Bu Blogda Ara

23 Kasım 2016 Çarşamba

Focus - Moving Waves 1970



1969 yılında ilk çıkardıkları albümün müzikal yapısı ve kalitesine göre çok farklı bir ikinci albüm 'Moving Waves'. Folk ezgileri ile blues (ağıt) birleşimi olan ilk albümden hard rock, caz ve klasik müziğin bolca bulunduğu bir ikinci albüm.


Bir çok kişinin, İngiliz, İtalyan ve kısmen Alman rock (prog) müziğin popüler olduğu zaman ve mekanda Focus'u hatırlamaması yada bilmemesi normal olarak karşılanabilir. Ancak 'Moving Waves' albümünün giriş parçasını duymadığını söylemek abest ile iştigal olmuş olur.

'Moving Waves' albümünün açılış parçası, 'Hokus Pokus'u kime dinletseniz bu parçayı hatırlayacaktır. Progresif rock dinlemiş olması çok da önemli değil. 'Hokus Pokus' 70'lerin hit parçalarının başında gelenlerden. 10 küsür yıl önce Focus'u ilk bu parça ile tanımışım olabilirim ama dinlediğim de çok da yabancı gelmedi. Muhtemelen ilk kez Focus dinlemeye başlayan rock dinleyicisine de yabancı gelmeyecektir. Zaten böyle bir parçayı bilmiyorum diyenin, rock müzik kültüründen şüphe ederim.

'Hokus Pokus'; hard rock, saykodelik, folk, funk (eğlence) ve rio-avantgarde rock'ın nasıl birleştirilerek harika ve unutulması zor bir parça ortaya çıkarılışının örneği. 'Hokus Pokus' Focus grubunun değil, progresif rock'ın popüler olmuş yüzlerinden biri.

'Le Clochard' parçasını Jan Akkerman'ın blues'u (ağıt), caz'ı temel almadan gitar çaldığı için daha fazla seviyorum. 'Le Clochard' 19. yüzyıl gitar konçertolarına benzer yapıda olması bunda önemli bir etken. Kısa bir parça ama dinlerken bana büyük bir huzur veriyor. Jan Akkerman'ın gitar üzerine yeteneğini ve müzikal anlamda ortaya çıkardığı duyguyu tarif etmek zor.

'Janis' albümdeki en iğreti duran parça. Bunda Canterbury ekolünü sevmemem söz konusu. Aynı dönemin Caravan, Camel gibi grupların müzikal yapısının hemen hemen aynısı. Aslında şöyle de düşünmek mümkün. Albüm 1970 yılında çıktı, Caravan müziğini henüz tam olarak yerine oturtamamış, Camel'in ise tanınması için 3-4 yıla ihtiyacı var. Böyle düşünülürse 'Janis' parçası Canterbury ekolü için temel olmuş bir parça diyebilirim. Ancak her ne olursa olsun,  Canterbury ekolünü bir türlü  hazmedemediğim gibi  bu parçayı da hazmedemedim. Benim için bu parça hala  albümün en vasat parçası.

Albümün ismi 'Moving Waves'. Dinleyen kişi, albüme isim vermiş böyle bir parçayı dinleyip nasıl 3 dakikalık kısacık olmasından yakınmaz! 19. yüzyıl klasik müziğin (romantik dönem) yansıması olarak mükemmel bir piyano ve melankolik vokal. Thijs van Leer'in piyanosu ve vokali albümde en çok övgüyü hakediyor.

Focus II, blues rock üzerine yazılmış harika bir parça. Jan Akkerman'ın parçanın içerisine serpiştirdiği blues soloları ve smooth caz gitar tınıları en çekici yanı. Focus II parçası 70'lerin klasik Avrupa merkezli progresif rock toplama albümlerinin vazgeçilmez örneklerinden birisi (İtalyanlar hariç).

'Eruption', albümün baladı. 23 dakikalık uzunluğuyla sonraki yıllarda uzun parça yazan bir çok progresif rock grubuna ilham olan bir parça. 'Eruption parçasında yunan mitolojisinde müziğin yaratıcısı Orfeus konu edinilmiş. Bu tarz mitolojiyi işleyen bir çok progresif rock albümü bulabilirsiniz. Focus'un 'Moving Waves' albümünde ki 'Eruption' parçası da buna en güzel örneklerden biri.

Parça içinde 70 sonrası bir çok temel olan grubun ön izlemesini görebilirsiniz. Bunlar; YES, Genesis, ELP gibi senfonik progresif rock'ın tanımlanmasına temel olmuş gruplardır. Bazı yerlerde Jan Akkerman gitarı Steve Howe gitar çalınışını hatırlatmaktadır. Steve Howe'un YES'e girişinin 1971 yılında olduğunu düşünürseniz, Focus'un 70'ler dönemi progresif rock'ına yön verenlerden biri olduğunu rahatlıkla anlarsınız.

Focus, progresif rock'a belki temel gruplardan biri değil ama progresif rock'a temel olan gruplara temel olmuş gruplardan biri. O yüzden dinlenmeyi ve her zaman hatırlanmayı hakediyor. 'Moving Waves' albümü de Focus'un en güzel albümlerinden.

1. Hokus Pokus (6.42)
2. Le Clochard (2.01)
3. Janis (3.09)
4. Moving Waves (2.42)
5. Focus II (4.03)
6. Eruption (23.04)
a. Orfeus, Answeri Orfeus
b. Answer, Pupilla, Tommy, Pupilla
c. Answer, The Bridge
d. Euridice, Dayglow, Endless Road
e. Answer, Orfeus, Euridice

Süre : 41.41

Thijs van Leer / Vokal, Hammond Org, Harmonyum, Melletron, Flütler, Piyano
Jan Akkerman / Elektrik & Akustik Gitar, Bas Gitar
Cyril Havermans / Bas Gitar, Vokal (6-b)
Pierre van der Linden / Davul, Perküsyon


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.