Bu Blogda Ara

5 Nisan 2016 Salı

Keith Emerson 2016

Keith Emerson Geçtiğimiz mart ayının 11'inde yaşamını yitirdi. Bu yıl ölümüne üzüldüğüm 3. Progresif rock müzisyeniydi. Progresif rock tanrıları artık yavaş yavaş aramızdan ayrılıyor.


Emerson müziğe ilk olarak 1960'ların ortalarında başladı. İlk grubu, daha doğrusu insanlar tarafından tanınan grubu, The Nice. Progresif rock'ı 1969 King Crimson albümüne yada 1966 Beatles albümüne indirgeseler de, progresif rock'ın ilk işleri The Nice klavyecisi Keith Emerson'a aittir.

'Hang on to a dream' parçası The Nice grubundan hatırladığım en güzel parçalardan birisidir. 1970 yılında King Crimson kaynayan kazanından ayrılan vokal ve gitarist Greg Lake ve Atomic Rooster grubunun davulcusu Carl Palmer ile yeni bir grup kurar. ELP; Emerson, Lake and Palmer.

İkinci albümleri Tarkus parçası tüm progresif rock tarihinin en önemli parçalarından birisi olur. Tarkus'u bilmeyen yada dinlemeyeni dövüyorlar. O derece önemli progresif rock tarihi için.


1970 yılların süper grubu olur. O tarihten sonra dahi ELP'nin yaptıkları konserler ve gösterileri, herhangi bir  rock grubu henüz yapamamıştır. Evet, ELP 70'lerin süper grubudur. 1960'lar da The Nice ile başlayan Klasik müzik ve Rock birlikteliği ELP son sınıra yaklaşır. Son sınır ELP'dir.

Belki 1973'de YES'in Close to Edge albümü belki rakip olabilir ELP için. Belki de yeterli bile değildir.

En önemli parçaları Tarkus demiştik. Ancak bu progresif rock tarihi içindir. Benim için ise 1977 yılı Works adlı albümlerinden Keith Emerson şaheseri Piano Concerto No.1 adlı parçadır. 7 yada 8 yıl önce Piano Concerto No.1 adlı parçanın bir bölümünü telefonumun müziği yapmıştım. Hatırlıyorum.

Carl Palmer'in 'Tank''ını ya da Greg Lake'in 'From The Begining' parçalarını küçümsedigimi söylemiyorum. Ama Keith Emerson ELP'yi süper grup yapan gruptur.

 1979 çıkışlı 'Love Beach' albümlerinden yine bir Keith Emerson şaheseri olan 'Memoirs Of An Officer And A Gentleman' unutulmazdir. 1990'lar da tekrar albümleri çıkarmış olsalar da, bu süper grubun benim için son albümleridir.
1980'ler de grup dağılır. Carl Palmer, yeni kurulan Asia grubunda çalışmaya başlar. Greg Lake solo albümlere yönelir. Gary Moore ile bir albüm yaparlar. Keith Emerson italyan korku film yönetmeni Dario Argento'nun teklifini geri çevirmez, Inferno filmi için müzikler besteler. İtalyan yönetmen çektiği bütün filmlerinde progresif rock gruplarının müziklerini kullanmıştır. Goblin, bir italyan progresif rock grubu. Şimdiye kadar yaptıkları bütün müzikler sadece Dario Argento filmlerinin müzikleridir.

1982 yılında Keith Emerson jazz albümü yapmaya kalkar. Kaliteli bir albüm yapar, ancak yaptığı müzik artık popüler bir tür değildir. Satışı ve popülerliği az olur. Eskisi kadar konserlerde boy göstermez. Grubun diğer üyeleri ve progresif rock grupları da öyledir.

1986 ve 88 yıllarında ELP, Emerson, Lake and Powell ve Three adlı tek albümlük gruplar da çalar. 1990'lar da ise yeniden 70'lerin kadrosuyla 2 albüm yapar. Eskisi gibi değillerdir. Yaptıkları müzik artık popüler değildir. Dinleyici de anlamaz yaptıkları müzikleri. ELP grubu da müzik yapmak için daha fazla üstelemez. Keith Emerson, etrafına topladığı genç müzisyenlerle günümüze kadar, yani 2016 yılına kadar müzik yapmaya devam eder. 70'lerin ELP'sinden besteledikleri müzikleri tekrar tekrar çalar. Albümler yapar Keith Emerson Band adına.



11 Mart 2016 yılında, yani geçtiğimiz ay yaşamını yitirir.

Son bir yıl içinde yaşamını yitiren Progresif Rock müziğinin 3. kişisi oldu. Ümidim olmasa da günümüzde ve gelecekte yeni Keith Emerson'ların insanlığın arasına tekrar gelmesi dileğiyle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.