kendinizi blues rock parçası dinliyor bulabilirsiniz. Parçanın bütününde varolan bir alçalan bir yükselen temponun içinde grup üyeleri kendi kafalarına göre takılır vaziyettedir. Gitar bluesrock solosu çalarken, saksafon serbest caz, davul ve avant-garde çalmaya çalışır.

'Stanza Citta' iki büyük uzun parçanın arasında geçiş parçası. 'Oro Caldo' parçasının girişinde ki flütlü melodiler var. Kesik kesik gelen kozmik sesler sanki günümüz Napoli'si ile Palepoli arasında zamanda iletişim kurar gibiler.

'Animale Senza Respiro', Rock Opera? Parça kesinlikle bir rock opera. Daha da ilerisi parça dönemin kaliteli progresif rock türlerinin bir harmanlaması. ' Animale Senza Respiro' içinde sert avant-garde, eklektik progresif rock'ın devleri King Crimson ve VDGG, elektronik, saykodelik rock ve caz füzyon'u rahatlıkla görebilirsiniz. Hatta ve hatta Fransız efsanesi Magma'nın Zeuhl türünü bile hissedebilirsiniz. Öyle ki parçayı bütünüyle dinledikten sonra rock opera dendiği zaman hatırlayacağınız bir kaç parçadan biri olacaktır.

'Palepoli' albüm olarak, içinde bulundurduğu 2 uzun parça ile bir rock opera albümü. Şöyle 20'şer dakikalık parçaları seviyorsanız, Osanna'nın 'Palepoli' albümünü de arşivinize ekleyin. Biranızı yada şarabınızı içerken açar, dinlersiniz.

Osanna grubu ise klasikleşmiş italyan progresif rock tarzının dışında bir grup. Özellikle serbest caz tarzı saksafon ve agresif bluesrock tarzı gitar bağırmaları, grubu sıradışı bir hale büründürüyor.

İç rahatlatıcı, naif klasik müzik ve akdeniz folk ezgilerinin yanına Osanna bir de saksafon ve bağıran gitar soloları koymuş.

Osanna dinlerken İtalya'da yapılan progresif rock'ın farklı bir yönünü görmüş olursunuz. Kendisine has ve özel bir grup olan Osanna'yı dinleyiniz.

1. Oro Caldo (18.30)
2. Stanza Citta (1.45)
3. Animale Senza Respiro (21.36)

Süre : 41.51

Danilo Rustici / Gitar, Vox Org, Elektrik Piyano, Vokal
Lino Vairetti / Vokal, Ritim Gitar, Arp 2600, Melletron
Elio D'Anna / Tenor ve Soprano Saksafon, Flüt, Vokal
Massimo Guarino / Davul, Vibrafon, Perküsyon
Lello Brandi / Bas Gitar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.