Bu Blogda Ara

17 Kasım 2016 Perşembe

Premiata Forneria Marconi - Photos of Ghosts 1973



Progresif rock nedir, tanımını yap deseler muhtemelen bir çok prog dinleyicisi bunu bütünüyle yapamaz. Klasik müzik, saykodelik, avant-garde, caz, folk derken anlattığı kişi hiçbir şey anlamayacaktır. O yüzden progresif rock nedir sorusuna genelde örnekler verilerek açıklamaya çalışılır.


Bana da sorulduğunda o tarz şeyler mırıldanırım ama karşı taraf anlamaz. Dolayısılya örnekler vererek açıklamaya çalışırım. PFM grubu da vereceğim örneklerden birisidir. 72 yılında çıkardıkları iki albüm ve sonrasında çıkardıkları albümlerle 76-77 yıllarına kadar bütün albümlerini progresif rock'a örnek olarak sunabilirim.

PFM sadece italyan progresif rock'ının değil, yaptıkları albümlerle progresif rock tarihinin en güzel örneklerini vermiştir. 'Photos of Ghosts' albümü de bu örneklerden birisidir. PFM ilk iki albümünün özgünlüğünden ve başarısından sonra King Crimson grubunda söz yazarlığı yapan Peter Sinfield ile birlikte 'Photos of Ghosts' albümünü çıkarır.

Albümde ki 'Old Rain' parçası hariç diğer parçalar 1972 yılında çıkardıkları iki albümdeki parçaların ingilizce versiyonudur. O yüzden parçaları tek tek açıklamama gerek yok. Merak edenler daha önce PFM'nin ilk iki albümünü yazdığım yazılara bakabilirler.

'Photos of Ghosts' albümü hakkında bazı şeyler söylemezsem olmaz. İlk albüme göre çok fazla ingilizvari (sözler anlamında değil, müzik anlamında), daha yumuşak tonlara sahip, dinlemesi kolay bir albüm olmuş. O ilk iki albümünde ki avant-garde hava yerini yumuşak senfonik havaya bırakmış. Genel anlamda kötü olmasa da, ilk iki albümlerinde ki hırçınlığı arattırıyor.


İngilizce olarak çıkardıkları bu albümden sonraki albümü de ingilizce olarak çıkıyor. Sonra çıkan albümleri de bu albüm gibi yumuşak tonlara sahip senfonik bir havaya sahip. Ancak sonrasında çıkardıkları 'Los Angeles Live' albümleri ile kendi öz müziklerine geri dönüş yapıyorlar. Sonrasında  da bu çizgilerini bozmuyorlar.

PFM, italyan progresif rock'ı ve genel progresif rock'ın önemli gruplarından birisi demiştik. Bu yenetekleri ve kaliteli müzik anlayışları daha sonra İtalya'nın yetiştirdiği en önemli müzik isimlerinden biri olan Fabrizio de Andre ile ortak albüm yapmalarına da yol açmıştır. 1980 yılında Fabrizo de Andre ile çıkardıkları 'Live' albümü, benim için hala en iyi progresif live albümlerinden birisidir. Fabrizio de Andre'nin daha sonra, 1980 sonrasında çıkardıkları albümün produktörlüğünü PFM kemancısı ve flütçüsü Mauro Pagani yapmıştır. Gereksiz bir bilgi ama Fabrizio de Andre müziği Leonard Cohen müziğinden çok çok daha derin, şiirsel ve kalitelidir.

PFM'yi dinleyin en az Camel, YES, King Crimson, ELP, Eloy dinlediğiniz kadar. Yaptıkları müziği anlamaya çalışın. PFM sadece benim için değil bütün progresif rock müziğinin en iyi albümlerinden birkaçını yapmıştır.

1. River of Life (Appena un Po) (6.56)
2. Celebration (E Festa) (3.50)
3. Photos of Ghosts (Per Un Amico) (5.20)
4. Old Rain (3.40)
5. The Banquet (II Banchetto) (8.34)
6. Mr. 9 'Till 5 (Generale) (4.07)
7. Promenade The Puzzle (Geranio) (7.35)

Süre : 39.02

Franco Mussida / Vokal, Elektrik Gitar, Akustik Gitar, 12 Telli Gitar,
Flavio Premoli / Vokal, Hammond, Pari Org, Minimoog, Melletron, Piyano, Çan
Mauro Pagani / Flüt, Keman, Geri Vokal
Giorgio Piazza / Bas Gitar, Geri Vokal
Franz Di Cioccio / Davul, Perküsyon, Geri Vokal

Konuk;
- Peter Sinfield / Produktör



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.