Bu Blogda Ara

4 Şubat 2020 Salı

Rush - Power Windows 1985

Rush Power Windows

Çok kısa bir süre önce Neil Peart öldü. Öldüğü 3-4 gün sonra sevenlerine söylendi. 3-4 gün boyunca gizli tutuldu. Haberi yayılır yayılmaz da sadece sevenleri değil, popüler medya'da da haber yapıldı. Neil Peart, defalarca rock müzik dergileri ve siteleri tarafından birinci seçildi. Tanıyanlar, dinleyenler, bilenler için kendisi gelmiş geçmiş en iyi davulcuydu.

Ölümünden sonra da en iyi davulcu ünvanını taşımaya devam edeceğinden eminim.

Neil Peart müzik hayatına küçük yaşlarda başladı. Rush'ın ilk albümünden sonra davulcunun ayrılması sonrası davulcu seçmelerinde 2. yada 3. sırada iken bir kez çalması yeterli oldu gruba dahil olmaya. Çok geçmeden de Rush grubunun parçalarının sözlerini yazmaya başladı. Bir süre sonra o şarkı sözlerini yazdı, Geddy Lee ve Alex Lifeson ile birlikte müziklerini besteledi.

Eğer bir Rush efsanesi varsa, bunda en büyük emeğin Neil Peart'a ait olduğunu söylenmesi gerekir.

Neil Peart'ın davulculuğu ön plana çıkartılsa da, entellektüelliğine pek değinilmez. Felsefe, psikoloji, bilim kurgu, tarih, ekonomi, siyasi gibi akla gelen bütün branş isteyen konular üzerine kitaplar okuyan üzerine yazan ve şarkı sözü haline getiren bir kişidir, Neil Peart. Boşuna O'na profesör demiyorlar. Rush'ın efsaneleşmiş hemen hemen bütün parçalarında onun yazdığı sözler vardır.

Bundan yıllar önce eski facebook hesabımda Genesis hayranı birisi paylaştığım bir Rush parçasına 'sözleri çok ilginç' diye bir yorum yazmıştı. 1989 yılında çıkan 'Presto' albümünden bir parça idi paylaştığım. Rush'ın müziğine alışkın olmayanlar yada ilk kez dinleyenler tarafından sözleri ilginç geliyormuş, sonraları karşıma çıkan Rush hayranları tarafından da onaylamış oldum bu durumu.

2112 albümü ve albüme adını veren parça, Neil Peart'ın yazdığı sözlerle anlam buldu. Sözlerini yazarken esinlendiği bilim kurgu dünyasında pek yer edinemeyen Ayn Rand'ın 'Anthem' adlı kitabıdır. 'Xanadu' adlı parça yine Kubilay han ile ilgili bir parçadır ki Kubilay han'ı da kitaplardan öğrenilerek bir araya getirilmiştir. Rush'ın bütün albümlerinde parçaların sözlerinin çoğunluğu Neil Peart'ın okuduğu kitaplar üzerindendir.

Power Windows albümü.
Neil Peart
Albüm adında büyük anlamlar aramaya gerek yok. Grubun çalıştığı stüdyolardaki durumdan yola çıkarak albüme ad verilmiş. Parçaların sözlerinin çoğunluğu Neil Peart'a aittir, dolayısıyla albümün adı da Neil Peart'a ait. Albüm kayıtları boyunca Quabec(Kanada), Florida, İngiltere dolaşır dururlar. Kapalı stüdyolarda sürekli albüm kayıtları ve parça yazımları ile uğraşıldığından dışarı çıkmaya zaman bulamazlar. Neil Peart özellikle 2. dünya savaşında Japonya'ya atılan atom bombalarının yapıldığı yer olan Manhattan ile ilgili parçayı yazarken zorlanır. Tarihi gerçekliklere uygun olmasını ister, bu durumda parçanın sözlerinin yazılmasını bir hayli geciktirir. İşte bu sürekli stüdyolarda geçirilen zamanlarda Neil Peart'ın yapmayı en sevdiği şey pencereden dışarıyı izlemektir. Hayal gücünün ilhamını da pencereden bakarken geçirdiği zamanlardan alır. 


Bu stüdyo çalışmaları o kadar bunaltıcı olur ki, grubun en tembeli Alex Lifeson stüdyo ile ilgilenmekten vazgeçip, bir üst kattaki odada yağlı boya resimler yapmaya başlar. Sonra da yaptığı resimler üzerine satış planları yapmaya başlar.

80'li yıllarda piyasaya çıkan yeni elektronik müzik oyuncakları bir çok grubun ilgi alanına girdi. Tangerine Dream en çok ilgilenen grupların birincisiydi Geddy Lee'nin de gruba katmaya çalıştığı ve bir çok albümde yeni müzikal atmosfere var eden adeta Rush'a başka bir dönem yaşatan klavyeler ve synth cihazlarıydı. Neil Peart da yeni çıkan elektronik davulu kullanıyordu. Bütün bunlardan hoşnut olmayan tek kişi ise Alex Lifeson. O'da zamanını yağlı boya resim yaparak yada gittikleri tatil yerlerinde kendini kral ilan ederek zaman geçiriyordu.

Yeni dönem yeni genç Rush nesilinin yaratıcı esprilerinde Alex Lifeson hep başroldedir. Sınav esnasında Alex önünde oturan Geddy'den kopya ister. Geddy de kopya olarak klavye'nin notalarını gösteren kopyayı uzatır.
Rush
Power Windows albümünün parçalarının büyük çoğunluğu yine Neil Peart'a aittir. 'Big Money', Peart'ın en sevdiği ekonomi yazarlarından birinin kitabından esinlenilmiştir. 'Manhatton Project'


 2. dünya savaşında Japonya'ya atılan atom bombalarının planlana Manhatton ile ilgilidir. Albümde Neil Peart'ı en çok zorlayan parçadır. 'Mystic Ryhthms' parçasında afrika ve hint davulları getirilip Neil Peart'ın davul setine monte edilir.

'Power Windows', Rush'ın efsane albümleri arasında gözükmese de Rush hayranları tarafından gayet iyi bilindiğinin farkındayım. Albüm ile ilgili son olarak, Rush'ın özellikle Geddy Lee'nin gruba getirdiği klavye ve synth cihazlarının Rush'ın müziğine verdiği atmosfere aynı dönemin YES grubunda da vardır.

90'lı yılların sonunda ABD'de bir grup çıkar ve albümler yapmaya başlar. İlk albümlerinden itibaren parçalarda YES ve Rush etkisi hakimdir. Bir kaç ay önce son albümünü de yayımlarlar.

Izz grubundan bahsediyorum. Belki artık Rush yoktur, olmayacaktır da, YES grubu da eski atmosferinden uzak albümler yapmaktadır ve en önemlisi Chris yoktur. Izz grubu yerlerini doldurmaz belki ama her ikisinin yaptıklarını az da olsa anımsamatır.
Neil Peart, beyin kanserinden öldü. 3-4 yıldır Rush grubu yoktu. Hatırladığım son olay Alex ve Geddy'nin YES'in konserinde (2017) bulunmalarıydı. Hatta Geddy, Chris'in yokluğunu kapatmaya çalışıyordu. Konser sonunda ise en son Alex ve Geddy konuştular. Alex yine alay konusu oldu. 
Neil Peart


Artık Neil Peart yok. Rush da yok. YES devam ediyor gözükse de aslında onlar da yok.

Neil Peart müzisyenliğinin haricinde yazardır. Müzik üzerine bir çok akademik kitap yayımlamıştır. Bir motosiklet hayranıdır. Motosikletiyle gezdiği yerler hakkında bir çok kitap yayımlamıştır. Bir ara motosikletiyle İstanbul'a gelmiştir.

Belki Neil Peart yok artık, Rush da yok. Ama en azından albümleri hala var.


1. Big Money (5.34)
2. Grand Desings (5.05)
3. Manhattan Project (5.04)
4. Marathon (6.09)
5. Territories (6.18)
6. Middletown Dreams (5.15)
7. Emotion Detector (5.10)
8. Mystic Rhythms (5.53)

Süre : 44.28

Alex Lifeson / Elektrik & Akustik Gitar
Geddy Lee / Bas Gitar, Bas Pedalı, Synth(ses düzenleyicisi)i Vokal
Neil Peart / Davul, Akustik & Elektronik Perküsyon

Konuklar
Andy Richards / Klavyeleri, Synth programlayıcısı
Jim Burgess / Synth programlayıcısı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.