Bu Blogda Ara

26 Haziran 2017 Pazartesi

Tangerine Dream - Encore 1977


Encore; tekrar, tekrarlama istek anlamında, Tangerine Dream'in 1977 yılında ABD turnesinde 2 LP halinde çıkardıkları albüm. Albümdeki parçalar bir önceki albümlerde olan yada daha sonra albümlere sokulan parçalardan değil. Tamamen konserlerde doğaçlama yapılarak çalınmış yeni parçalar.


Bu ayki Tangerine Dream yazıma 70'lerden 'Encore' albümüyle devam ediyorum. Tangerine Dream'in bu albümü için ABD'yi fethi de diyebilirim. 75 öncesi bilim-kurgu temalı albümlerden dünya'ya geri dönüşü simgeleyen, 80 sonrası dünya ile çok daha ilgili albümlerin başlangıcı olan albüm.

'Cherokee Lane', ABD'nin Tangerine Dream tarafından fethinin ilk parçası. Synth ve klavyelerin senfonik çümbüşü ve ritmik saykodelik atmosferi parçanın başından sonuna kadar hakimiyetini koruyor.


'Monolight', yaklaşık 3 dakikalık içe dokunan klasik minimalist piyanoyla başlıyor. Bir önceki albümündeki (Stratosfer) senfonik yapıyla devam ediyor. Bir süre sonra Stratosfer parçasını duymaya başlıyorsunuz. 'Monolight' sanırım konserde nasıl deneysellik yapılıra en güzel cevap. Her ne kadar bana biraz potbori havasında yapılmış bir parça gibi geldiyse de, müzikten anlayan birisi için konserde nasıl deneysellik yapıldığına bu parçayı kesinlikle öneririm.

'Coldwater Canyon', Tangerine Dream'in daha doğrusu Edgar Froese'nin elektrik gitar solosunun hakim olduğu bir parça. Bu parçada aslında Tangerine Dream'in gerçek yüzünü görüyorsunuz, saykodelik dönemden gelme bir Tangerine Dream. Az Pink Floyd az Krautrock müzikal atmosferi. Elektrik gitar, klavyeler ve synth ancak bu kadar mükemmel kullanılabilir.

'Desert Dream' albümdeki en sevdiğim parça. Uzunca süren 'Zeit', 'Atem' albümlerini anımsatan bir avantgard müzik ve mükemmel dramatik son. Hani bazı parçalar vardır ya, kişi 'işte benim hayatımın özeti' diye söylediği; bu parçada benim için öyle. 'Desert Dream', aynı zamanda bana Jim Morrison'un amerikan yerlileriyle olan ilişkisini anımsatıyor. Daha bir evrensel duruyor bu parça, Tangerine Dream müzikleri içinde.

Tangerine Dream'in bu albümünün kayıt edilişinde ki konserlerinde bulunmak isterdim. 80 öncesi Tangerine Dream'in iki hali de bu albümde bütünleşmiş durumda.  Bir tarafta avantgard TD, diğer tarafta senfonik TD dönemi birarada.

'Encore' tahminimce Tangerine Dream müziğinin 70'lerine başlamak için en ideal albüm. Hem avantgard hem senfonik hem de saykodelik rock'ın etkisini bu albümde birarada görebiliyorsunuz. 75 öncesi ve sonrası, 80'e kadar ki Tangerine Dream müziğine başlamak için güzel bir albüm. Tangerine Dream 70'ler müziğinin bir nevi özeti.

1. Cherokee Lane (16.19)
2. Monolight (19.54)
3. Coldwater Canyon (18.06)
4. Desert Dream (17.30)

Süre : 71.49

Edgar Froese / Elektrik Gitar, Klavyeler, Synth (ses düzenleyici)
Christopher Franke / Klavye, Mellotron, Synth
Peter Baumann / Klavye, Mellotron, Synth, Piyano

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.