King Crimson; Father of Progressive Rock. Bu sözü boşuna almamıştır. King Crimson müziğinden etkilenen o kadar çok grup var ki, bu gruplardan bazıları neredeyse King Crimson'la aynı müzikal anlayışa sahiptir.
King Crimson grubunun kariyerinde 3 periyot vardır. 1969'dan 1975 yılına kadar olan ilk bölüm. Bu bölümde grup üyelerinin bir çoğu sürekli değişmiştir. 2. bölüm 80'lerdir ki, bu dönemi pek sevemedim. Son bölüm ise 90'lı yıllardan günümüze dek uzanıyor. 1969-75 arası albümleri birer başyapıttır. 1980'li yıllarda albümleri çok iyi olmasa da konserleri çok çok iyidir. 90'lı yıllar ise King Crimson müzisyenlerinin doğaçlamalar üzerinden albümler çıkardıkları dönem. Konserleri de en az albümleri kadar yaratıcı ve progresif (ilerici).
Gordian Knot yazmaya çalışırken niye King Crimson'ı anlatıyorum. Cevabı çok basit. Hem King Crimson üyesi Trey Gunn'ın içinde bulunduğu bir grup hem de yapılan müzik King Crimson'ın 90'lı yıllarda ki yaptığı müzik anlayışının devamı.
Gordian Knot grubu proje grubu. Çok güzel iki albümleri var. Malesef bu iki albüm üzerine başka albüm yapılmamış. İlk albümleri 1998 yılına ait. King Crimson'ın 90'lı yıllarda ki müzik anlayışının devamı şeklinde olan her iki albümde fazlasıyla mevcut. İlk albüm olan 'Gordian Knot''a daha çok metalik sesler hakim. Bol bol caz füzyon pasajları var. Gordian Knot albümüne kesinlikle modern eklektik progresif rock diyebilirim.
Albümde benim için öne çıkan parçalar.
'Code / Anticode' kozmik metalik seslerin de bolca bulunduğu deneysel, progresif caz metal öğeleri taşıyor. Başlangıç parçası 'Galois' ten sonra gelebilecek en iyi müzikal yapıya sahip. Elektro gitar'da hem King Crimson hem de Dream Theatre etkileri görmek mümkün.
'River's Dancing' deneysel caz metal'in güzel bir örneği. Hızlı elektro ve bas gitar'ın mükemmel harmanlanması sonucu bir çok progresif metal yapan gruba örnek v Dre ilham verecek bir parça. Parçanın ortasında çalınan akustik gitar parçaya bambaşka bir lezzet katmış. Bas gitar nasıl hızlı bu kadar güzel çalınır, 'River's Dancing' çok güzel bir örnek.
'Grace' parçası kesinlikle modern dönemin caz füzyon parçası. Parçayı dinlerken King Crimson'ın 'One Time' hatırlamamak mümkün değil. Karanlık, melankolik, depresif yapısı , mükemmel ötesi müzisyenlik albümün en iyi parçası olmayı fazlasıyla hakediyor.
Albümde ki bütün parçalar birbirinden kaliteli ve progresif rock müziği yaratıcılığının örneği. Birkaç örnek vermiş olmam, albümde ki diğer parçaların kötü olduğunu anlamına gelmiyor. Sadece örnek verdiğim parçaları diğerlerine oranla daha fazla dinlediğim anlamına geliyor.
Albüm genel olarak kasvetli, melankolik bir yapıya sahip. Caz füzyon, folk (hint ve arap) ezgileri, deneysel metal, elektronik sesler 'Gordian Knot' albümünü eklektik bir yapıya büründürmüş. King Crimson tarzı eklektik progresif rock'ın tadına varmak isteyenler için mükemmel bir albüm.
1. Galois (2.05)
2. Code / Anticode (6.44)
3. Reflections (6.49)
4. Megrez (4.00)
5. Singularity (4.43)
6. Redemption's Way (6.58)
7. Kom Süsser Tod, Kom Sel'ge (2.24)
8. River's Dancing (7.35)
9. Sri Kare Tal (9.18)
10. Grace (7.34)
11. Unquity Road (5.28) (sadece Japonya basımı için)
Süre : 63.38
Trey Gunn / Gitar
Sean Reinert / Davul
Ron Jarzombek / Gitar
Glenn Snelwar / Gitar
Sean Malone / Bas Gitar, Org,
Konuk
John Myung / Chapman Gitarı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.