Bu Blogda Ara

14 Ocak 2017 Cumartesi

Curved Air - Air Conditioning 1970



Sonja Kristina, sesini bir enstrüman gibi kullanabilen ender müzisyenlerden birisi. Sesiyle Curved Air grubunun bütün albümlerinde değişmeyen enstrüman oldu, 46 yıl boyunca. İlk albümü  'Airconditioning' ile birlikte başlayan Sonja Kristina'nın müzik hayatı, bir kaç ay önce çıkan son Curved Air'in son albümüyle devam ediyor.



Progresif rock deyince aklıma avant-garde, caz yada klasik müzik temelli, herhangi bir şablona uydurulamayan müzikler geliyor. King Crimson, VDGG, YES gibi progresif rock için temel grupların müziklerinden bahsediyorum. Bunun haricinde saykodelik, beat, blues temelinde progresif rock olarak tanımlanacak gruplar da var. Pek dinlediğim müzikler olmasa da, varlar. Örnek olarak; Jethro Tull(Blues), Pink Floyd'u (saykodelik) gösterebiliriz. Curved Air grubu da bu, blues, saykodelik, beat ekolünden gelen bir grup. İlk albümlerinden itibaren beat, saykodelik, blues etkileri bariz bir şekilde hissediliyor.

Yalnız, belirtmem gereken bir kişi var grupta, Darryl Way. Gruba ve albüme caz'ı, klasik müziği ekleyen muazzam bir müzisyen. 'Airconditioning' albümünde de kendisinin deneysel olarak çaldığı Vivaldi var. Birkaç yıl sonrasında Darryl Way gruptan ayrılıp, kendi solo albümünü de yapacaktır. Curved Air ise Darryl Way yerine King Crimson ve UK gruplarından tanıdığımız Eddie Jobson'ı gruba alacaktır.

'It Happened Today'; beat, saykodelik ezgili ve Sonja Kristina vokalli açılış parçası. Beat deyince aklınıza Rolling Stone'u yada Beatles'ı getirebilirsiniz. Parçanın en güzel kısmı, sonunda Darryl Way'in keman solosu. Öncesi güzel bir beat parçasıyken, sonunda ki keman solosu Curved Air müziğinin güzelliklerinden birisini yansıtıyor.

'Strech', blues temelli yada ezgili parça. Pek dinleyemesem de bu tarz parçaları(sevmiyor anlamında değil), Sonja Kristina'nın sesi dinlettiriyor kendisini.

'Screw' parçası folk, beat ve caz yapılı parça. Gentle Giant esinlenmesi diyeceğim ama Gentle Giant'ın da aynı yıllarda ilk albümlerini çıkardığını düşünürsek, söyleyeceğim söz havada kalabilir.

'Blind Man', albümde ki en çok sevdiğim parça. Folk, beat tarzı parçanın en sevdiğim kısmı kesinlikle davullarla birlikte Sonja Kristina'nın vokali. Her dinleyişimde parçaya eşlik edesim geliyor. Joan Baez parçalarına ve sesine rakip olacak düzeyde. Kemanın sesi daha da güzel bu parçada.

'Vivaldi', Darry Way'in deneysel Vivaldi parçası. Parça, klasik müzikte pek sevemediğim (sürekli tekrarlandığı için) isimlerden birisi olan Vivaldi'den çok daha iyi çalınmış hali. Vivaldi dinleyeceğinize Darry Way'in kemanını dinleyin.

'Hide and Seek', blues (ve tabii ki blues rock), beat, folk ezgili parça. Gitar, keman rifflerinin (tekrarlayan notalar) bol olması sebebiyle parçayı dinlerken Rock müziği içinizde hissedebilirsiniz. Dilerseniz aklınıza Deep Purple parçalarını getirebilirsiniz. 'Hide and Seek', Deep Purple'ın az biraz daha progresif olanı.

'Propositions', beat, saykodelik müziğin progresif halde çalınışına örnek. Şimdi saykodelik gitarı dinlerken bir kaç hafta önce dinlediğim 1972 yılında ki albümleriyle The Who grubu geliyor. Aralarında tercih yada kıyaslama yapmayacağım. Her iki grup da albümleri de unutulmayacak türden.

'Rob One' 60'lardan gelen beat müziği. Piyano ve keman, bir dere gibi sakince akıyor. Kemanı, piyanoyla ancak bu kadar güzel dinleyebilirsiniz.

'Situtions', albümden bir başka Joan Baez'e rakip olacak parça. Folk ve saykodelik müziğin güzel bir harmanlanması ve Sonja Kristina'nın sesi. Sonlarında ise 60'ların sonlarında ki saykodelik gitar solosu. Albümde ki müzik çeşitliliğine son örnek.

'Vivaldi with Cannons' kısacık kapanış parçası. Darry Way'in kemanından geliyor. Albümün karmaşıklığını sonlandırmak için güzel bir keman solosu.

Curved Air belki hiç bir zaman temel progresif rock gruplarından biri olmamıştır ama yaptığı müzik her zaman hatırlanması gereken bir grup. İlk albümleri de hatırlanması gereken albümlerden birisi. İnternet'in sayesinde yıllar sonra yeni albümler de çıkardılar. 2016 yılından bahsediyorum. 2014 yılında çıkardıkları bir albüm daha var.

Demekki müzik aşkları bitmemiş. Progresif rock'a aşık olanların kaçırmaması gereken albümler ve Curved Air.

1. It Happened Today (4.55)
2. Strech (4.05)
3. Screw (4.03)
4. Blind Man (3.32)
5. Vivaldi (7.26)
6. Hide and Seek (6.15)
7. Propositions (3.04)
8. Rob One (3.22)
9. Situtions (6.17)
10. Vivaldi with Cannons (1.35)

Süre : 44.34

Sonja Kristina / Vokal
Darryl Way / Elektrik Keman, Vokal
Francis Monkman / Elektrik Gitar, Org, Piyano, Melletron, VCS3 Synth (ses düzenleyicisi)
Robert Martin / Bas Gitar
Florian Pilkington-Miksa / Davul


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.