Bu Blogda Ara

31 Mart 2017 Cuma

Banco Del Mutuo Soccorso - Banco Del Mutuo Soccorso 1972



Banco efsanesinin başladığı kendi adlarını aldıkları albüm, 'Banco del mutuo Soccorso'. 1972 yılında bir başka albüm daha çıkarmışlardı, 'Darwin'. 'Darwin' albümünü daha önce yazmıştım. İsteyen bu blog'dan arattırıp, okuyabilir.


Banco'nun yaptığı müzikler genel olarak senfonik yapıdadır. Ancak albümlerinde yoğun caz, avantgard etkisi vardır. İlk albüm olarak burada da caz'ın ve avantgard'ın etkisi var. Fazladan da klasik müziğin etkisi.

Banco, bir progresif rock'da italyan devi olduğu kadar, benim için progresif rock'ın genelinde de dev gruplardan biri. Onlar'ın yaptığı kaliteli müziğe benzer gruplar çok azdır. Yani, Banco grubunu italyanların en iyi gruplarından biri olarak anımsarken, aynı zamanda progresif rock'ın en iyilerinden biri olarak da anımsıyorum.

Başlangıç olarak da 'Banco del mutuo Soccorso' albümü, sonrasında yapacakları albümlerin kalitesinde bir albüm. Banco 80'lere kadar bu kaliteyi bozmadı. 80'lerde ise müzik piyasasında tutunabilmek için daha basit albümler yaptılar. Sonunda da devam ettirmeyip, müzikten ayrıldılar.

Albüm, 6 parçadan oluşuyor ve içlerinde 18 dakikalık bir şaheser var, 'Il Giardino Del Mago' (Büyücünün Bahçesi). Herhangi bir ELP, YES parçası kadar mükemmel.

İlk olarak albüm, 'In Volo' parçası ile başlıyor. İki dakikalık parçanın verdiği his; ilkçağ, ortaçağ savaş filmlerinin bitiminde çalan hüzünlü müzikler gibi. Özellikle vokallerin birlikteliği ve flüt, 'Nerede Adalet' sorusunu sorarken verdiği hazzı veriyor.

Devam parçası 'R.I.P.' ise Banco'nun marşı. Pink Floyd'un 'Another Brick on the Wall' yada Deep Purple'ın 'Smoke on the Water' parçası gibi. The Who'nun 'The Song is Over' parçası kadar rock marşı olmasalar da, grubu hatırlamak için en ideal parça. Klibinden hatırlıyorum,'In Volo' parçasında ki sözleri söyledikten sonra, Francesco (sadece vokal olarak var) elindeki hakim tokmağını kameraya doğru fırlatıyordu ve Banco'nun bu unutulmaz marşı başlıyordu.

'R.I.P.' parçası gerçekten Banco'nun marş olmuş parçası. Hemen hemen bütün konserlerinde mutlaka çaldığı parçalardan biri. 'R.I.P.' parçasını dinlerken verdiği his'de en az Pink Floyd'un 'Another Brick on the Wall' parçasının verdiği haz gibi. Parçanın sonunda ki dramatik piyano ise böyle güzel bir marş için güzel bir final.

Araya sıkıştırılmış 'Passaggio'. 1 dakikalık parça, 'In Volo' parçasında ki gibi; ilkçağ, ortaçağ savaş filmlerinin müziklerini anımsatan, sadece klasik piyano ve seslerden oluşan geçiş parçası. Sonrasında ise bir çok progresif rock hayranının benimseyeceği 'Metamorfosi' parçası başlıyor.

'Metamorfosi'. Metamorfosi deyince aklıma bir başka italyan rock grubu Metamorfosi geliyor. 2010 yılı sonrası Metamorfosi vokali Le Orme'nin vokalliğini almıştı. Metamorfosi'nin 70'lerde ki albümlerini hatırlıyorum ama daha çok 2004 yılında ki 'Paradiso' albümü beynimin en alt köşelerinde yer tutmuş. Metamorfosi'nin 'Paradiso' albümü hala beynimin en derin yerlerinde.

Banco'nun 'Metamorfosi' parçası ise orijianallik (kendine özgü) bakımından en az Genesis, YES parçası kadar akılda kalıcı. Parçanın başlarında çalan klasik piyano'nun kullanımı ve sonrasında gelen davul ve gitar, 'R.I.P' parçasında ki hazdan daha fazlasını veriyor. Sonunda ki klasik piyano'ya dönüşe kadar ise gitar, bas, piyano ve davul'un mükemmel senfonik uyumunu dinliyorsunuz. Klasik piyano ve vokallerle başladığı gibi mükemmel bir şekilde bitiyor. 'Metamorfosi' Banco'nun klasik parçalarından olduğu kadar progresif rock'ın da klasikleşmiş parçalarından biri olmayı fazlasıyla hakediyor.

'Il Giardino Del Mago'; sadece bu albümde değil, bütün albümlerinde, Banco'nun en uzun parçası. Film müziği gibi başlıyor ve içinde ELP etkisi olduğu kadar Genesis etkisini de hissettiriyor. Sürekli inişli çıkışlı haliyle 'Il Giardino Del Mago', en ilginç progresif rock parçalarından ve uzun parçaları sevenlerin kaçırmayacağı türden.

'Il Giardino Del Mago' ile dönemin saykodelik, caz, avantgard müziğinin senfonik bir hale nasıl sokulur, buna şahit oluyorsunuz.

İlginç bir parça olan 'In Volo' ile başlayan albüm, mükemmel bir parça olan 'Traccia' ile bitiyor.

Banco del mutuo Soccorso müziği için bu albümü önerebilirim ama 70'lerde ki herhangi bir Banco albümü zaten grubun müziğine başlamak için ideal. Progresif rock severlerinin Banco'nun albümlerinden eksik kalmamalılar.

1. In Volo (2.13)
2. R.I.P. (Requiescant In Pace) (6.40)
3. Passaggio (1.19)
4. Metamorfosi (10.52)
5. Il Giardino Del Mago (18.26)
a. Passo Dopo Passo
b. Chi Ride E Chi Geme
c. Coi Capelli Sciolti Al Vento
d. Compenetrazione
6. Traccia (2.10)

Süre : 41.40

Francesco Di Giacomo / Vokal
Marcello Todaro / Elektrik Gitar, Akustik Gitar, Vokal
Vittorio Nocenzi / Org, Kayıtedici, Harpsichord, Vokal
Gianni Nocenzi / Piyano, Klarnet, Vokal
Renato D'Angelo / Bas Gitar
Pier Luigi Calderoni / Davul, Timpani

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.