Bu Blogda Ara

22 Ocak 2019 Salı

Sven Grünberg - Hingus 1981


Sven Grünberg, Estonyalı film ve müzik bestecisi; 1956 doğumlu. İlk grup (ve müzik) deneyimine Mikronid adlı 1960'lardan gelen beat grubunda 1972-73 yıllarında 16 yaşında iken klavye çalarak başlar. Aynı yıllarda Ornament adlı progresif rock yapan grupta da bulunur. Ancak O'nu kendi grubu Mess ile tanımak daha uygun olacaktır.

Mess grubu 1974 yılında kurulur, 1978 yılına kadar müzik yapar. Albüm girişimleri dönemin sovyet ideolojisinden geçemez ve tabii olarak da herhangi bir albüm ortaya çıkmaz. Ancak 90'ların ortasında 1970'lerde kayıtedilen müzikler ve parçalar albüm haline getirilir.

Mess senfonik tarzda müzik ortaya çıkartır. Yapılan müzik özellikle dönemin Yes ve Camel gruplarına benzer bir atmosfer içeriyor. Grubun müziğini yakından tanımak için 'Valged hommikud' adlı parçayı dinleyin.


Sven Grünberg, müziğe yukarıda bahsettiğim gruplarda klavye çalarak başlar. Hepsinde de klavyenin yanında vokallik de yapar. O'nu elektronik müzikle daha doğrusu synthseizer ile tanıştıran Mess grubunda biraraya geldiği Harma Harm sayesinde olur. Grubun dağılması, belki de müzik yapamaması nedeniyle (1978) dağıldıktan sonra 1979 yılında Sven Grünberg ülkesinde Sinematografik  topluluğuna üye olur. Ertesi yıl Mess grubu ile az parçadan oluşan bir albüm çıkartır. Ancak ciddi anlamda ilk albümünü 1980 yılında kayıt eder. Satışa çıkması ise bir yıl sonra olur. 'Hingus' adlı albümü Mess grubu ile ortak çıkardıkları (1980) albümde yer alan 'Hingus' parçasına dayanır.

80 ve 90'larda elektronik müziğe yoğunlaşır aynı zamanda film müzikleri de yapar. 90'lı ve 2000'li yıllarda ortaçağ halk müzikleri yapan Linnamuusikud gruba katılır.

'Hingus' albümü Grünberg'in tibet budizm öğretisine ve müziğine ilgi duyması ile ortaya çıkar. Dolayısıyla da albüm içinde uzakdoğu'dan sesler yankılanır. Ancak albümden zevk aldığım kısım burası değildir. Özellikle klavye ve synth kullanımları bana Edward Artemiv'in müziklerini ve albümlerini anımsatır.

Edward Artemiev'de Sven Grünberg gibi hem kendi albümlerini hem de film müziklerini yapmıştır.

Artemiev haricinde albümde Tangerine Dream'in senfonik dönemi (1976-1980) ile Klaus Schulze'nin ilk dönemlerini anımsatan müzikal atmosfer ile dolu.

Her ikisini de dinlediğim için (Tangerine Dream ve Klaus Schulze) 'Hingus' albümüne ısınmam zor olmadı.

Elektronik müziğin Alman ekolü ile Rus ekolü arasında kalan albüm dinlenilmesi değil, bilinmesi gereken bir albüm.

1. Hingus (I Osa) (7.26)
2. Hingus (II Osa)
3. Hingus (III Osa)
4. Hingus (IV Osa)
5. Teekond (5.35)
6. Valgusois (17.50)

Süre : 46:49

Sven Grünberg / Synth (ses düzenleyicisi), Klavyeler, Besteci

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.