Bu Blogda Ara

2 Mayıs 2017 Salı

Kansas - Kansas 1974



Kansas, ABD'li progresif rock gruplarının en kaliteli ve yaratıcı olanlarından. Grup, içinde doğup büyüdüğü Kansas eyaletini isim olarak seçerler.



ABD'de bir çok rock grubu genel olarak California ve çevresinde çıkarken, Kansas, ülkenin en bağnaz ve gerici (din ve siyaset olarak) topluluklarının yaşadığı yerden çıkıyor. Hem de dönemin ünlü bir çok rock grubunun üzerinde yaratıcılıkta, müzik yaparak.

Kansas'ın kendi adını da verdiği bu ilk albümü, klasik ABD'de yapılan rock müzikten oldukça farklı. Hem dönemin hem günümüzün bir çok grubu birbirinden esinlenerek müzik yapıyor ve bu gayet normal. Ancak bu esinlenmeler ya birbirine yakın şehirlerdeki gruplar arasında yada aynı ülkenin grupları arasında oluşuyor.

Kansas ise bu duruma istisna bir grup. İlk albümü ve sonraki albümlerde de aynı şey geçerli. Kansas'ın esinlendiği gruplar ABD menşeeli değil, Avrupa menşeeli gruplar. YES, ELP, Uriah Heep, ELP grupları muhtemelen bu ilk albüm oluşmadan önce dinliyorlardı. Yoksa bu kadar benzemek tesadüf ile açıklanamaz.

Kansas, normal amerikan rock gruplarından çok farklı olsa da, yaptıkları bazı parçalar ülke de unutulmayan parçalardan oldular. Sonraki albümlerinde olan 'Dust in the Wind' ve 'Carry On My Wayward Son' parçaları Kansas'ı hatırlatmak için yeterli sanırım.

Bu ilk albümünde klasik parçalar ortaya koymamış olabilirler belki ama bir progresif rock hayranı için muhteşem bir albüm. 'Apercu', 'Death Of Mother Nature Suite', 'Journey From Mariabronn' gibi parçalar birer progresif rock örneği.

Albüm 'Can I Tell You' parçasıyla başlıyor. Parça klasik amerikan rock atmosferi gibi başlıyor gibi gözükse de daha sonrasında ilk olarak keman solo ve devamında gelen kısa org ve gitar soloları bunu tamamen unutturuyor.

'Bringing It Back' parçası ise blues'un içinden fırlamış gelmiş bir parça. Bir sonraki parça 'Lonely Wind' ile en amerikanvari duran parçalar. 'Bringing It Back' parçası hareketliliğiyle amerikanvari olduğunu belli ederken, sonraki parça 'Lonely Wind' ağır melodisiyle belli ediyor. Çok iyi işlenmiş ve ortaya çıkmış parçalar olsa da, sanırım albüm için en zayıf iki parça.

'Belexes' Uriah Heep ürünü benzeri parça. Yükselerek söyleyen vokaller, ağır org ve gitar riffleri Uriah Heep ile Deep Purple arasında gezintiye çıkartıyor. Elektrik gitar solosu da bu durumu aratmıyor.

'Journey From Mariabronn' albümdeki ilk baş yapıtlık parça. Bitmek bitmeyen tempoda başlayan, öyle devam eden ve sona eren parça. ELP'nin müziğine fazladan gitarlar eklenmiş gibi duruyor. Tabii bir de keman. Keman'ı dinlerken aklıma 100  yıl öncesinin klasik müzikleri geliyor. Sadece parçanın değil, albümünde en güzel yerlerinden bir olan 4,15 dakikadan sonrası. Keman solo ve ona eşlik eden org, klasik müziğin rock müziğe en güzel entegre edilmiş hallerinden.

'The Pilgrimage' çok güzel bir parça ama bir o kadar da çok kısa bir parça. Böyle bir parçanın 10 dakikalık sürümü tadından yenmez. Cazımsı tınılarla başlayan parça, folk ezgileri ve blues ile devam ediyor. Eğer 10 dakika gibi bir süre çalınıyor olsa böyle bir parça, ABD'li bir çok gruba ilham kaynağı olabilirdi.

Albümdeki favori parçam, 'Apercu'. Keman'ı çıkarırsanız parça birebir YES müziği. Vokalin ses tonundan bas gitara, orglardan davula YES'in 1970-71 yılları arası müziklerine benziyor. Fazladan duran kemanın sesi de ayrı bir tat katıyor parçaya. Hatta keman, YES'in parçalarında ki org'un görevini üstlenir vaziyette. 'Apercu' YES'in müziklerine benziyor olsa da kendine özgü bir parça. Parçayı her dinleyişimde YES'in parçalarından aldığım aynı hazzı alıyorum.

'Death Of Mother Nature Suite' parçası da 'Apercu' gibi 1970-72 arası YES müziğine benzer. Hard Rock atmosferi eklenerek. Parçanın açılış ve gelişim kısımları Deep Purple, Uriah gibi gitar temelli hard rock gruplarını andırıyor. Devamı ise hard rock ile YES müziğinin içiçe geçmiş hali. 'Death Of Mother Nature Suite' gerçek bir progresif rock suiti.

Albüm biterken...

Bu dinlediğim ve sizin dinlediğiniz albüm pek sevmediğim ve mümkün olduğunca uzak durduğum amerikan progresif rock gruplarından biri değil. Kansas her ne kadar ABD'li olsa da, onları ABD'li bir grup olarak değil, evrenselleşmiş bir grup saymayı tercih ederim.

Kansas'ın kendi adını verdiği bu ilk albüm de grubu daha önce dinlememiş progresif rock dinleyicilerine mükemmel bir deneyim sunacaktır.


1. Can I Tell You (3.31)
2. Bringing It Back (3.33)
3. Lonely Wind (4.15)
4. Belexes (4.22)
5. Journey From Mariabronn (7.55)
6. The Pilgrimage (3.42)
7. Apercu (9.43)
8. Death Of Mother Nature Suite (7.43)

Steve Walsh / Org, Piyano, Konga,  Vokal (1,3-7)
Rich Williams / Elektrik & Akustik Gitar
Kerry Livgren / Elektrik Gitar, Piyano, Org, Moog, Geri Vokal
Robbie Steinhartd / Keman, Vokal (1,2,7,8)
Dave Hope / Bas Gitar, Geri Vokal
Phil Ehart / Davul

Konuk
Jay Siegel / Vokal (3)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.