Bu Blogda Ara

11 Ağustos 2017 Cuma

Birds And Buildings - Bantam To Behemoth 2008




Yıl 2008'di, 2000'ler sonrasının en iyi ilk 10 albümünden birisiyle tanışmam. O dönemler progresif rock grupları ve albümlerini ağırlıklı olarak bloglardan takip ediyordum. Gerçeği hala öyle yapıyorum ama 9 yıl öncesi kadar değil. Artık facebook, twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinden hem eski albümleri hem de yeni çıkan albümleri takip ediyorum.


Birds and Buildings grubunun bu ilk albümünü de yine o 10 yıl önceki blog araştırmalarından öğrenmiştim. Takip ettiğim bloglardan biri paylaşmıştı. Ağırlıklı 70'ler dinliyor olmama rağmen albümü indirip, değişiklik olsun diye dinlemeye başladım. Alışık olmadığım için böyle bir müzikal atmosfere ilk bir kaç dinleyişimde pek bir şey anlamadım. Tekrar tekrar dinlemeye devam ettiğim zaman ise albüm progresif rock'a bakışım değiştirdi.

Birds and Buildings, Dan Britton tarafından kurulan bir proje grup. Dan Britton'un bu albümden 2 yıl öncesinde bir başka proje grubu daha var. İlk proje grubu Deluge Grander, senfonik bir yapıya sahip iken, ikinci proje grubu Birds and Buildings eklektik bir yapıya sahip. Eklektik'i şöyle anımsamak gerek; birden çok kendine özgü farklı müzik türünün mükemmel bir şekilde harmanlanması. Eklektik progresif rock'da en çok kullanılan yada başvurulan müzik türleri; caz(caz'ın her türü ama özellikle serbest caz), avantgard, folk, elektronik gibi günümüzde pek de rağbet görmeyen türler.

Bu müzik türlerini anlatmam gerekiyordu çünkü albümün bütünü saydığım bu müziklerden oluşuyor. Ayrıca caz, avantgard ve opera temelli Zeuhl türünü de unutmamakta yarar var.

Birds and Buildings o dönem bende öyle bir tutku oldu ki, yeni açılan sosyal paylaşım sitesi facebook'da Dan Britton için grup açmıştım. Ancak popülerliği olmadığı için açtığım grupta popüler olmadı, 20-30 kişiyle kaldı.

Aynı dönem iletişim kurmak ve takip edebilmek için grup üyelerini aramıştım facebook'ta, bulabildiğim sadece konuk olarak katılan Megan oldu. 2009 yada 2010'du sanırım Megan'ı rastgelip bulduğum, o zamandan beri takip ediyorum kendisini.

'Bantam To Behemoth' başından sonuna zeuhl, caz, avantgard gibi popüler müziğin kenarında (marjinal) türlerin mükemmel bir şekilde harmanlandığı albüm. Esinlendiği 70'leri o kadar güzel 2008 yılına taşımışlar ki, dinlerken hem 70'lerin hem de modern dönemin müziğinin tadını çıkarıyorsunuz.

Albüm 9 parçadan oluşuyor. Teker teker her parçayı incelemeye alsam, sanırım 2 sayfadan fazla yazı çıkacak. Çünkü her bir parça o kadar çok karmaşık yapıya sahip ki, her parça analizi beni yoracak. O yüzden albümün aklımda kalmasını sağlayan bir kaç parçayı anlatayım.

'Caution Congregates and Forms a Strom', gerçek anlamda bir progresif rock şaheseri. Caz, avantgard, klasik müziğin eklektik ve senfonik bir şekilde ortaya çıkması söz konusu. Şuan tekrar dinlediğimde aklımda ezbere kalmış ilk parça.

'Chakra Khan', zeuhl ve serbest caz'ın sürekli hızı artan temposuyla mükemmel uyumu. Dinlerken İtalyan progresif rock devlerinden Area'nın avantgard müziğini anımsatıyor. Böyle bir müziğin tanımını yap deseler, progresif orgazm rock derdim.

Dan Britton öncülüğünde bir proje grubu olan Birds and Buildings'in bu ilk albümü, ortalıkta dolaşan en iyisi biziz diyen modern progresif rock gruplarına çok güzel bir cevaptır. Progresif rock hala ayakta ve yaşamaya devam ediyor. Dan Britton ve proje grupları sayesinde.


1. Birds Flying Into Buildings (9.13)
2. Terra Fire (3.36)
3. Tunguska (6.33)
4. Caution Congregates and Forms a Strom (10.53)
5. Cronicle of The Invisible River of Stone (9.19)
6. Yucatan 65: The Agitation of The Mass (10.35)
7. Chakra Khan (5.59)
8. Battalion (9.55)
9. Sunken City, Sunny Day (3.19)

Süre : 69.22

Dan Britton / Vokal, Klavyeler, Synth (ses düzenleyicisi), Gitar
Brett D'anon / Gitar, Bas Gitar
Brian Falkowski / Saksafon, Flüt, Klarnet
Malcolm McDuffie / Davul

Konuk
Megan Wheatley / Vokal (5)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.