Bu Blogda Ara

23 Mayıs 2017 Salı

Amon Düül - Paradieswarst Düül 1970


1968 yılında bir alman öğrenci komunünün adıydı, Amon Düül. Kalabalıklardı; bir müzik grubu için fazlaydılar. Çok kalabalık olmalarından dolayı mıdır bilmem, aynı yıl Amon Düül komunünden bazıları ayrılıp, Amon Düül II adlı krautrock'ın efsanelerinden biri oldular. Amon Düül komününde kalanlar da bir grup haline gelip rock albümleri çıkardılar ancak Amon Düül II kadar uzun süreli olmadı müzik hayatlarını.


Amon Düül, Amon Düül II'ye göre yaptıkları müzik farklıydı. Saykodelik rock'ı daha fazla ön plana çıkardılar. Diğer gruba göre çok daha deneyseldi. Çıkardıkları ilk iki albüm, kayıtların kötü olmasının da sebebiyle pek sevilmedi. Üçüncü albümde ise hem kayıtların iyi olması hem de müzikte biraz daha olgunlaşmasının da katkısıyla güzel bir albüm ortaya çıktı.

Amon Düül grubunun tek sevdiğim albümü bu oldu şimdiye kadar. Hala daha arasıra açar, dinlerim,  her dinleyişimde de rahatlatır. Hemen hemen benzer müzik yaptıkları dönemin önemli saykodelik rock gruplarından Velvet Undergrand yada Pink Floyd yerine Amon Düül'ün bu albümlerini kolaylıkla tercih ederim.

Albüm baştan sona folk ve saykodelik rock'ın içiçe geçişiyle dolu. İçilen esrar'ın da etkisiyle ortaya minimalist, avantgard, folkik ve saykodelik yapıda, benim için mükemmel bir albüm ortaya çıkıyor.

Daha ilk açılışında ki 17 dakikalık 'Love is Peace' parçasında içtiğiniz biranın yanına meze oluyor. Minimal piyano'nun, folkvari akustik gitarları ve ilginç vokalleriyle dumanlı, yarı karanlık bir oda'da bütün damarlarına kadar işliyor müzik. 'Snow Your Thirst And Sun Your Open Mouth' parçası, biraz daha hareketli ve saykodelik yönü daha ağır basıyor. Albümü bütünüyle, ayırmadan seviyorum ama bu parçada ki bas gitar ve elektrik gitarı, diğer parçalara göre daha çok seviyorum. Bitişi ise piyano'nun tek tuşuyla, dan diye oluyor.

'Paramechanische Welt''in agresif, saykodelik bir yapısı var. Akustik gitar ile sanki blues yapmaya çalışıyorlar gibi. Müziğin altında elektrik gitar saykodelik hava yaratırken, davullar ve vokaller ile  folkik bir havayla parça, bir hayli kaotik yapıya bürünüyor. Akustik gitar ise blues yapmaya çalışır gibi bir hali var. Akustik gitarı takip etmeye çalışırken aklıma, Steve Howe'un akustik gitarıyla blues soloları çalmaya çalıştığı geliyor.

Albümün sonraki basımlarında eklenen iki parça yarattığı atmosfer ile ilk üç parçaya benzer gözüküyor olsa da, yapı olarak biraz farklı. Her iki parçanın adları da ingilizce olarak verilmiş.

'Eternal Flow'; ağır aksak ilerleyen mükemmel bir saykodelik parça. Her dinlediğimde Pink Floyd'dan 'Cymblane' parçasını dinlediğim kadar zevk alıyorum.

'Paramechanical World', yapı olarak 'Eternal Flow' benzeri, biraz daha hızlısı. Vokali ve elektrik gitarın kafa yapıcı tınıları da fazlalığını gösteriyor. 1960'ların sonu, 70'lerin başlarında en yaratıcı dönemlerini yaşayan saykodelik rock'a gösterilebilecek en güzel örneklerden.

Amon Düül, kendilerinden ayrılıp, Amon Düül II diye müzik yapan arkadaşları kadar kalıcı ve krautrock'a yön verici olmadılar. Yaptıkları müzik ile sadece kendi dönemlerinde hatırlanacaklar, bir de Amon Düül II'nin efsanesi sayesinde.

Yukarıda da belirttiğim gibi, Amon Düül'ün hatırlanacağı tek albüm olan 'Paradieswarts Düül', progresif rock'a muhteşem bir örnek değildir. Eğer benim gibi saykodelik rock'tan hoşlanmayan, evet hoşlanmayan, birisiyseniz; bu albümü seveceğinizden eminim. Klasik anlamda saykodelik yapmayan Amon Düül, bu albümüyle, 60'lar ve 70'lerin progresif rock öncesi müzik anlayışını kavrayabilmek için çok güzel bir albüm.

1. Love is Peace (17.13)
2. Snow Your Thirst And Sun Your Open Mouth (9.28)
3. Paramechanische Welt (7.38)
4. Eternal Flow (4.10)
5. Paramechanical World (5.44)

Süre : 44.13

Ella Bauer / Arp (1,4,5), Bongo (1)
Klaus (Lemur) Esser / Davul, Elektrik & Fuzz (2) Gitar, Bas gitar, Perküsyon (4,5)
Rainer (Dadam) Bauer / Vokal, Akustik Gitar(1), Elektrik Gitar(3-5), Bas Gitar (2,4,5)
Ulrich Leopold / Piyano ve Geri Vokal (1), Gitar (2-5), Bas gitar (1,4,5), Trompet ve Perküsyon (4,5)
Helge Filanda / Davul (2,4,5), Gitar (4,5)
Algelika (Noam) Filanda / Afrika davulları (2), Flüt (4,5)

Konuklar
Hansi Fischer / Flüt & Bongo (1) (Xhol grubundan)
John Weinzirl / Gitar (3) (Amon Düül II grubundan)
Chris (Shrat) Thiele / Bongo (3) (Amon Düül II grubundan)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.