Bu Blogda Ara

14 Eylül 2016 Çarşamba

Hostsonaten - Hostsonaten 1997



Höstsonaten; İsveçce bir sözcük, Ingmar Bergman'ın bir filminin ismi. Fabio Zuffanti'nin ikinci projesi olan grubun da ilk albümü. Fabio Zuffanti grubu kurarken Ingra Bergman'ın filminden etkilenerek mi bu ismi verdi, muhtemeldir.

Finisterre grubu üyesi Fabio Zuffanti'nin 1998 yılında ki ilk projesi, Höstsonaten. Hatta bu ilk albüm Finisterre albümü olarak çıkacakmış ama bazı şeyler olmuş, o yüzden yeni bir grup ismi adı altında çıkmış, gibi bir bilgi de var. İtalyan progresif rock grupları günümüzde pek popüler olmadıkları için, bu tür bilgileri gram gram topluyorum.

Fabio Zuffanti ismi önemli. Hem İtalyan progresif rock hem de yeni dönem progresif rock müziği için çok önemli bir isim. İngiltere'den Steve Wilson (Porcupine Tree) gibi Fabio Zuffanti de müzikal kişiliğinde elinden geldiğince progresif rock için sürekli birşeyler ortaya koymaya çalışan biri. Höstsonaten, Fabio Zuffanti'nin tek projesi değil. İtalya'da bir çok grubun (7-8 grup belki daha fazladır) kurucusu. Bir çok grubunda prodüktörlüğünü yapmakta. Son olarak kendisinin solo albümleri de bulunmaktadır.

Fabio Zuffanti'ti özel olarak yazmak gerekir çünkü şimdiye kadar yaptıkları onca albüm buna bir sebepdir.

Albüm olarak Höstsonaten....

Eğer klasik müzik seviyorsanız, az biraz folk müzik seviyorsanız, az biraz da klasik gitar seviyorsanız Höstsonaten'den 'Höstsonaten' albümünü de seveceksiniz. Daha ilk parça da Stravinski'den 'Firebird' mü açtım acaba derken, Höstsonaten 'Sinfonia Della Luna part 1' (Ay senfonisi) kısacık ama harika bir açılış parçası. 19. yüzyıl folk ezgilerinin klasik müzikte kullanılmaya başladığı dönemde ki kadar çoşkulu, çoşku verici.

'Höstsonaten (Suite)' 40 küsür dakikalık yeni dönem senfonik progresif rock şaheseri. 40 dakikalık 'Höstsonaten' bir müzik komposizyonu, içinde caz'dan, folk'a (akdeniz ezgileri), Pink Floyd'dan Harmonium'a kadar bir çok tür var. 'Höstsonaten' parçasında saksafonda ki kişi Edmondo Romano. Eris Pluvia grubundan gelme. Eris Pluvia grubu da 90'lı yılların başlarında yaptıkları kaliteli albümle hala aklımdadır.

Kapak tasarımı yada resmi de diyebilirsiniz, daha da ilginç. İlginçlikten ayrı olarak komik aslında. Doğu Roma sanatı, Meryem betimlemesinin alt kısmında küçük bir köpek! Meryem değil, Kybele diyeceğim, konu tarihe kaçacak. En iyisi Meryem diyelim, küçük bir köpekcik var orada diyelim, kısa ve net olsun.

'Remember You' naif, iç gıdıklayıcı, rahatlatıcı folk ezgileriyle bezenmiş 98 yılına göre çok yaratıcı bir parça. Bir önceki parça olan 'Suite''den sonra kesinlikle favori parçam.

Son parça ' The Rime of the Ancient Mariner' bana çok itici geliyor. Neoprog esintilerinin bolca kullanıldığı bir parça. Şu fiyuv fiyuv diye öten org'u sevemedim bir türlü. Parçanın başlangıcından 5'inci 6'ncı dakikaya kadar gidiyor, org.

İtalyan progresif rock müziğini sadece 70'lerden dinlemeyin. Bir de günümüz İtalyan rock gruplarından dinleyin. Fabio Zuffanti'nin Höstsonaten 'in ilk albümü projesi de başlangıç olsun. Hem İtalyan hem senfonik progresif rock, tadından yenmiyor.

1. Sinfonia Della Luna part 1 (1.47)
2. Höstsonaten (41.21)
a.Sunset
b. Starfields
c. Forest
d. Ghosts Of Summer
Evenings
e. Watersong
f. Spirals
g. Seascape
h. Morning (Zuffanti)
3. Remember You (7.32)
4. The Rime of the Ancient Mariner (12.35)

Süre : 63.15

Fabio Zuffanti / Bas Gitar, Synht (ses düzenleyici), Klasik Gitar, Vokal
Stefano Marelli / Elektrik, Akustik, Klasik ve 12 telli Gitar
Osvaldo Giordano / Synth (ses düzenleyici), Melletron
Fabio Casanova / Minimoog
Boris Vallen / Piyano, Minimoog
Edmondo Romano / Saksafon, Kayıtedici
Francesca Biagini / Flüt
Marco Cavani / Davul, Elektrik Davul ve programcı

Konuklar
Claudio Castellini / Vokal (The Rime of the Ancient Mariner)
Carlo Carnevali / Vokal ve Parça Yazımı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.