Bu Blogda Ara

15 Haziran 2017 Perşembe

New Trolls - Concert Grosso N.1 1971




Yıl 1971; İngiltere'de başlayan (Moody Blues, Nice, Deep Purple) klasik müzik orkestrası ile rock gruplarının albüm yapmasına ilk destek İtalya'dan geldi. New Trolls'un bu ikinci albümü, 'Concert Grosso N.1', klasik müzik ile rock müziğin kaynaşmasına en güzel örneklerden biri oldu. Daha sonra gelenek haline gelip, bir çok rock ve metal grupları tarafından klasik müzik orkestralarıyla albümler ve konserler yapılmasına rağmen, 60'lı ve 70'li yıllarda ki kaliteye ulaşabilmiş değil.


New Trolls, italyan rock müziğin en popüler gruplarından ancak italyan progresif rock'da ki etkisi yok denecek kadar az. 10'larca albüm yaptılar belki ama hatırlandıkları belki de tek, 'Concest  Grosso N.1' albümü oldu.

Sanırım bunda, diğer albümlerinde pop'a yakınlaşan müzikal anlayışta eserler vermeş olmasıdır. Diğer albümlerini de dinlediğim için böyle bir kanıya sahibim.

Albüm'de beş parça var. İlk dört parça, klasik müzik direktörü ve yönetmenlerinden Arjantin'li Luis Enriquez Bacalov ile birlikte çalınıyor. Ayrı olarak aynı yönetmen, 'Luis Enriquez Bacalov', iki yıl sonra bir başka italyan progresif rock grubu Il Revescio Della Medaglia'nın bir albümünde çalışıyor.

Luis Enriquez Bacalov ile birlikte çalındığı parçalar, Tempo (zaman) bölümleri.

'Allegro', orkestral seslerle başlıyor ve barok dönemi kemanlarla devam ederken, rock giffleri ve flüt ile devam ediyorlar. Giriş parçası olarak klasik müzik, hard rock ve folk müziği içiçe girmiş duruyor.

Kısa olduğuna bakmayın çünkü devam parçaları da aynı tatı verecektir.

'Adagio', barok stili kemanlarla vivaldi'yi hatırlatırken, bluesvari gitar solosu da dinleyeni kendi içine çekiyor. Onca dinlediğim progresif rock albümlerinde sanırım en dramatik parça. Parçanın sözleri ise Shakespeare'in bir şiirinden oluşuyor.

'Cadenza – Andante Con Moto' ile klasik müzik etkisi yavaş yavaş azalmaya başlıyor. Blues rock ve klasik müzik içiçe.

Bir sonraki parça 'Shadows' ise yine aynı; blues-rock ile klasik müziğin karışmış hali. Orkestra'nın etkisinin en az olduğu parça. Eğer Led Zeppelin dinliyorsanız, bu parçayı da dinlerken zevk alacaksınız.

Albümün en uzun parçası ve dolayısıyla en fazla emek verilmiş parçası, 'Nella Sala Vuota, Improvvisazioni Dei New Trolls Registrate In Diretta'. Parçanın ilk yarısı, folk ve blues-rock ile dolu. Diğer yarısı ise davul doğaçlamarından oluşuyor. Ve yine aynı şekilde dönemin blues-rock'ının ve Led Zeppelin müziğini seviyorsanız, bu parçadan da hoşlanacaksınız.

New Trolls, italyan progresif rock'ının yada klasik progresif rock'ının efsanelerinden olamadı belki ama italyan rock'ının en popüler grubudur. Hala da öyledir. Buraya taşındığım 4 yıldan beri en bilinen rock grubunun New Trolls olduğunu gördüm. Le Orme yada PFM de biliniyor ama daha çok ilgili kişilerce. New Trolls'u bilmek için rock ile ilgili olmak pek gerekmiyor burada.

New Trolls, bu albümde yaptığı müzikle, tam anlamıyla progresif rock'a benzemiyor olsa da, italyan progresif rock'ına alışmak için ideal albümlerden.

1. Tempo: Allegro (2.15)
2. Tempo: Adagio (4.50)
3. Tempo: Cadenza – Andante Con Moto (4.10)
4. Tempo: Shadows (5.30)
5. Nella Sala Vuota, Improvvisazioni Dei New Trolls Registrate In Diretta (20.32)

Süre : 37.17

Maurizio Salvi / Piyano, Org
Vittorio De Scalzi / Gitar, Flüt
Nico Di Palo / Elektrik Gitar, Vokal
Gianni Bellano / Davul, Vokal
Giorgio D'Adamo / Bas Gitar, Vokal

Luis Enriquez Bacalov / Orkestra Direktör (1-4)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.