Bu Blogda Ara

15 Eylül 2017 Cuma

Holger Czukay - Canaxis 1968




Holger'in ölümünden 10 gün geçti. 3 gün önce yazdığım Holger ile ilgili yazıdan sonra kendi solo albümlerine de bakayım derken kendimi ilk albümle avantgard ve elektronik müziğin tam ortasında buldum. Aslında albümü yıllar önce dinlediğimi anımsıyorum ama o dönem sanırım pek üzerinde durmamışım. Birkaç gün önce tekrar dinlemeye başlayınca krautrock'ın elektronik müziğin temel olması gereken albümlerinden biri olduğunu anladım.

Holger Czukay, bu ilk albümü kendi evinde 1968 yılında hazırladı. Satışa çıkması ise CAN grubunun ilk albümü ile aynı yıl, 1969'da oldu. 1000 adete basılan LP, şuan altın değerinde.

Bir CAN hayranı olarak, CAN dinleyenlere bu ilk albümü önermem çünkü Holger Czukay bu ilk albümünde daha çok krautrock'ın ruhuna uygun deneysel ve elektronik ağırlıklı bir müzik ortaya çıkarmış. Tabi CAN ile bazı benzer yerleri de yok değil. Örneğin etnik seslerin ve enstrümanların kullanılması CAN ile bazı benzerlikler oluşturuyor.

Albüm 3 parçadan oluşuyor, ilk parça 'Boat-woman-Song'. Senfonik, elektronik sesler ile uzak asya ve avustralya etnik sesleri parçada içiçe geçiyor. Parça başladıktan kısa bir süre sonra, bizim ağıt, afrika kökenli amerikalıların ise blues dediği, cenaze'de söylenen şarkıya benzer sesler duyursunuz.

Devamı ise saykodelik, elektronik ve avantgard'ın muhteşem birleşimi ve krautrock'ın ilk örneklerinden.


Albüme ismini veren 'Canaxis' parçası ise 70'lerden sonra şah'a kalkacak olan alman elektronik müziğin öncü parçalarından birisi niteliğinde. Tangerine Dream'in 75 öncesi ile Popol Vuh'un müziklerinde ne hissediyorsam 'Canaxis' parçasını dinlerken de aynı şeyleri hissediyorum. Yoğun bir şekilde parçanın her yanına dağılmış elektronik atmosferin üzerinde etnik sesler dinleyeni, en azından beni, çok farklı yerlere götürüyor.

Son parça 'Mellow Out'. İlk iki parçadaki gibi elektronik atmosferin hakim olduğu bir parça ama bu sefer etnik sesler yerine caz unsurları var. Bu, caz unsurları daha sonra CAN grubunda da yer alacak.

Holger Czukay, 5 Eylül 2017 yılında öldü. Bu ilk albümü ise 1968 yılında kaydedilip, satışa 1969 yılında çıktı. Yaklaşık 40 yıllık bir müzik hayatı.

'Canaxis', progresif rock için bir başlangıç albümü değil ama krautrock için başlangıç albümlerinden biri olabilir. Elektronik progresif rock türünün krautrock temelli olması sebebiyle bu albümün elektronik progresif rock'ın örneklerinden biri olduğunu varsayabilirim.

Sonuç ve son olarak, Holger Czukay ve ilk albümü progresif rock'ın en önemli yorumlarından olan krautrock'ın temellerinden birisidir.

1. Boat-Woman-Song (17.26)
2. Canaxis (19.37)
3. Mellow Out (2.08)

Süre : 39.14

Holger Czukay / Bas Gitar, Kasetler
Rolf Dammers / Yapımcı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.