Bu Blogda Ara

17 Ağustos 2017 Perşembe

Eela Craig - Eela Craig 1971




Eela Craig, 1970'de kurulmuş avurturya'lı bir rock grubu. Dönemin rock ve caz türlerinin harmanlanmasına örnekler veren mükemmel gruplardan birisi.

Eela Craig'i ilk kez 2006 yılında tanıyıp, dinlemiştim. Hala daha da dinliyorum. Avurturya denince aklıma ilk gelen grup. Zaten Avurturya'dan çıkma Eela Craig haricinde ciddi, kaliteli müzik yapan bir gruba rastlamadım. En azından aklımda yer edinmiş başka bir grup yok.


Eela Craig'in ilk albümü kendi ismini taşıyor. 1971 yılında çıkardıkları ilk albümden sonra 4 yıl kadar albümleri yok. 1975 yılındaki devam albümleri de ilk albümü aşan bir müzikal kaliteyle devam ediyor.

Grubun 1980'lerde Türkiye konseri de var. Yıl kaçtı hatırlamıyorum, muhtemelen 2009 yada 10'du. Eski prog albümleri paylaştığım blogumda yoruma gelen mesaj vardı. 'Elimde Eela Craig'in 80'lerde Türkiye konserinin kayıtları var, istersen gönderebilirim' diye bir mesajı çok sonraları görüp cevapladığım için, o kayıtlara maalesef ulaşamadım. O mesaj içimde kaldı.

Eela Craig, 1975 ve sonrasındaki albümlerinde varolan senfonik yapıdan ziyade bu albümlerinde ağırlıklı olarak dönemin krautrock ve saykodelik rock'ını yansıtıyor. Tabii ki caz formuyla. Bunu daha açılış parçasındaki 'New Born Child' parçasında görebiliyoruz.

'New Born Child', 70'lerde sıkça görülen bir rock balatı parçası. Saykodelik org ve davulla başlayan parça Pink Floyd'un 'Ummagumma' albümündeki çığlıklarına benzer çığlıklarla form değiştirip, caz formuna geçiyor. 'New Born Child' parçası gibi takip eden 3 parçada benzer yapılara sahip. Bu 4 rock baladı formundaki parçalar, günümüz progresif rock grupları tarafından albümlere sadece birer kez konuluyor. Eela Craig'in popüler olmak için değil, sadece rock müzik yapmak için nasıl albüm hazırladıklarını bir de bu taraftan düşünün.

'New Born Child' gibi, parçayı takip eden 'Selfmade Trip', 'Selfmade Trip', 'A New Day' ve 'Indra Elegy' de benzer form'a ve  müzikal yapıya sahipler. Saykodelik, krautrock, blues, caz(serbest caz) ve kısmende olsa folk etkisi var.

Sonrasında gelen kısa parçalar, 1975'den sonraki albümlerinin ön hazırlığı biçiminde. Senfonik rock balatları şeklinde. Örnek olarak, 'Stories' parçasını dinlerken Gentle Giant'ın senfonik etkisini görmemek mümkün değil.

Eela Craig, 1971 yılında başladığı müzik hayatına 70'lerde, 80'lerde ve 90'larda progresif rock'a yaraşır albümler hazırlayıp, çıkardılar. 71'de ki bu ilk albümlerinin LP kopyası 1500'dür. Daha önce de dediğim gibi, popüler olmak için değil, gerçekten müzik yapmak için bir araya gelen bir grup, Eela Craig. İlk albümleri de dinlenilmeyi, arşivlenmeyi ve övgüyü fazlasıyla hakediyor.


1. New Born Child (7.45)
2. Selfmade Trip (10.29)
3. A New Day (7.04)
4. Indra Elegy (11.43)
5. Irminsul (2.10)
6. Yggdrasil (3.40)
7. Stories (4.39)
8. Cheese (4.38)

Süre : 52.08

Horst Waber / Davul
Harald Zuschrader / Org, Flüt, Gitar, Saksafon
Hubert Bognermayer / Klavyeler
Gerhard English / Bas Gitar
Heinz Gerstenmair / Gitar, Org, Vokal
Will Orthofer / Vokal, Saksafon


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.