Bu Blogda Ara

7 Eylül 2016 Çarşamba

Alusa Fallax - Intorno Allla Mia Cattiva Educazione 1974




Tekila shot 19. yüzyılın Amerikalılarınca kullanılmaya başlanmış sonra da bize de geçmiş bir söz. Kovboylar bar'a gittikleri zaman üzerlerinde para yoksa, bir bardak tekila karşılığına bir kurşun veriyorlarmış. Tek kurşun, tek atım; one shot, tekila shot gibi. Tekila shot sözü de dilimize oradan giriyor.

Progresif rock ile ne alakası var. Tek atımlık (one shot) albümler var, o yüzden. 70'lerin günümüz rock müziğinin temelleri atılırken arada kaynayıp unutulmuş giden (popüler olarak) bir çok grup ve albüm var. Ben bu tarz grupları hatırlarken aklıma hep tekila shot geliyor. Tek atımlık albümler. Bu tarz albümlerin büyük çoğunluğu popüler olmuş gruplardan çok daha kaliteli müzikler yapıyorlar. Hele bir de İtalyadansa!

Alusa Fallax grubu da öyle. Her ne kadar ilk albüm öncesi müzik yapıyor olmuş olsalar da, Alusa Fallax grubunun çıkardığı tek albüm de tek atımlık albümlerden. Hem de çağdaşları ve milletdaşları olan Le Orme, PFM, Banco gibi İtalyan progresif rock devleri kadar kaliteli ve etkileyici bir müzikal anlayışları var. Grup müzikal kariyerlerine devam etmiş olsaydı, kesinlikle en az bir PFM grubu kadar popüler olabilirdi. Olmadı. Bize düşen ise bu tarz grupların progresif rock üzerinde ki etkilerini bilmek, daha da önemlisi progresif rock'ın müzikal anlayışının sınırsız olduğunu anlayabilmek.

'Intorno Alla Mia Cattiva Educazione' 'kötü eğitimimin etrafında'. Bir de iyi eğitiminin etrafında olsaydı, nasıl bir albüm çıkardı ortaya, tahmin edemiyorum. Keza albümün müziğinin içine konulmuş, caz'dan folk'a, italyan klasik müziğinden avant-garde'a, latin-arab ezgilerinden serbest caz'a dönemin bir çok önemli müzik türlerini harmanlaşmış bir halde bulabilirsiniz. Ancak albümün ismi kendilerini değilde, çocukların eğitimlerini eleştiren bir konsept (bütünlüklü) albüm.

Albümün ilk yarısı folklorik italyan klasik ezgilerinin yoğunluğu ile kaplı. Blues vari gitar soloları, folk rock tarzı flüt çalışmaları, opera, klasik italyan müziği ile başlı başına klasik italyan senfonik progresif rock örneği.

'Non Fatemi Caso' parçasında  altyapıya yerleştirilmiş orkestral müzikal yapı daha sonra The Doors'un 'American Prayer' parçasını hatırlatıyor. Bir o kadar derin ve hüzünlü. Sonrasında gelen müzikal yapı yine başka bir İtalyan senfonik progresif rock öncülerinden Il Rovescio Della Medaglia (madalyonun öbür yüzü) grubunun tarzına benziyor. Aslında İtalyan klasik müziğinin rock halinde çalınmış hali desek daha yerinde olur.

Araya sıkıştırayım, albüm sözcüğün tam anlamıyla bir müzik şöleni. Albümde döneminin üst düzey hemen hemen bütün müzik türlerini duyarsınız.

Albümün ikinci yarısı ise (Per Iniziare Una Vita parçasından sonra başlıyor) daha çok avant-garde ve caz unsurlarının daha çok yoğun olarak hissediliyor. 'E' Oggi',  'E' Cosi Poco Quel Che Conosco' parçaları klasik müziğin avant-garde halinde çalınmış halleri. Bir Stravinski etkisini 'E' Oggi' parçasında açıkça hissedersiniz. ' E' Cosi Poco Quel Che Conosco' parçası hızlandırılmış, org ve saksafonla süslenmiş kısa ama öz bir parça. Aynı Stravinski etkisi bu devam parçasında da göze çarpıyor. Son iki parça ise VDGG, King Crimson tarzı eklektik progresif rock gruplarının müziklerini andırıyor. 'Cio Che Nasce Con me', sadece bu parçayı bile dinleseniz, grubu unutabileceğinizi sanmıyorum. 'Splendida Sensazione' parçasında, minimal caz piyano ile başlayıp, klasik italyan müziği ve korosuyla bitiriyorlar albümü.

Senfonik rock ve senfonik progresif rock'ın en saf hallerinden biri, bu albüm. Not edin bu tarz grupları ve albümleri. Müzik dinlemekten sıkıldığınız zaman başucunuzda dursun. Albüm her canınız sıkıldığında ulaşıp, zevk alabileceğiniz türden bir albüm. Dediğim gibi bu tarz grupları ve albümleri unutmamak için kendinize bir not defteri alıp, içine notlar oluşturun. Ben daha önce yapmıştım. O not defteri hala yanımdadır.

Niye? Çünkü müzik dinlenilmez, müzik dinlemesi öğrenilir.

1. Soliloquio (2.58)
2. Non Fatemi Caso (4.28)
3. Intorno Alla Mia Cattiva Educazione (4.13)
4. Fuori di me, Dentro di me (3.03)
5. Riflessioni Al Tramonto (3.03)
6. Il Peso Delle Tradizioni (1.40)
7. Carta Carbone (3.36)
8. Perche Ho Venduto Il mio Sangue (1.43)
9.  Per Iniziare Una Vita (4.20)
10. E' Oggi (3.05)
11. E' Cosi Poco Quel Che Conosco (2.32)
12. Cio Che Nasce Con me (4.12)
13. Splendida Sensazione (5.45)

Süre : 44.39

Guido Gabet / Elektrik & Akustik Gitar, Geri Vokal
Massimino Paretti / Piyano, Org, Klavsen, Arp
Guido Cirla / Bas Gitar, Geri Vokal
Augusto 'Duty' Cirla / Perküsyon, Çanlar, Kayıtedici, Vokal
Mario Cirla / Tenor & Alto Saksafon, Flüt


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.