Jane, kimine göre krautrock kimine göre hard rock'a yakın türde müzik yapan Alman grup. Kimine göre de dönemin popüler müziği olan progresif rock gruplarından biri. Bana soracak olursanız, o üç türü de içinde barındırıyor hatta blues-rock esintilerini de bolca bulundurarak, kendi müziğini ortaya çıkartıyorlar.
Jane'i 2006 yılında ilk dinlemeye başladığımda albümlerinin büyük çoğunluğunu bulup deliler gibi ardarda dinlediğimi çok iyi hatırlıyorum.
3-5 aylık süre içinde albümlerinin neredeyse tamamını ezberlemiş hale geldim. O dönem Pink Floyd, Led Zeppelin gibi efsane rock grupların müzikal atmosferlerine alışık olduğum için, Jane grubunu da Amon Düül, Eloy hatta Camel gibi kolayca dinleyip hatim etmiş hale geldim. 2009, 2010 sonrası ise tamamen senfonik ve caz ağırlık albümlere yöneldiğim için bu albümler progresif rock'a başlangıç anısı olarak kaldı bende.
'Redskin', uzun yıllar sonra yazmak için bu albümü tekrar dinlemeye başladığımda unutmadığımı, hala aklımın bir yerinde var olduğunu gördüm.
Ağır saykodelik dönemin Pink Floydvari havasıyla aklımda yer edinmiş. Ritmik davullar ve bas gitar bir süre sonra öyle bir saykodelik bir yankı yapıyor ki beyinde, vokaller girdikten sonra sanki LSD almış, herşeyin gerçekliğini anlamaya başlıyormuşsun gibi bir hava yaratıyor. 'Redskin', bu haliyle, hem saykodelik havası hem de bluesluk gitar solosuyla kendisine progresif rock'da yer ediniyor.
'Out In The Rain', mükemmel duygusal ve melankolik parça. En son bir kaç gün önce de duyduğum, en hüzünlü gitar sololarına sahip Camel'in ve progresif rock'ın efsane gitaristlerinden Andy Latimer'i sollayacak bir parça. Bu tarz parçalar artık yapılmıyor, 70'lerde kalan birer anı gibi. Albümde ve Jane tarihinde en sevdiğim parçalardan birisi. Harika bir gitar solosuna sahip.
'Dandelion', amerikanvari folkrock ve beat-saykodelik dönemine uygun Almanya'dan güzel bir örnek. Kısa olması sevindirici benim için çünkü bu tarz sözlere uygun parçaları dinleyemiyorum.
'Moving', bol bol gitar riffleriyle dolu ve bluesluk gitar solosuyla ayakta durmaya çalışıyor. Tahminimce albümün en zayıf parçası.
'Waterfall', mükemmel bir bluesvari giriş ve devamında gelen yine harika oryantal elektrik gitar riffleri. Jane'in bütün parçalarında olduğu gibi bunda da ağır ağır ilerleyen mellotron kaotik bir atmosfer yaratıyor. Vokallerinde girmesiyle oryantal gitarlar, yankılanan bas ve kaotik org, ilk albümdeki gibi bir anda bitiveriyor. Jane'i sevme sebeblerimden biri de sanırım bu. Verdiği adrenalini pat diye kesebiliyor.
'Like A Queen', blues'a, yani ağıt'a yakışır bir atmosfer. Ağır org ve ağır ağır, yavaş yavaş çalan elektrik gitar. Bu tarz atmosfere sahip parçalar 60'ların sonları ve 70'lerde fazlasıyla vardı. Zevk alabilmek için zaman makinesiyle konserine gidip dinlemek gerek Jane'in konserlerini.
'Here We Are', bir önceki 'Like A Queen' parçasının devamı niteliğinde. Harika bir ağır saykodelik blues gitar solosuna sahip. İlk albümde ki 'Hangman' parçasında ki muhteşem soloyu aratmıyor. Daha da önemlisi 'buradayız biz (Here We Are)' derken tek albümlük gruplardan olmadıklarını anlatıyorlar.
Tek kelimeyle Klaus Hess'den mükemmel gitar solosu.
Albümün tadını çıkarmak için 70'lerin saykodelik rock'ına bakmanız yada o dönemi bolca dinlemeniz gerekiyor. Günümüzde bu atmosfere sahip grup yada albümler yok denecek kadar az ama o dönemi dinleyenler için bu albümdeki kaotik hava çok yaygın ve normal.
Grubun uzun yıllar liderliğini üstlenen davulcu Peter Panka 2007 yılında öldüğünde haberim bile yoktu. Facebook ilk açıldığında Jane adına grup açtıktan bir süre sonra gruba üye olanlar tarafından paylaşılmasıyla öğrendim. Hemen grubun ismini değiştirip, Jane – Peter Panka yaptım ve internet üzerinden grubu takip etmeye başladım. Gördüğüm ise aynı anda Jane'in diğer üyeleri de yeni genç müzisyenlerle tekrar stüdyo'ya girerek albüm yapmaya devam etmişleri olduğuydu.
2010 yılından günümüze en az 5, belki de 6 albümleri var. Ve aynı 70'lerin havasını taşıyan albümler. Albümü dinledikten sonra yeni dönem Jane albümlerine de bakın derim. Karşınızda fazla abartılıp pestili çıkmamış, asla popüler hale gelmemiş, gerçek rock emekçileri var.
2. Out In The Rain (5.38)
3. Dandelion (2.17)
4. Moving (3.53)
5. Waterfall (4.24)
6. Like A Queen (2.38)
7. Here We Are (5.35)
Süre : 33.18
Peter Panda / Davul, Vokal
Klaus Hess / Elektrik Gitar, Bas Gitar
Werner Nadolny / Org, Mellotron
Wolfgang Krantz / Bas Gitar, Elektrik Gitar
Konuklar
Günter Körber / Söz Yazarlığı, Geri Vokal(1), Prodüktör
Geri Vokaller
Peter Heinemann (1)
Brigitte Blunck (1,5)
Ariane Gottberg (1,5)
Miriam Kalenberg (1,5)
Angelika Winkler (1,5)
Dieter Dierks / Elektronik FX (6)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.