Bu Blogda Ara

21 Kasım 2016 Pazartesi

Goblin - Profondo Rosso 1975



Günümüz modern prog anlayışına en uygun albümleri 1970'lerin İtalya'sından Goblin yapmıştır. İlk albümlerinden başlayarak 2016 yılına kadar çıkardıkları bütün albümler enstrüman hakimiyeti üzerine kuruludur. Bas gitar, gitar, davul, org ve piyano üzerinde yeni sesler, melodiler çıkarmada Goblin modern prog anlayışının en önemli grubu. Yeni dönem grupların yada modern prog dinleyicisinin Goblin'i es geçmemeleri gerekir.


Goblin ilk albümü 'Profondo Rosso'yu çıkarmadan önce İngiltere'de Oliver ismiyle bir grup projesi vardı. Ancak şartlar el vermediği için Goblin elemanları kurdukları Oliver grubu ile albüm çıkartmadılar. İngiltereden döndükten sonra İtalyan korku gerilim sinemasının ünlü isimlerinden Dario Argento'nun 'Profondo Rosso' filmi için bu albümü çıkardılar. Sonrasında yine Dario Argento'nun bir çok filminin müziklerini yaptılar. Kendi adına çıkardıkları, film müziği olmayan albümleri de vardır, Goblin'in. 'Roller' albümü gibi.

Goblin müziğini modern progresif rock'ın örneği olarak söyledim çünkü günümüzde rock müzik yapmaya uğraşan bir çok italyan'ın üzerinde çalıştığı parçaların önemli bir kısmı Goblin'e aittir. Albümün ilk parçası 'Profondo Rosso''nun bas gitarı üzerine çalışan bir çok italyan gördüm.

Albüm parçaları tür olarak senfonik progresif türüne benzer olsa da, caz'dan saykodeliğe, avant-garde'dan senfonik rock'a 70'lerin bir çok ünlü progresif rock grubunun izlerini mevcuttur. Giriş parçası 'Profondo Rosso', Goblin'in en bilindik parçalarından birisidir.  Kilise benzeri org kullanımı bir gerilim filmi için fazlasıyla iyi. Parçada ki sadece bas gitara ağırlık verip dinleseniz dahi, progresif rock müziğinin güzel bir örneğini duyabilirsiniz. Goblin'in ve italyan progresif rock'ın başyapıtlarından biri.

'Death dies', bir korku gerilim filminden ziyade 70'lerin aksiyon filmleri müziklerine daha uygun olmuş. Caz-funk üzerinden çalışılarak parçanın bestelenmiş olması albümde ki anlaşılması en kolay parça yapıyor. Bir önceki parça olan 'Profondo Rosso' da ki yine diyebilirim ki, bas gitarı takip edin.

'Mad Puppet' parçası Goblin müziğini modern prog'a örnek göstermemde ki en önemli etken. 90 sonrası King Crimsonvari Massimo Morante'nin solo gitarı, ELP tarzı davullar ve org, mükemmel bir cazvari bas gitar çalışması, 'Mad Puppet' parçasını modern prog çok güzel bir örnek haline getiriyor. 'Mad Puppet' parçası ile modern progresif rock'ın tanımını dahi yapabilirsiniz.

'Wild Session' girişindeki iki dakikalık kaotik rüzgar sesleriyle başlıyor. Korku gerilim filmi için güzel bir atmosfer. 2. dakikadan sonra çalmaya başlayan Tony Banks (Genesis) tarzı piyano, sonrasında Keith Emerson tarzına dönüyor. Üzerine saksafon da çalmaya başlayınca 'Wild Session' parçası tam bir eklektik prog havası kazanıyor.

'Deep Shadows' parçası da yine korku gerilim filmleri yerine aksiyon filmlerine daha uygun bir parça. Keith Emerson benzeri org ve Greg Lake benzeri bas gitar kullanımı Goblin'i ELP kulvarına çekiyor. Bence albümde senfonik progresif rock'a en uygun örnek olan parça, bu parça. Parça içinde çok güzel bir gitar solo var, YES'in gitaristi Steve Howe tarzı bir gitar solo. Parçanın son kısmında ki davul solo Carl Palmer (ELP) sololarını andırmıyor değil. Bence 'Deep Shadows' albümün en yaratıcı parçası.

'School at night' ve 'Gianna' parçaları İtalyan caz müzisyeni Giorgio Gaslini tarafından bestelenmiş, Goblin grubuyla birlikte çalınarak filmde kullanılmış ve Goblin'in albümüne konmuştur. Her iki parçada Goblin müziğini hatırlatmasa da, parçaların senfonik yapısı ile Goblin müziğine aykırı düşmemiş.

Goblin grubunun en kötü tarafı albümlerinin çok kısa olması. 30'ar dakikalık yada 30 küsür dakikalık albümler yapmıştır, Goblin. Ancak bu Goblin müziğinin kalitesini düşürmüyor yada dinleme isteğini götürmüyor çünkü Goblin'in yaptığı bütün albümler ve parçalar üzerinde fazlasıyla çalışılmış parçalardır.

Goblin'i 70'lerin progresif rock'ı yada italyan progresif rock örneği olarak dinlemeyin. Goblin günümüzde modern prog diye tanımlanan müziğin en güzel örneğidir. 'Profondo Rosso' böyle bir müziği dinlemeye başlamak için ideal bir albüm.

1. Profondo Rosso (3.45)
2. Death dies (4.37)
3. Mad Puppet (6.30)
4. Wild Session (5.40)
5. Deep Shadows (5.45)
6. School at night (2.05)
7. Gianna (1.47)

Süre : 30.09

Maurio Guarini / Piyano, Klavnet, Moog
Agostino Marangolo / Davul, Perküsyon
Massimo Morante / Gitar
Fabio Pignatelli / Bas Gitar
Claudio Simonetti / Org, Piyano, Klavnet, Mini-moog




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.