Bu Blogda Ara

21 Mayıs 2017 Pazar

Alamaailman Vasarat - Huuro Kolkko 2009


Alamaailman Vasarat, 2009 yılında Gargantua ile birlikte favori avantgard gruplarımdan biriydi. Her iki grup sayesinde avantgard müziğe daha fazla ilgi göstermeye ve dinlemeye başladım. Gargantua daha yavaş tempoda müziklerini yaparken Alamaailman Vasarat çoşar vaziyette, trash metal anlayışında yapıyorlardı.


Alamaailman Vasarat, Finlandiya'lı bir grup. 1997 yılından beri müziğin içindeler. 'Huuro Kolkko' ise grubun 5. albümleri. Grup ile ilk tanıştığım dönemde internet üzerinde albüm bulmak bir hayli zordu. O yüzden merak etmeme rağmen 2009'daki bu albümleri öncesindekileri dinleme fırsatım olmadı. Birkaç yıl sonra bir albüm daha çıkarmışlardı, hatırlıyorum ve bir hayli heyecanlanmıştım.

Alamaailman Vasarat, caz, folk(balkan ve çingene halk müzikleri), klasik müziği de içine katarak avantgard'ın en ilginç örneklerinden birisini ortaya koyuyor. Albüm içinde gitarlar yok. Bas gitar yada elektrik gitarın görevlerini çello, saksafon ve klarnet hallediyor. İlk dinlediğimde biraz zorlandıysam da bir süre sonra müzik her yerimi sarmıştı.

Alamaailman Vasarat, yaptıkları müzikle 1950'lerin düğün orkestrası müziklerini hatırlatıyor. Albümün neredeyse tamamı bayram havasında; eğlenceli, çoğu zaman dans ettirecekken bir anda ritimler değişip, öylece kalabiliyorsunuz. Avantgard bir havaya sahip olsa da caz ile birlikte folk müziği de fazlasıyla duyuyorsunuz.

Albümün tamamını sıkılmadan defalarca dinleyebilirim ama favori parçamı da belirtmezsem olmaz. 'Tujuhuju'; içinde caz ve folk etkilerini en az barındıran, metalik avantgard sesleriyle çoşku veren akılda ilk kalan parça.

Alamaailman Vasarat, 2009 yılında ilk dinlediğimden beri unutamadığım, bana Rio/Avantgard müziği sevdiren ilk bir kaç gruptan birisi. Avantgard müziğe başlamak içinde en ideal gruplardan.

1. Mielisaurus (3.30)
2. Liskopallo (4.50)
3. Meressa Ei Asuta (4.04)
4. Natiivit (3.47)
5. Luonto Tuli Lahelle (3.03)
6. Tujuhuju (5.32)
7. Luola (6.32)
8. Omalla Ajalla (4.20)
9. Lautturin Viivat (4.06)

Süre : 39.17

Jarno Sarkula / Saksafon, Klarnet,Tubax
Erno Haukkala / Trambon, Brass (Bakır Nefesli Çalgı)
Miikka Huttunen / Org, Grand Piyano, (Pump) Org
Tuukka Helminen / Çello
Marko Manninen / Çello, Teremin
Teemu Hanninen / Davul, Perküsyon


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.