Bu Blogda Ara

5 Ocak 2018 Cuma

Utopia - Todd Rundgren's Utopia 1974



Progresif rock'da çok bilinmeyenler var. Özellikle 70'li yıllarda yapılan albümlerin bir çoğu hala bilinmiyor. Bilinmemesinin en önemli etkeni, dinleyenlerin bir kaç grupta takılı kalıp, diğer albümleri görmezden gelmesi. Öyle olunca da progresif rock'ın bir çok cevheri gözden kaçıyor.


Bunlardan bir tanesi de Utopia grubunun kendi adını taşıyan ilk albümü. Aslında grubun ismi Todd Rundgren's Utopia diye geçiyor ama akılda Utopia daha kalıcı olduğu için onu kullanacağım.

Todd Rundgren 1968'de pop müzik yaparak başladığı kariyerine 1974'de rock ve progresif rock'ın daha cazip hale gelmesi nedeniyle değişiklikte bulundu. Yine kendisi gibi progresif rock yapmaya hevesli müzisyenlerle ilk albümünü çıkardı. Yakaladığı başarı üzerine devam albümleri de geldi. Ancak çok geçmeden progresif rock'dan soft rock'a, daha yumuşak parçalar ve albümler yapmaya yöneldi.

Bu ilk albümü ise sözün tam anlamıyla bir progresif rock şöleni. Giriş parçası 'Utopia Theme' canlı olarak kaydedilip, albüme eklendi.

Parçanın uzun süren açılış kısmı bir kaç yıl sonra Rush'ın yapacağı ve efsane olacak '2112' parçası gibi tamamen gitar doğaçlamalarına odaklı. Yüksek ve tempolu enerjisiyle albüme girişte mükemmel bir etki bırakıyor. 'Prog dediğin müzik böyle olur' dedirten türden.

'Freak Parade', YES'in aynı dönem yaptığı müziklere benzer bir parça. Todd'un Steve Howe tarzı gitar ve Rick Wakeman tarzı piyano kullanımları yerini bir süre sonra Frank Zappa benzeri avantgard müziğe bırakıyor. Son kısımları ise caz ve elektronik müziğin yoğunluğuyla bitişe gidiyor.

Kısa ve öz parça, 'Freedom Fighters'. 60'lardan kalma beat-saykodelik ezgiler ve Todd'un mükemmel gitar çalışması.

'The Ikon', ELP'nin 'Karn Evil 9', YES'in Topographic albümlerindeki gibi dinleyene müziğe doyuran türden, 30 dakikalık bir şaheser. Hard rock, avantgard, saykodelik ve elektronik ezgilerin kusursuz uyumu ile 'The Ikon', bazı kısımlarda YES'i, bazı kısımlarda kendisinden sonra gelecek ve progresif rock'ın önemli gruplarından olacak Rush'ı, kimi yerlerde ise dönemin caz fusion gruplarının müziklerinin özetini geçiyor.

Progresif rock dinleyenlerin en iyi parçaları arasına rahatlıkla girebilecek türden.

Pop müzikle başladığı müzik hayatını rock müziğe yönelerek tamamen değiştiren Todd Rundgren, bir çok müzik aletini çalabilmektedir. Aynı zamanda da müzik yapımcısıdır. Steve Hillage gibi bir çok ünlü müzisyenin albümlerinde yapımcı olarak görev almıştır ve almaya da devam ediyor. Müziğe hayatını vermiş Todd Rundgren'in hem yapımcı hem de müzisyenlik olarak en iyi çalışması sanırım Utopia grubunun bu ilk albümüdür.

'The Ikon' gibi bir şaheserin dinlenildikten sonra progresif rock hayranları tarafından unutulabileceğini yada gözardı edilebileceğini sanmıyorum.

1. Utopia Theme (14.18)
2. Freak Parade (10.14)
3. Freedom Fighters (4.01)
4. The Ikon (30.22)

Süre : 58.55

Todd Rundgren / Elektrik Gitar, Yapımcı, Vokal
Mark Klingman / Klavyeler
Ralph Schuckett / Klavyeler
Jean-Yves Labat / Synthesizer (ses düzenleyicisi)
John Siegler / Bas Gitar, Çello
Kevin Ellman / Perküsyon, Yapımcı

Kapak Tasarımı / Haruo Miyauchi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.