Bu Blogda Ara

14 Ağustos 2017 Pazartesi

Kansas - Song For America 1974




Kansas'ın ikinci albümü 1974'de aynı yıl içinde ki ikinci albümü, 'Song For America'. İlk albümde ki progresif öğelerin bolluğundan ve karşılığını aldıktan sonra ikinci albümde bu öğeleri daha da çoklaştırdılar. İlk albümdekine oranla klasik rock ve folk rock'ın yerine Avrupa merkezli senfonik müziğe daha çok yer verdiler.



Kansas grubu adını ABD'nin Kansas eyaletinden. Amerika'nın Teksas ile birlikte dönemin en yobaz yerlerinden. Böyle yobazların ve gericilerin olduğu bölgeden bu kadar ilerici (progresif) müzik ortaya çıkarmak, sanırım kolay olmasa gerek.

Avrupa'da yapılan rock müziği daha çok önemsediğim için, diğer bölgelerden çıkan gruplar bana daha çok sevinç ve zevk kaynağı oluyor. Kansas da 70'lerde yaptığı bu tarz mükemmel albümlerle aklımda kalan gruplardan.

'Song For America' albümünün açılış parçası, 'Down The Load'. İlk albümündeki amerikan folk müziğinden esinlenme var gibi gözüken açılma ile başlıyor olsa da, sonrasında parça Uriah Heep, Deep Purple tarzı heavy progresif'ın yakınlarında geziyor. Bu iki gruptan önemli farkı keman'ın hem folklorik hem de klasik sesleri birarada çıkarıyor oluşu. Blues gitar solosu da dinlenilmeye değer.

Devam parçası albüme adını veren , 'Song of America'. Bir önceki albümünde olduğu gibi YES'in izinden gitmeye devam ediyorlar. Org ve synth kullanımı YES'in Tony Kaye'li ilk döneminin müzikal atmosferine o kadar çok benziyor ki, YES mi çalıyor yoksa Kansas mı çalıyor, ayırtedebilmek zorlaşıyor. Devamında gelen ELP ve Banco tarzı piyano ile klasik müziğin rock'a uyarlanışını dinleme başlıyorsunuz.

'Lamplight Symphony' parçası da bir önceki gibi YES'in izinden devam ediyor. Hatta açılış kısmı, Rick Wakeman'ın solo albümlerinden olan 'Dünya'nın merkezine yolculuk' albümünden esinlenilme duruyor. Vokalin girmesiyle (burada vokal bana uriah heep'i anımsatıyor, gerçeği albümün bütününde varolan vokaller uriah heep'i anımsatıyor) senfonik progresif'in ağır progresif rock'ın kaynaşmasını farkediyorsunuz. Klavye solosu girmeye başladığında ise Peter Bardens'li Camel'in müzikal atmosferi karşınıza çıkıyor. Albüme ismini veren bir önceki parça kadar yaratıcılığı tavan yapmış bir parça, 'Lamplight Symphony'.

Parçanın içine yerleştirilmiş klasik müzik ezgilerin tadını çıkarın.

'Lonely Street', klasik hard rock ve blues'un bir progresif rock grubu tarafından çalınışını hayal edin. 'Lonely Street' buna en güzel örneklerden olacaktır.

Albümde ve grupta iki solo gitar olunca böyle Led Zeppelin tarzı blues-rock parçası çıkması anormal olmuyor.

'The Devil Game' parçası da bir önceki parça gibi hard rock, blues karışımı. Artı olarak biraz daha hızlı ve enerjik olanı. Daha çok albümün geneline yansıyan Uriah Heep müziğini anımsatıyor.


Ve sonunda albümün en sevdiğim parçası olan, 'Incomudro – Hymn To The Atman'a geldik. Albümün genelinde olan esinlenme olayı sanırım sadece bu parçada yok denecek kadar az. Dönemin progresif rock'ının, klasik hard rock'ın ve folk müzik anlayışınının mükemmel uyumu. Kansas bu parçada öyle bir anti-şablon kullanmış ki, benzerinin yapılması imkansız. Sonraki albümlerinde ilham olacak sanırım bu parça. Bu tarz parçaları özel olarak not edin. Progresif rock'a en güzel örneklerden biri.

Kansas, hiç bir zaman progresif rock için temel gruplardan biri olmadı belki ama her dinlediğinizde zevkinizi ve umudunuzu geliştiren gruplardan biri oldu. 'Song For America' albümü de, özellikle son parçası ile buna örnek olacak albümlerden.

1. Down The Load (3.43)
2. Song Of America (9.59)
3. Lamplight Symphony (8.11)
4. Lonely Street (5.43)
5. The Devil Game (5.03)
6. Incomudro – Hymn To The Atman (12.12)

Süre : 44.51

Steve Walsh / Vokal, Piyano, Org, Arp Synth(ses düzenleyicisi) (2,3,5,6), Moog
Rich Williams / Akustik Gitar (2,3,6), Elektrik Gitar, Ritim Gitar
Kerry Livgren / Elektrik & Ritim Gitar (1,4,5,6), Piyano (2,3), Moog (2,3,5,6), Art Synth (ses düzenleyicisi) (2,3,6)
Robby Steinharddt / Keman, Vokal (1), Geri Vokal
Dave Hope / Bas Gitar
Phil Ehart / Davul, Moog Davul & Gong (6), Glockenspiel (2)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.