Bu Blogda Ara

7 Ağustos 2016 Pazar

Bo Hansson - Sagan om Ringen (The Lord of The Rings) 1970



Tolkien fantastik edebiyatın belki de dünya üzerinde bir numaralı ismidir. 'Hobbit' ve 'Yüzüklerin Efendisi' hala en çok satan fantastik romanların arasında başı çekerler. Fantastik edebiyatın merkezi maalesef  hala Avrupa ve Amerika'dır. Doğu toplumlarında, yani biz de pek gelişmez.

Batılılar fantastik edebiyat üzerinde dururken, romanlarında; karakter oluşturmada genel olarak kendileri gibi olmayan toplumların bazı özelliklerini kullanmaya çalışırlar. Günümüzde bu kendilerinden olmayan toplumlara, biz karşı kültür öğesi diyoruz. Tolkien'de fantastik hikayelerini yazarken kendilerinden olmayan Asyalı, Afrikalı toplumların bazı özelliklerini kullanarak kişilik yaratmakta bir sakınca görmez. Bundan bir kaç yıl öncesine kadar 'Yüzüklerin Efendisi' film üçlemesinde, hikayenin içinde varolan bazı ırkların Türkler olduğunu, benzerlikler bularak kanıt olarak sunanlar vardı. Benzerlikler üzerinden Tolkien'in Türk düşmanı olduğunu politik bir ağızla yazanlar da vardı. Hep derim, cahil toplumun bir çok komplo teorisi vardır, diye. Benzerliklerden yola çıkarak değil de farklılıklardan yola çıkarak arasında benzerlikler bulunsa daha iyi olur.

Gerçekte olansa bu değildir. Sadece Tolkien'in fantastik hikayelerinde değil, 60'lardan sonra gelişen bilim kurgu edebiyatında ve sinemasında da Asya ve Afrikalı bazı toplumların karakter özellikleri üzerinden roman karakterleri yaratılırdı. Star Trek dizi ve filmlerinde, Klingon'lar ve Vulkan ırkı bunlara güzel bir örnektir.

Gereksiz yere uzatmanın bir anlamı yok. Tolkien; bütün fantastik bilim kurgu yazarları gibi batı haricindeki toplumların bazı özelliklerini kullanmıştır. 'The Lord of The Rings' hikayesinde de bolca Asyalı toplumların bazı özellikleri vardır.

Bo Hansson ise Tolkien'in 2000'li yıllarda sinemanın efsane filmlerinden olacak 'The Lord of The Rings' hikayesini bir konsept albümde kısa da olsa işlemeye çalışmıştır. Bo Hansson, İsveç'ten çıkan progresif rock müzisyenlerinin arasında en yaratıcı isimlerinden biri. Hazırladığı bu albümde 1960'ların saykodelik rock müziğini temel alır. Albüm dinlerken folklorik seslerden oryantal seslere ve latin amerika folklorik seslerine kadar bolca farklı sesler bir aradadır.

Bo Hansson'u hep YES grubunun klavyecisi Rick Wakeman'a benzetmişimdir. Her ikisi de tek başına dev birer orkestra gibidir. Bo Hansson'da Rick Wakeman gibi org ve synth'lerin başına oturur ve müziğini yapar. Bo Hansson'un Rick Wakeman'dan tek farkı org haricinde gitar, bas gitar gibi enstrümanları da çalıyor oluşu. Birbirleriyle karşılaştırmak kesinlikle absürd belki ama müzikal anlayış olarak Bo Hansson ve Rick Wakeman birbirine benzer. Bo Hansson 'Yüzüklerin Efendisi' hikayesini müzikleştirirken Rick Wakeman da 1975 yılında Jules Verne'nin 'Dünyanın Merkezine Yolculuk' hikayesini müzikleştirir. Müzikal anlayış olarak birbirlerine yakınlar. Her ikisi de edebiyat üzerine yoğunlaşırlar.

Albümü dinlemeye başladığınız andan itibaren karşınıza bir Rick Wakeman, YES, Genesis, ELP gibi senfonik progresif rock'ın önderliğini yapmış grupların müziğine benzer şeyler duyacağınızı sanıyorsanız, aldanırsınız. Albüm 60'ların saykodelik rock'ın üzerine inşa edilmiş. Klasik müziği ararsanız, bulamazsınız. Bunun yerine folklorik sesleri daha çok duyarsınız. İngiliz yada Amerikan rock müzisyenlerine benzetmeye gerek yok. Bo Hansson'un org ve synth kullanımı bana Murat Ses'li Moğollar grubunun ilk albümünü hatırlatıyor. Murat Ses ve Bo Hansson'un aynı dönemde benzer org ve synth'leri kullandıklarını gözönüne alırsak ve her ikisininde folk müziklerinden beslendiğini anlarsak; müzikler arasında rahatlıkla ilişki kurulabilinir.

'Yüzüklerin Efendisi' gibi efsane olmuş bir kitaba 35-36 dakikalık bir albüm az. Daha uzun bir albüm bekliyor, insan. Tabi bu kötü bir albüm demek te değil. Albüm güzeldir ancak kısadır.

1. Leaving Shire (2.47)
2. The Old Forest / Tom Bombadil (3.42)
3. Fog on The Borrow / Downs (2.28)
4. The Blacks Riders / Flight to The Ford (3.48)
5. At The House of Elrond / The Ring goes South (4.23)
6. A Journey In The Dark (1.07)
7. Lothlorien (3.22)
8. Shadowfax (0.50)
9. The Horns of Rohan / The Battle of the Pelenmor Fields (3.58)
10. Dreams In The Houses Of Healing (1.50)
11. Homeward Bound / The Scouring Of The Shire (2.11)
12. The Grey Heavens (4.56)

Süre : 36.01

Bo Hansson / Org, Gitar, Moog Synth (ses düzenleyici), Bas Gitar

Konuklar
Sten Bergman / Flüt
Gunnar Bergsten / Saksafon
Rune Carlsson / Davul, Konga


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.