Bu Blogda Ara

13 Ağustos 2016 Cumartesi

Hölderlin - Hölderlin Traum 1972



1930'lar Almanya'sında yükselen nazi ideolojisi Alman kültürünü  o kadar çok yoketmiştir ki, 70'ler de ortaya çıkan hippiler ve çiçek çocukları, 200 yıl önce ki Alman edebiyatını yükseltmek için şairlere, yazarlara yönelmek zorunda kalmışlardır. O 70'li yılların Almanya'sını hatırlarken CAN grubu aklıma gelir. Alman kültürünü tekrar diriltmeye çalışan CAN grubu.

Hölderlin, 18. asrın Almanya'dan çıkan romantik ekolünden bir şair. Aynı zamanda Alman romantizminin en önemli isimlerinden birisidir. 70'li yıllarda bir çok Alman progresif rock grubu şairlerin, yazarların isimlerini almıştır. Almanya'dan çıkan Novalis grubu da romantik dönemin önemli bir şair ve yazarın ismini kullanırken, bir başka Alman grup Hörderlin'de bir şair'den ilham alarak gruplarına isim olarak seçmişlerdir. Maalesef 70'lerde ki bu anlayış sonraki on yıllarda unutulup gitmiştir.

Sağolsunlar, her iki grubun müziklerini dinlerken ilham aldıkları şair ve yazarlar hakkında yeterince  bilgi sahibi oldum. Hatırlarım on yıl öncesini, Novalis'in kitabını bulduğumda hemen satın almıştım. Akşamında da bitirmiştim kitabı. Elimin altında Hölderlin'in ve Schiller'in şiir kitapları da vardı. Novalis ve Hölderlin'in kitaplarını nerede kaybettim, hatırlamıyorum ama Schiller'in 'Balatlar' kitabı hala yanımdadır. İtalya'ya gelirken yanımda getirdim, öyle bir kitabı kaybedemem. Hem de çok eski bir baskısı. Öyle ki kitabı saman kağıda basılmış ve kapağı çoktan yıpranmış durumda.

Gruba esin kaynağı olan şair Hölderlin'den bir dize;

'İnsan, düşlerken tanrı, düşünürken dilencidir'.

Hölderlin grubunun bu ilk albümünü özel yada başyapıt yapan kesinlikle halk müziğini senfonik hale getirilmesi, sanırım.  Melletron, keman, akustik gitarlar, davul, flüt'ü öyle ahenkli şekilde kullanılıyorlar ki albümde, progresif folk'mu desek yerinde olur yoksa senfonik progresif'mi desek, bilemedim. Alman dilinin kullanılması da albümü bence daha çekici ve egzotik hale getiriyor. Ayrıca içinde bulunduğu saykodelik ve krautrock müziğinden çok az etkilenmişe benziyor olsalar dahi kemanıyla, akustik gitarıyla, flütüyle en az, o sürekli vınvınlayan  saykodelik rock kadar düşler kurdurabiliyorlar.

'Waren Wir' vokaliyle Sonja Kristine'i hatırlatıyor daha başlar başlamaz. Devamı İngilizlerin klasik senfonik progresif rock müzik anlayışı. Giriş olarak fazlasıyla büyüleyici. 'Peter' bir başka Sonja Kristine'li Curved Air parçası gibi. Yalnız bu kez İngiliz'den çok 1500 yıl öncesinin Alman paganlarının müzikleri gibi bayram havasında. Hemen devamında ki 'Strohhalm' parçasıyla bayram havası daha da etkili. 'Requim für einen Wicht' parçasında Novalis grubunun vokallerine benzer. Şu şundan çalmıştır bu vokal tarzını demem, muhtemelen Alman halk müziği söyleniş şekillerinden biri. Fazlayısla da depresif bir müzik. 'Erwachen', 70'lerin bir Alman dizi filminin müziğidir aynı zamanda. Piyano ve akustik gitar temeli üzerinde çok güzel bir Alman halk müziği. 'Wetterbericht' akustik gitar ve bayan vokaliyle kelt halk müziğini hatırlatıyor. Akustik gitarın yükselen şekilde olması blues'u andırıyor gibi ama neyse ki melletron'un araya girmesiyle halk müziğine geri dönüyor.

Son parça 'Traum' albüme isim vermekle kalmıyor, albümün ruhunu da ortaya koyuyor. Elektronik enstrümanlar olmadan; kemanla, akustik gitarla, davulla, flütle gerçekten zihin açıcı. Özellikle doğaçlamalar ile gerçek bir progresif folk şahaseri. En güzellerinden ilki.

Albüm kapak resmi de çok uygun düşmüş ilk albüme. Toprak ana deyimi tam anlamıyla yer bulmuş. Toprak, yerküre bir kadın gibidir, içinden hayat fışkırır.

Albümün kısa oluşuna aldanmayın. Folk müziğin ilericiliğine bayılacaksınız.

1. Waren Wir (4.53)
2. 'Peter' (2.52)
3. Strohhalm (2.20)
4. Requim für einen Wicht (6.32)
5. Erwachen (4.20)
6. Wetterbericht (6.34)
7. Traum (7.20)

Süre : 34.51

Michael Bruchmann / Davul, Perküsyon
Nanny DeRuig / Vokal
Christian Grumbkow / Gitar
Jocahim Grumbkow / Çello, Akustik Gitar, Flüt (transverse), Piyano, Org, Melletron
Peter Kaseberg / Bas Gitar, Akustik Gitar, Vokal
Christoph Noppeney / Keman, Viyola, Flüt, Piyano

Konuklar
Peter Bursch / Sitar (3)
Mike Hellbach / Tablas (3)
Walter Westrupp / Kayıtedici (Blok Flüt) (5)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.