Bu Blogda Ara

4 Ocak 2017 Çarşamba

La Maschera di Cera - La Maschera di Cera 2002



İtalyanların günümüzde çıkardığı en iyi müzisyenlerden biri olan Fabio Zuffanti'nin bir başka proje grubu, La Maschera di Cera'nın ilk albümü. Hem grubun hem de albümün ismi açılış parçasından geliyor. La Maschera di Cera, Mum Maskesi. 2000 yıl öncesinin Latinlerinin sevdiklerinin yüzlerini mumdan yaparak saklarlarmış. Parça, bu yok olmuş geleneğin hikaye olarak anlatımı.


Eski facebook hesabımı silince bir çok müzisyenin ne yaptığından bihaber haline geldim. Birkaç ay önce takip edeyim bazı kişileri diyerek Fabio Zuffanti'ye arkadaşlık teklifi gönderdim. Kabul etti. Birkaç müzisyen daha var, bu şekilde takip ettiğim. Fabio Zuffanti albüm yapmakta pek zorlanmıyor. Elinin altında kitaplar, sinema filmleri ve mitolojiler var. Şimdiye kadar önderlik ettiği bir çok grubun albüm konseptini bu şekilde hazırlıdı.

Tabii ki tek başına değil ama onun payının ne kadar büyük olduğunu belirtmek gerekiyor.

Bu aralar ise Andrea Tarkovski sineması üzerine yazıp, çiziyor facebook hesabında. Tahminimce ileriki dönemde Tarkovski sinemasındann esinlenmiş bir albüm görebiliriz.

Albüm 2002 yılında çıktı. Modern progresif rock örneği olabilecek albüm, klasik italyan progresif rock anlayışının devamı şeklinde. Albüme ve gruba ismini veren parça 'La Maschera di Cera' içinde 70'lerin klasikleşmiş efsaneleri PFM, Banco, Osanna, Museo Rosenbach, Delirium  .... gibi grupların seslerini, müzikal yapılarını duymamak mümkün değil.

Albümde ilginç olan, elektrik gitar olmayışı. Genelde kalabalık gruplarda elektrik gitara ihtiyaç duyuluyor. La Maschera di Cera grubu ise buna ihtiyaç duymamış. Synth(ses düzenleyicisi), org'lar, bas gitar, müziğin altyapısını ve atmosferini oluştururken, flüt ve vokal ise bütün parçaları deyim yerindeyse süslemiş.

Burada tabi sadece klasik İtalyan gruplarından esinlenmeler var iken, İngiltere'den King Crimson'ın o kaotik, avant-garde atmosferi de var. Özellikle 'Del Mio Mondo Che Crolla' parçasında King Crimson'ın 'Islands' albümünün atmosferi yoğun şekilde hissediliyor. Grup eklektik yapıya kaymadan senfonik yapıda iken avant-garde atmosferi yaratmış.

Sadece eskilerden esinlenmeler var demesek daha iyi. Günümüz modern progresif rock müziği için de bazı yapılar, melodiler oluşturmuşlar. Org ve synth kullanımları Wobbler grubunu az da hatırlatıyor. Hatta bazı bölümleri, 2004 yılında çıkan bir başka efsanevi İtalyan grup Metamorfosi'nin 'Paradiso' albümünü hatırlatıyor. 2008'de dinlemiştim 'Paradiso' albümünü ve uzun süre en sevdiğim albümlerden biri olmuştu. Keza hala öyledir. Yeni dönemin en sevdiğim albümlerinden birisidir. La Maschera di Cera grubunu ise Metamorfosi'den sonra dinledim. O zamanlar pek benzerlik bulamamışım demekki, şuan dinlerken fazlasıyla benzetiyorum. Ne demek istedim. Metamorfosi'nin 'Paradiso' albümünü ne kadar sevdiysem, bu albümü de o kadar seviyorum şuan.

Albüme ve gruba ismini veren 'La Maschera di Cera' için bir şeyler yazmak gerekiyor.

İlk bölüm saykodelik, avant-garde ve elektronik öğelerin bolca kullanıldığı bir hava da oluşuyor. Dinlerken Tangerine Dream'in 75 öncesi müzikleri aklıma geliyor. Sonrasında minimalist bir piyano ve Franco Mussida (PFM) benzeri bir vokal ile devam ediyor. Çok geçmeden Osanna flütüne benzer flüt çalmaya başlıyor ve tabii ki King Crimsonvari synth ve org, müzik devam ederken kendisini hissettirmeye devam ediyor. Sekizinci dakikadan sonra akustik gitarın tıngırdamaya başlaması, ve org'un ona eşlik edişi, Anthony Philips ve Tony Banks'li Genesis'in progresif rock'da ne kadar önemli olduğunu tekrar hatırlatıyor. Onikinci dakikadan sonra müzik tekrar değişiyor. Bu sefer akustik gitar (Fabio Zuffanti), flüt ve vokal var. Org yavaş yavaş girmeye başlayınca PFM efsanesi çıkıyor önümüze. Fazla uzatmanın bir anlamı yok, parça albümün en iyi parçası. İçinde klasikleşmiş progresif rock efsanelerinin, özellikle italyan progresif rock efsanelerinin, müzikal yapılarını harmanlanmış bir halde buluyorsunuz.

Albümü dinleyip, bitirdikten sonra Fabio Zuffanti'nin daha önceki grup projelerine de bakın. Finisterre ve Hostsonaten proje gruplarına demek istedim. Her iki grubunda ilk albümlerini daha önce yazmıştım. Dilerseniz o yazıları tekrar okuyup, albümleri dinleyin. Dinledikten sonra önceki proje gruplarıyla karşılaştırma yaparak, Fabio Zuffanti ve arkadaşlarının müzik anlayışlarının nasıl geliştiğini de görebilirsiniz.

Albüm için yapabileceğim tek eleştiri kayıtlarıdır. Umarım yakın zamanda tekrar kayıtları yapılırken çok daha profesyonel olurlar. Kayıtlar için diyorum. Yoksa enstrüman kullanımları ve parça yazımları profesyonelliğin üzerinde.

1. La Maschera Di Cera (19.21)
a. Il Tuo Volto
b. La Tuo Gente
c. Il Tuo Fugio
d. La Tua Irrealta
e. La Tuo Guida
f. La Mia Fine....
2. Del Mio Mondo Che Crolla (6.00)
3. Del Mio Abisso E Del Vuoto (9.41)
a. Il Vuoto
b. L'Abisso
c. E Senza U Peso Io Salgo
4. Del Mio Volo (7.07)

Süre : 42.09

Fabio Zuffanti / Bas Gitar, Akustik Gitar
Marco Cavani / Davul, Timpani, Perküstyon, Komprasör
Alessandro Corvaglia / Vokal
Agostino Macor / Melletron Org, Piyano, Org, Moog, Harp, VCS 3 (ses düzenleyicisi)
Andrea Monetti / Flüt

Konuklar
Nadia Girardi / Vokal (Del Mio Abisso e Del Vuoto)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.