Bu Blogda Ara

31 Ağustos 2018 Cuma

Christopher Franke - Pacific Coast Highway 1991



Christopher Franke, Agitation Free ile başladığı müzik hayatına 1971'de Tangerine Dream grubuna dahil olarak devam etti. 1970'lerin anımsanan efsane Tangerine Dream müziğinin yaratıcıları arasında en önemlilerindi. Sadece konser kaydı olarak kaydedilen Ricochet albümünün ikinci yarısındaki mükemmelliğin oluşmasında en büyük katkıyı sağlayan oydu.

Tangerine Dream 1977'de ilk Petere Baumann'ın ayrılışıyla müzikal anlamda değişim gösterdi. Müzikal anlamda avantgard-minimalist düşünceden senfonik bir atmosfere geçiş yaptı. 1981 yılında yeni elektronik aletlerin ortaya çıkışıyla yine büyük bir değişim gösterdi. Aynı dönem film ve dizi müzik yapımlarına yönlenmesi de Tangerine Dream'in daha kısa parçalara yazmasına sebep oldu.

1987'de Christopher Franke gruptan ayrılırken Tangerine Dream hala kısa parça yazımlarına devam ediyordu. 1991 yılındaki bu ilk solo çalışmasında da kısa parçalar albümün tamamen doldurdu. Christopher Franke, kısa parçalarla devam etmesine rağmen, Tangerine Dream kalitesinin altına inmedi. İlk albümünden 1 yıl sonra Londra'da bir konser verdi ve bunu albüm haline de getirdi.

Aynı yıllarda solo albüm çalışmalarına da devam ederken dizi ve film müziklerine yöneldi. 1994'de ilk sezonnu yayımlanan ve daha sonra efsaneleşen bilim kurgu dizilerinden 'Babylon 5' için müzikler hazırlamaya başladı. 'Babylon 5' dizisinin sonlandığı 2000'lerin başlarında müzikten uzaklaştı.

'Pacific Coast Highway' albümü atmosfer olarak 80'lerin sonu 90'ların başında çok yaygın olan new age müziğini anımsatır. Aslında new age diye bir müzik zorlama bir tanımdır aynı post rock tanımında olduğu gibi ama kişinin aklında kalması amacıyla bu şekilde tarif etmek daha uygun olur.

'Pacifis Coast Highway' albümü bahsettiğim gibi Tangerine Dream'in 80'lerin başlarından itibaren üretmeye başladığı kısa parçalarla dolu ancak bunlar new age türünde değil, elektronik progresiftir. 3 yıl öncesinde YES'in solisti ve gitaristi Jon Anderson'un çıkardığı 'City of Angels' albümü ve 1994'de ki 'Change We Must' albümü de benzer bir atmosfere sahiptir.

1992 yılında Can Atilla'nın çıkardığı 'Bilinçaltı' albümü de Christopher Franke'nin ilk albümüne benzer bir atmosfere sahiptir. Hatta Can Atilla'nın bu ilk albümünde ki bazı parçaların atmosferi 'Pacific Coast Highway' ile neredeyse birebir aynıdır. Ki zaten Can Atilla da 90'ların sonlarında ilham aldığı Alman elektronik müziğinin öncüleri için bir albüm yapmıştır.

Burada demek istediğim Christopher Franke'nin daha kısa parçalarla albümler yapması ve müzikal atmosferinin new age benzeri olması sizi şaşırtmasın. 'Pacific Coast Highway' albümüyle başlayan solo kariyeri, birbirinden güzel albümlerle 2000'lerin başına kadar, 10 yıl boyunca devam etmiştir. Bir çok müzisyenden etkilendiği kadar, bir çok müzisyeni de etkilemiştir.



1. Black Garden View (4.53)
2. Mountain Heights (3.27)
3. Lontano Mystery (5.07)
4. Big Sur Romance (2.20)
5. Driving Into Blue (3.05)                                               
6. Puple Waves (5.10)
7. Malibu Avenue (4.25)
8. Cinnamon City Cliff (3.28)
9. Wheels On Beach Park (4.51)
10. Sunset Destination (4.51)
11. Crystal Tree (4.32)
12. Electric Becomes Eclectic (3.41)

Christopher Franke / Bütün enstrümanlar ve sesler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.