Bu Blogda Ara

16 Mart 2017 Perşembe

Magma - 1001 Centigrades 1971



İlk albüm 'Kobai' sonrasında Magma grubu müzikal anlayışlarını biraz daha geliştirerek çıkıyor karşımıza. Albümün konusu ise 'Kobai'nin devamı niteliğinde.


'1001 Centigrades' albümünün konusu, dünyalılar kobaililerden kültürlerini bütün insanlığa öğretmelerini isterler. Ancak dünyadaki bazı kurumlar (devlet gibi düşünün) bundan hoşnut kalmayınca, dünyada yaşayan kobailileri toplayıp, hapse tıkıyorlar. Bunun üzerine Kobai gezegeni dünya'yı kendi silahıyla tehdit ediyor. Gezegen, 1001 santigrad dereceye ulaşabilir!

Albümün hikayesi bu şekilde. İlk albümlerinde kaldıkları yerden, Kobai dilinde, Kobai'yi anlatmaya devam ediyorlar.

Albümde kullandıkları Kobai dili, yapay bir dil. Grubun davulcusu Vander tarafından oluşturulmuş. Günümüze kadar da, albümlerinde bu dil ile bu konuyu işlemeye devam ediyorlar.

Yaptıkları müziklerinde ise Kobai albümlerine göre klasik caz'dan biraz daha fazla uzaklaşmışlar. Avangart, avantgard caz, funk, uzay rock, caz-rock ve senfonik rock birbirine geçmiş, eklektik bir yapıda.

İlk parça 'Riah Sahiltaahk', Magma'nın en uzun parçalarından. Operavari vokaller, kozmik sesler, caz'ın avangart hale getirilip avantgard müziğin içine sokulması ile Zeuhl müziğinin ayak seslerini duyar gibi oluyorum. Magma'nın ve Zeuhl müziği anlatan mükemmel bir parça değil; bu, suyun kaynamaya başlayıp, henüz buharlaşmamış hali. Müzik fokurduyor ve çok sıcak.

Albümün üç parçası var. İkinci parçası da ''Iss' Lansei Doia'. Başlangıç parçasında ki klasik anlamda zeuhl' müziğine yönelme burada da söz konusu. Ancak ilk parçaya göre burada caz daha hakim havaya. Su, kaynamaya başlamış ama henüz buharlaşma olayı yok, diyebilirim.

'Ki Iahl O Liahk' parçası, sanırım albümdeki en sevdiğim parça. Üstüste defalarca dinlesem bıktırmayacak derecede senfonik geliyor kulağıma. Avantgard, caz, funk türleri ancak bu kadar güzel bir araya getirilebilinirdi, senfonik hale getirmek için.

Magma'nın müziğini anlatmaya çalışsam, avangart ve caz sözlerini kesinlikle kullanırım. Ancak tanımını yada kategorilendirmesini yapmaya çalışsam, eklektik derim sanırım. Ya da avangard müzik, eğer progresif diye bir söz olmasaydı. Her ne kadar Magma'nın müziği progresif rock'a uymuyorsa da progresif rock adı altında geçiyor. Çünkü ortaya çıkan müziğin rock'a benzer tarafları yok denecek kadar az. En güzeli kendi müziklerini kendi adlandırdıkları gibi, zeuhl (kobai dili) diyelim. Zeuhl müzik, göksel müzik.

Magma dinlemek, albümlerini dinlemek daha zordur. Açıkçası dinleyip de zevk alamamak, gayet normaldir. Bu albümde diğer Magma albümlerinden bu yönden dolayı aşağı kalır yeri yoktur. Ancak Magma müziğini sevmeye başladığınız andan itibaren ne kadar özel bir müzik ile karşı karşıya kaldığınızı anlamaya başlarsınız.

1. Riah Sahiltaahk (21.45)
2. 'Iss' Lansei Doia (11.46)
3. Ki Iahl O Liahk (8.23)

Süre: 41.54

Christian Vander / Davul, Perküsyon, Vokal
Klaus Blasquiz / Vokal, Perküsyon
François Cahen / Piyano, Elektrik Piyano
Teddy Lasry / Klarnet, Saksafon, Flüt, Vokal
Jeff Seffer / Saksafon, Bas Klarnet
Louis Toesca / Trompet
Louis Sarkissian / Rüzgar Efekti
Francis Moze / Elektrik Bas Gitar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.