Bu Blogda Ara

6 Ocak 2017 Cuma

Banco Del Mutuo Soccorso - Io Sono Nato Libero 1973



'Io sono nato libero', özgür doğdum, Banco del Mutuo Soccorso'nun üçüncü albümü. 'Darwin' albümü gibi bir efsane albümün sonrasında yine başka bir efsane albüm.


Darwin albümünde de belirttiğim gibi Banco grubu politik bir gruptur. Punk yada metal grupları gibi anlaşılmasın. Banco isyankar değil, şiirseldir. Diğer albümlerinde olduğu gibi 'Io sono nato libero' albümü öyledir. Albümde 1973 yılı Şili'de ki faşist darbe konu edinilmiştir.

Banco del Mutuo Soccorso, PFM yada Le Orme gibi melodik yapısıyla kolay kolay anlaşılmaz. Van der Graaf Generator, YES, King Crimson gibi ilk dinleyişte anlaşılması zor olsa bile tekrar tekrar dinlenilerek tanınması, bilinmesi gereken bir gruptur.

'Canto Nomade Per Un Prigioniero Politico'(bir politik mahkum için göçebe şarkısı), Şili'de yapılan faşist darbenin şiirsel bir anlatımı. Parçanın içinde Pablo Neruda'nın bir şiiri, kısa da olsa vardır.   Synth ve org ile başlar parça. Di Giacomo operavari vokaliyle parçaya ruh verir, akustik piyano ile. Sonrasında gitar eşlik eder. Parça heyacanlı bir şekilde giderken, birden saykodelik bir rüzgar sesi ile kesilir. Akustik gitar çalmaya başlamasından çok kısa bir süre sonra Di Giacomo tekrar operavari vokaliyle ön plana çıkar. Çok geçmez, saykodelik rüzgar tekrar esmeye başlar. 3 dakika boyunca klasik müziğin avant-garde bir şekilde çalınışını dinlersiniz.

Parçanın son bölümlerinde davul, perküsyon sololarıyla, akustik gitar soloları şöleni var. Latin davul stilleri, klasik latin gitar konçertoları içiçe geçiyor burada. Parçanın finali, avant-garde org ve piyano'nun klasik müzikten esinlenmesiyle bitiriliyor. Piyano'yu dinlerken Keith Emerson'u piyano üzerindeki parmaklarını duyabilirsiniz. Ancak çalan Keith Emerson değil, Banco grubunun temel müziğini oluşturan Nocenzi kardeşlerdir.

Parçayı çok uzun yazdım çünkü bir kaç sözle anlatılacak bir şey değil. Bir müzik şölenini nasıl anlatırsınız ki?

'Non Mi Rompete'(kırmayın beni), akdeniz, latin ezgileriyle bezenmiş folk pop benzeri parça. Her dinlediğinizde içinizi ısıtır. Albüm bittiğinde aklınızda kalacak olan ilk parçadır aynı zamanda. Sizinde unutamayacağınız parçayı, Banco grubu da unutmadı hiçbir zaman. Banco'nun yıllar sonrasında da konserlerinde sürekli çalınan parçalardan biri haline geldi. Evet,Banco'nun bu parçası benimde favori parçalarımdan birisidir. Bahar aylarında dinlerseniz, daha çok seveceğinize eminim.

'La Citta Sottile'(zayıf şehir), bir başka esinlenme. Italo Calvino'nun bir kitabından (görünmez şehirler) esinlenilerek parça haline getirilmiş. Caz piyanosunu dinlerken içinde yaşadığınız şehirin sokaklarında dolaştığınızı düşünün. Ne kadar aitsiniz yaşadığınız ve şehre. Doğanın bir parçası mıydınız yoksa insanoğlunun yapay dünyasına mı aitsiniz. Caz piyanosunu ve caz gitarını bu durumu düşünürken dinlerseniz, parçadan daha fazla haz alacağınızdan eminim.

'Dopo... Niente E Piu Lo Stesso'(sonra...hiçbir şey aynı) parçasına senfonik, rio (bayram) avant-garde desem tam anlamıyla olmasa da yakın bir şekilde  tarif etmiş olurum. Caz, avant-garde ve rio avant-garde'nın (avant-garde müzik öncü müzik demek bu arada) senfonik bir yapıda ancak bu kadar güzel harmanlanabilirdi. Di Giocomo'nun operavari vokali burada birazda folk halini almış.

Ve final, Rick Wakeman, Keith Emerson kısa org sololarına benzer org sololarının yoğun olduğu 'Traccia II(ayakizi) parçasıyla bitiyor. Albümü bitirirken marş olarak düşünün bu son bölümünü.

'Io sono nato libero' albümü bir italyan progresif rock efsanesi, Banco del Mutuo Soccorso'unun efsane albümlerinden sadece bir tanesi. Diğer bütün Banco albümlerinde olduğu gibi tekrar tekrar dinleyin.

1. Canto Nomade Per Un Prigioniero Politico (15.46)
2. Non Mi Rompete (5.09)
3. La Citta Sottile (7.13)
4. Dopo... Niente E Piu Lo Stesso (9.55)
5. Traccia II (2.39)

Süre : 40.42

Francesco Di Giacomo / Vokal
Marcello Todaro / Elektrik Gitar, Akustik Gitar
Gianni Nocenzi / Elektrik & Akustik Piyano
Vittorio Nocenzi / Org, Synth (Ses düzenleyicisi)
Renato D'Angelo / Bas Gitar, Akustik Gitar
Pier Luigi Calderoni / Davul, Perküsyon

Konuklar
Rodolfo Maltese / Akustik & Elektrik Gitar
Silvana Aliotta / Perküsyon
Bruno Perosa / Perküsyon



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.