Progresif metal'i sevememişimdir bir türlü ama sevmediğim hiç dinlemediğim anlamına da gelmez. Dinlediğim bir çok progresif metal grubu vardır. Sevemediğim devamını getiremediğim içindir belki de. Çok çabuk soğuyorum progresif metal'den. Bu durum sadece progresif metal için geçerli de değil, saykodelik ya da post rock gruplarına alışamadım bir türlü. Hele ki heavy progresif yapıyorum diye ortalıkta dolaşan gruplara ise tahammülüm hiç yok. Müzik üretmekten ziyade nasıl para kazanırız derdindeler.
Bazı progresif metal gruplarını severim dedim, bunlardan en önemlisi kuşkusuz Psychotic Waltz grubu. Psychotic Waltz grubu hem metal temelli müzik yapıyorlar, hem de Amerikalılar. 8/8 hatalılar yani.
Psychotic Waltz; Amerikan menşeeli saykodelik, folk ezgilerini müziklerine yansıtan progresif metal grubu. Hani Jethro Tull 80'ler de kurulmuş olsaydı ve metal temelli müzik yapmaya çalışsaydı muhtemelen Psychotic Waltz tarzı albümler yaparlardı diyebilirim. Özellikle 'Another Prophet Song' ve 'I remember' parçasında ki flüt kullanımı Ian Anderson'u andırmıyor değil.
Psychotic Waltz grubu trash metal temelli bir anlayışla ilk albümlerini yaptılar. Albümü ve grubu progresif rock yada progresif metal haline getiren şey ise, müzisyenlerin deneyselliği ön planda tutması. Deneysellikten bahsetmem ise gitar ve davul üzerinde ki doğaçlamalar değil. Tam tersine metal ve rock türlerinden etkileşimleri sebebiyle deneyselliğe başvurmuşlar diyebilirim. 'Another Prophet Song' parçasında İngiltere'de canterbury ekolünü görebilirsiniz. 'In this place' parçasında death metal'e güzel birer örnek olarak da görebilirsiniz ya da ilk parçaları '...And The Devil Cried' parçasında trash metal esintilerini. 'Succoser' parçası ise power-symphonic metal'e başka birer örnek.
Albümde sevdiğim ve genelde ayrı olarak dinlediğim parçalar. 'I Remember', 'Another Proghet Song' ve 'A Psychotic Waltz' parçaları.
'A Psychotic Waltz' parçası bence özel olarak özel zamanlarda dinlenilmeli. Metal opera tadında ki parça gruba ismini vermeyi fazlasıyla hakediyor. Gotik havasında ki piyano açılışı ve ardından gelen akustik gitar ve Buddy Lackey'in Geoff Tate tarzı vokali. Ağır gitar ritimleri (70'ler doom metali) ve tabii ki Dan Rock'tan harika bir gitar solo. Sonu ise VDGG parçalarının sonları gibi olmuş. Progresif metal yapan delirmiş Peter Hammill'in piyano başında rastgele kaos yaratan biçimde parmak vuruşlarını düşünün.
Bir diğer parça da, 'I Remember'. Wishbone Ash'in hippi döneminden gelme akustik gitar, bas, vokal ve flüt temelli, pek te progresif metal türü denemeyecek bir parça. 'I Remember' parçası hem Ian Anderson flüt sololarını hem de 70'li yılları hatırlattığı için beni bir hayli romantizme bağlıyor. Buddy Lackey vokal de başarılı olduğu kadar flütte de Jethro Tull'ı aratmıyor.
A Socail Grace, grubunun ilk başyapıtı. Sonrasında çıkardıkları albümler de en az ilk albümleri kadar kaliteli. Pscyhotic Waltz grubunun müziğine başlamak için ideal bir albüm.
1. ...And The Devil Cried (5:42)
2. Halo Of Thorns (5:31)
3. Another Prophet Song (5.27)
4. Succesor (4:12)
5. In This Place (4.12)
6. I Remember (5.28)
7. Sleeping Dogs (1.33)
8. I Of The Storm (4:33)
9. A Psychotic Waltz (6.11)
10. Only in A Dream (3.36)
11. Spiral tower (5:59)
12. Strange (6:38)
13. Nothing (5:44)
- Buddy Lackey / Vokal, Klavye, Akustik Gitar, Klavye, Piyano, Flüt
- Dan Rock / Solo Gitar, 6&12 Telli Gitar
- Brain McAlpin / Gitar, Akustik Gitar
- Ward Evans / Bas Gitar
- Norm Leggio / Davul, Perküsyon
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.