Bu Blogda Ara

29 Temmuz 2016 Cuma

The Future Kings of England - The Future Kings of England 2005



İnsanoğlu düşün tarihi boyunca hep olmayan yerlerin, zamanların hayalini kurarak kendilerini bir şekilde kandırdılar. 5 yüzyıl öncesine kadar cennet gibi yerlerin anlatımı insanlar tarafından defalarca kullanıldı. 5 yüzyıl öncesinde ise ilk kez Thomas Moore, cennetin başka bir yer ve zamanda yada ölümden sonra değilde, şimdinin yeryüzünün herhangi bir yerinde kurulabileceğini 'Ütopya' isimli kitabıyla göstermeye çalıştı. Son 100-150 yıl öncesine kadar ütopya'lar çok meşhurken (romantik dönemin sonları) bilim kurgu yazınının ortaya çıkmasıyla bu anlayış tamamen değişti. H.G.Wells'in 'Dünyalar Savaşı' 'Zaman Makinesi' son 2-3 yüzyılda oluşan o romantik ütopya anlayışını ters çevirdi. İnsanlığın geleceği olarak artık ütopyalarımız yok, distopyalarımız var. 

Distopya. (Kötü ütopya)

Eski yunanca olumsuzluk dis ekinin avrupa yazın dünyası tarafından kullanılmaya başlamasıyla Avrupa yazınına Dis ekiyle bir çok sözcük eklendi. Distopya'da dis ekiyle üretilen sözcüklerden biri.  Akılda kalması için İngilizce disaster sözündeki dis eki de oradan gelme. Disaster kötü talih anlamına geliyor olsa da, eski yunanca kuyruklu yıldızlara verilen isimdi. Dis, aster; aster ise eski sümer akad dillerinden gelen bir sözcük. Aster sözcüğü italyanca'ya stella olarak geçmiş. Distopya ise dediğim gibi kötü ütopya. 

Günümüzde bir çok distopya hikayeleri, romanları ve filmleri mevcut. Elbette ki Rock grupları da distopya üzerine albüm yapmaktan geri durmadılar. İngiltere çıkışlı The Future Kings Of England grubu da çıkardıkları ilk albümün ismini grubun ismi olarak kullandılar. 

Son yıllarda çıkan en önemli gruplardan biri olmasa bile, The Future Kings of England grubu çıkardıkları ilk albümle erken dönem progresif rock müziğine saygı anlamında bir albüm yapmışlar gibi gözüküyor. Albümü hazırlarken de muhafazakar davranmayıp ortaya çıkan yeni türleri de yansıtmışlar albümlerinde. Post rock'tan, elektronik müziğe, folk ezgilerinden uzay ve kosmik rock'a hatta krautrock'a bir çok rock müzik türünün etkileri albümde var. 

Eğer distopik bir hikayeyi saykodelik müzikle anlatmak isterseniz, oluşturabileceğiniz en iyi müzikal yapı, bu albüm kadar olabilir. 

İnsanoğlunun geleceği ister kapitalizm deyin, ister başka bir şey uydurun, parlak değil. Keşke 5 yüzyıl öncesinin insanları gibi geleceğe, adelet sağlayacılara inanıldığı gibi bizde inansak. Ancak iletişim araçları aracılığıyla dünyanın hali ortada. Geleceğimiz hiç iç açıcı değil. Bu böyle devam ettikçe binlerce yazılmış, filmleri çekilmiş, müzikler yapılmış distopyaları daha çok uzun bir süre göreceğiz. Distopya'lar yazıldı, yazılıyor ve yazılacaklar. İnsanoğlunun durumunu en iyi anlatanlar distopyalardır. 

Distopyalardan uzak kalmayın ve böyle güzel bir albümü de arşivinize eklemekten geri kalmayın.

Gruba yabancılık çekmeyin diye belirteyim, albümde çalan müzisyenlerden birisi de bir Türk.  Anvar Valiyev. Keman ve anlatıcı olarak albümde yer almış. 

En sevdiğim parçayı da belirtmezsem olmaz. Albümde ki dördüncü parça; October Month. Erken dönem Pink Floyd vari ezgileri, folk gitarı, David Gilmour'un yankılanan elektro gitarına benzer Ian Fitch gitarı ve arka planda  kaos yaratan klavye. Dinlemezsen böyle bir parçayı muhtemelen ölürsün.

1. 10:66 (8:47)
2. Humber Doucy Lane (8:55)
3. Silent And Invisible Converts (7:30)
4. October Moth (3:49)
5. Lilly Lockwood (8:18)
6. The March Of The Mad Clowns (3:35)
7. Pigwhistle (14:48)

Süre: 55:42

- Ian Fitch / Gitar, Xylophone (Flüt)
- Karl Mallet / Bas Gitar, Efekt kayıtları
- Simon Green / Davul, Perküsyon

Yardımcı müzisyenler,
- Steven Mann / Klavye, Yapımcı
- Anvar Valiyev / Keman, Anlatıcı (1)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.