Bu Blogda Ara

12 Aralık 2017 Salı

Melange - Viento Bravo 2017


                            

Yılın son ayını son çıkan albümlere ayırmaya çalışırken; güzel müzik ve albümler olsun diye, önüme çıkan bütün en iyi listelerine baktım, bakmaya da devam ediyorum. Şimdiye kadar 100'ün üzerinde albüme bakmama rağmen çoğunluğu ana akım neoprog ve progmetal'e dayandığı için, müzikal atmosferine baktıktan sonra direkt pas geçiyorum.


2 haftadır o kadar çok albüm bulup dinlememe rağmen elime çok da iyi albümler geçmedi, geçenleri ise neredeyse gece gündüz dinliyorum.

10'u geçmiş durumdalar. Bu 10'un üzerinde gruplardan birisi de İspanya'dan çıkma yeni bir grup, Melange. İlk albümlerini 2016 yılında kendi adlarıyla çıkarmışlar, üzerinden çok geçmeden de geçen ay 2. albümleri 'Viento Bravo' albümlerini. Bu benim grupla ilk tanıştığım albüm olur.

Bir hafta 10 gün önce ilk açıp dinlemeye başladığımda kulağıma saykodelik sesler gelmeye başladı. 10. dakikaya geldiğinde ise karşıma, 'Oxi' parçası, oryantal arap ezgileriyle ispanyol halk müziği karışımı sesler çıktı.

2 dakika sonunda bitip yeni parça başladığında ise öyle bir 70'lerin saykodelik/uzay rock'ına dönüş yaptı ki, içimden 'AHA' dedim, mis gibi yeni bir grup buldum hem dinleyecek hem de yeni dönem gruplarından biri diye takip edilecek.

En nihayetinde şuan bilgisayarı açıp müzik dinlemeye başladığımda Melange'nin bu albümünü de listeye atıyorum, bu yılın favori albümlerinden biri olmuş durumda.

Melange, ilk albümlerini bu yılın albümlerine bakmaktan henüz dinleme fırsatım olmadı, o yüzden yapılan müzik hakkında genel ifadeler kullanamam. Ama bu ikinci albümü tekrar tekrar dinledikçe önüme 70'lerin progresif rock seslerinin, melodilerinin ve atmosferinin mükemmel bir karışımı çıkıyor. Kimi yerde Camel'i, kimi yerde Eloy'u, kimi yerde de Pink Floyd'u anımsatıyor. En çok da 70'lerin İspanya'sının Triana'sını anımsatıyor.

Triana grubunu da geçen yıl hep İngiltere, İtalya, Almanya merkezli progresif rock gruplarını yazıyorum, biraz da diğer pek bilinmeyen ülkelerde yapılan müzikleri araştırayım derken bulmuştum. İlk albümlerini dinledikten sonra da efsane gruplar listeme atmıştım. Triana'nın izinden giden Melange'nin yaptığı bu albümü de defalarca dinledikten sonra kendilerini takip etmem için yeterli oldu.

Melange, 'Viento Bravo' albümü ile Triana'nın izinden giderken, 70'lerin kült olmuş müziklerinden esinlenlemeler yapmakta; saykodelik-uzay rock, caz-folk, senfonik folk rock gibi 70'lerde rock müziğin kendisi sayıldığı dönemi 2017'ye taşıyorlar. Ve bunu yaparlarken de hiç de öyle kopyacı falan durmuyorlar. Kendilerine özgü çalma stilleri, uzun kompozisyonlara kaçmadan kısa ama öz ve şablonlara başvurmadan parça yaratma becerileriyle son yılların progresif rock hayranlarına öncülük ediyorlar.

'Viento Bravo' albümünü dinlerken 70'lerin ve günümüz progresif rock müziğinin mükemmel bir karışımını bulacaksınız. Camel, Pink Floyd, Eloy gibi saykodelik rock'dan esinlenen grupları sevenlerin kaçırmaması gerekecek.

Şuan yazarken aklıma Wobbler ve Diagonal grupları geldi. Her iki grupla da ilk tanışmam sonucu günümüz progresif rock müziğine bakışım değişmişti. 'Vietro Bravo' ile Melange, 70'lerin müzikal anlayışıyla günümüzde de müzik yapılabildiğini kanıtlayan gruplar arasında mükemmel bir albümle katıldı.

2017'nin en iyi albümlerinden biri, 'Vietro Bravo'.

1. Rio Revuelto (5.08)
2. Cotard (4.52)
3. Oxi (2.02)
4. Ruinas (4.19)
5. Siempre Avanti (2.59)
6. Cheroqui (3.29)
7. Haftraum 25 (4.35)
8. Armas Preparadas (4.28)
9. Splendor Solis (7.26)

Süre : 39.28

Miguel Roson / Elektrik Gitar, Vokal
Daniel Fernandez / Bas Gitar, Vokal
Sergio Ceballos / Elektrik Gitar, Buzuki, Geri Vokal
Adrian Ceballos / Davul, Perküsyon, Geri Vokal
Mario Zamora / Synth (ses düzenleyicisi), Org, Piyano, Geri Vokal

Konuklar
Zeke Olmos / Triangle (Üçgen Metal Çalgı)
Raul Lorenzo / Vokal (4)
Carlos Diaz / Palms (Flüt Benzeri Eski Bir Üflemeli Çalgı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.