Bu Blogda Ara

23 Nisan 2016 Cumartesi

Edgar Froese 2015

Sürrealizm bize ne anlatıyor. Gerçeküstücülük.  Rüyalarımızda beliren nesnelerin yada varlıkların aslında neyi anlattığınımı anlatıyor. Yada görmek istediklerimizimi anlatıyor. Aslında her ikisini de anlatıyor. Gerçeküstücülüğün kurucusu Salvador Dali iken bunun müzikteki yansıması, temsilcisi Edgar Froese’dir.



Edgar Froese Tangerine Dream gitaristi. Tangerine Dream 1966 yılından günümüze kadar varolan bir progresif rock grubu. Edgar Froese ise hem grubun kurucusu, hem de günümüze kadar varolmasını sağlayan kişi.  Tangerine Dream eşittir, Edgar Froese diyebiliriz.

1975 öncesi Tangerine Dream albüm kapaklarından bazıları Salvador Dali resimleridir. Daha doğrusu Salvador Dali albüm kapakları için resim vermiştir gruba desek daha yerinde olur.

Yandaki resimde Tangerine Dream üyeleri ve Salvador Dali. 1966



İlk albümlerinden Zeit ; Tangerine Dream’i dinlemeye başlamak için ideal albümlerden birisidir. Albümün giriş kısmı 2002 yılında ki GYBE (God Speed You Black Emperor) grubu tarafından albümlerinde kullanılmıştır.

Bütün albümlerini tek tek yazamayacağım. Çünkü Tangerine Dream’in 100’ün üzerinde albümleri vardır. Belli başlı albümlerinden bahsetsek yerinde olur.

İkinci önerilecek albüm Katedral (aslında konser albümü),  kişinin nasıl kendisinden geçebileceğinin en güzel kanıtı olan albüm.

Not olarak; aslında biz Tangerine Dream ve Edgar Froese’yi 'Betrayal' parçasından biliyoruz. Bu parça 70’lerin Türk filmlerinde çok kullanılmıştır. Hatta öyle bir kullanım vardır ki 70’ler de, bir Zeki Metin ikilisinin bir filminde Pink Floyd’un parçasını dahi duymuştum.


Elektronik progresif rock’a örnek gösterilecek en iyi albümlerden biri Tangerine Dream ‘Stratosfear’ albümüdür. Tangerine Dream’e değil, Elektronik progresif rock gösterilecek en iyi albüm. Gitar, Klavye ve Synthesizer (Sentezleyici, Türkçe karşılığı yok).


Bir diğeri ise; Force Majeure albümü. Ki ‘Force Majeure’ albümü benim favori albümlerindendir.  En beğendiğim Tangerine Dream albümü desek yeridir. Gitar, Klavye ve Synthesizer.

1980 yılında Edgar Froese ve Tangerine Dream ‘Thief’ adlı dizinin müzikleri için anlaşır. Dizinin son bölümünde ki vurulma sahnesi ve dizinin bitişi sırasında çalan parça ‘Beach Scene’ adlı parçadır. Tavsiyemdir, Edgar Froese’in çok güzel bir gitar solosudur. Dizi ile aynı isimde bir de albümleri vardır.


Tangram albümü; 70’lerin klasik Tangerine Dream müziğinin bitişi olan albümdür. 82-83 yılında gruptan Peter Bauman ayrılır. Bir kaç yıl sonrasında Chris Franke. 80’li yıllar Tangerine Dream için film müzikleri yapma yıllarıdır. 70’li yıllardan farklıdır. Tangerine Dream efsanesi  ilk önce Peter Baumann, sonrasında Chris Franke’nin ayrılması ile dağılmış bir görüntü vermiş olsa da, Edgar Froese grubu tek başına sürüklemiştir. Tangerine Dream 1985 yılında Ridley Scott filmi için bir parça yazar. Solist YES grubundan  Jon Anderson’dur. Bir Ridley Scott filmi olan 'Legend' filminde Tom Crouise’un gençliğini görebilirsiniz. 1987 yılında ki Rainman filminden iki yıl öncedir. Hatırlamak için belirtelim, Ridley Scott ‘Yaratık’ ve ‘Terminatör’ filmlerinin yapımcısı ve yönetmenidir.

Edgar Froese ve Tangerine Dream fantastik-bilim kurgu filmlerine müzik yapmakla kalmaz, Stephen King filmlerine ve korku filmlerine de müzikler yapar.

90’lı yıllar da farklı bir Tangerine Dream ortaya çıkar. Edgar Froese’nin oğlu büyümüştür ve grupla birlikte konserlere ve albümlere katılır.  Hem 70’lerden hem de 80’lerden farklı bir bir yapısı vardır grubun. Değişmeyen tek grup üyesi ise Edgar Froese’nin kendisidir.


Edgar Froese ve Brain May’in birlikte çaldıkları parça.

2000’li yıllar yine her on yılda olduğu gibi değişen bir Tangerine Dream grubudur. Gruba artık Linda Spa katılmıştır. Albümlerinde pek sesi soluğu çıkmasa da,  Tangerine Dream konserlerinde dikkat çeken kişilerden birisidir.  2000’li yılların albümlerinin 90’lı yılların albümlerinden pek farkı yoktur. Ancak konserleri müzikal açıdan çok daha profesyoneldir, hatta muhteşemdir.

2014 yılında GTA oyununun müziklerini de yapmışlardır.

New age müziğini biliyorsunuz. Tangerine Dream New Age müziğinin ortaya çıkmasında etken olan en önemli gruptur. 1970-71 yıllarında davulcuları Klaus Schulze’den öğrenmiştir Kitaro, New Age müziğini.  Kitaro ve Klaus Schulze’nin ortak albümleri de vardır.

2015 yılında Edgar Frose hayatını kaybetmiştir.  Son sözleri;

'There is no death, there is just a change of our cosmic address'

Seveceğinizden emin olduğum ‘Blue Bridge’ parçası.....


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.