Bu Blogda Ara

18 Mayıs 2017 Perşembe

Delirium - Dolce Aqua 1971



İtalyan progresif rock'ının altın yılından bir yıl öncesi, Delirium adlı bir grup ilk albümünü yayımlar. 1971 yılının sonlarında yayımladıkları albümle, ülke çapındaki konserlere katılırlar. 1972 yılına geçildiğinde ise 'Jesahel' parçasıyla bütün ülkede bilinir hale gelirler.


'Jesahel', 1971 yılında bütün ülkede en popüler parçalardan biri haline gelirken, bir kaç yıl sonrasında bütün akdeniz ülkelerinde bu parça bilinecektir. Türkiye'de de bu parçaya türkçe söz yazılıp plak haline getirilip söylenmiştir. 'Jesahel' gibi 70'lerde efsane olmuş ve bir çok italyanın zihinlerine kazınmış parçalara imza atan, şarkı sözü yazarı, bestecisi Ivano Fossati'dir. 'Dolce Aqua' albümününde bütün parçaları, sözleri ve müzikleriyle birlikte, Ivano Fossati'ye aittir.

1971'in sonlarında çıkan albüm, progresif rock iddiasında değildir ancak ortaya çıkan müzik fazlasıyla yenilikçidir. Katıldıkları konserlerde aranan popüler müzik özelliklerinden bir hayli uzaktırlar belki ama Delirium; bir süre sonra en çok aranan gruplardan biri olacaktır.

1972 yılında gerçek anlamıyla patlama yaşayan italyan progresif rock'ının öncesinde ki en güzel albümlerinden birisi 'Dolce Aqua''dır. 72 öncesi Delirium ile birlikte hatırladıkladıklarımın arasında New Trolls, Le Orme, De De Lind, I Pooh'da var. Le Orme haricinde diğer gruplar, aynı Delirium gibi, italyan progresif'inin bilinen gruplar arasında değiller. Bu tarz grupları ayrı olarak, üzerine eğilip dinlemek gerek.

Delirium'un bu ilk albümünü, 'Dolce Aqua', Ivano Fossati'nin solo albümü olarak da görebilirsiniz. Yukarıda da belirttiğim gibi parçaların müzikleri ve sözleri kendisine aittir. Diğer müzisyenler kötüdür demiyorum, çünkü sonraki albümlerinde Delirium çok daha güzel işler yapacaktır ancak bu albüm tamamen Ivano Fossati'nin becerisi ve yaratıcılığındadır.

'Dolce Aqua'(Tatlı su), albüme ismini veren parça; bir kasabanın isminden geliyor. Albüm baştan sona folk müziğin etkisi altında. Halk müzikleriyle döşenmiş ama caz'ın etkisi de en az folk müzik etkisi kadar. Caz ve folk'un yanında az biraz saykodelik ve blues'da hissediliyor. Yine de folk ve caz kadar etkili değil. Delirium, dönemine göre bir çok prog-folk grubundan çok daha yaratıcı. Bunda caz'ı en az folk müziğini iyi kullandıkları kadar kullanmaları yatıyor.

'Dolce Aqua' albümü ve 'Jesahel' 45'liğinden sonra Ivano Fossati gruptan ayrılır, kendi yoluna devam eder. Grubun diğer üyeleri de kaldıkları yerden devam ederler. Bu ilk albümden sonra Delirium, çok daha kaliteli albümler yaparlar. Ancak yine de Delirium'un ve italyan progresif rock'ının ilk dönem örneklerine çok güzel bir ek'tir.

1. Preudio ((Paura) (3.37)
2. Movimento I (Egoismo) (4.30)
3. Movimento II (Dubbio) (3.24)
4. To Satchmo, Bird and Other Unforgettable Friends (Dolore) (5.58)
5. (Magenta) Sequenza I e II (Ipocrisia-Verita) (3.35)
6. (Magenta) Johnnie Sayre (II Perdone) (4.47)
7. Favola o Storia Del Lago Di Kriss (Liberta) (4.20)
8. Dolce Aqua (Sprezanza) (5.47)
9. Jesahel

Süre : 35.55

Ivano Fossati / Solo Vokal, Akustik&Elektrik Flüt, Akustik Gitar, Mızıka, Kayıtedici
Marcello Reale / Bas Gitar, Vokal
Peppino Di Santo / Davul, Perküsyon, Timpani, Vokal
Ettore Vigo / Piyano, Org, Elektrik Org, Vibrafon, Celesta (Org), Klavsen, Harmonium (Org)
Mimmo Di Martino / Akustik Gitar, Vokal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.