Bu Blogda Ara

2 Haziran 2016 Perşembe

Emerson, Lake & Palmer - Trilogy 1972

Senfonik Progresif Rock

Emerson, Lake & Palmer üçlüsü (ELP) YES ile birlikte klasik müziği progresif rock’a aktaran öne çıkmış iki gruptan birisi.

ELP, hem rönesans dönemi klasik müziklerinden, hem de modern zaman klasik müziklerinden bir çok eseri yorumlamıştır. Tabii bunda Keith Emerson’ın emeği en çok olandır. Keith Emerson, Rick Wakeman (YES) ile birlikte en iyi klavye ustalarından birisi.


Trilogy albümü, ELP üçlüsünün 3. albümü. Bu albümü yazmak için seçmemin tek sebebi de, ‘From The Beginning’ adlı parçasıdır. ‘From The Beginning’ gibi bir parça progresif rock’ın en melodik ve duygusal parçalarının başında gelir. Benim de en sevdiğim akustik yapılı şarkılardan birisi.

Albüm; The Endless Enigma ile başlar. 6 dakikalık parça sonunda 2 dakika kadar Keith Emerson ‘Fugue’ minimalist bir piyano resitali sunar. Ve ‘The Endless Enigma 2’ parçasının finali görkemli bir Hammond orgu ile sona erer. Bir senfonik progresif için kısa bir örnek gibi gözüküyor olsa da, ilk üç parçayı birleştirip, tek parça halinde dinlediğimiz zaman, içinde bir bütünlük gösterdiğini görebiliriz. ‘The Endless Enigma’da Carl Palmer’ın melodik, latin esintili davul’u, Greg Lake’in kadife sesi ve bas gitarıyla grubun lideriyim demesi, Keith Emerson’ı gölgede bırakmıyor. Keith Emerson piyano, org ve synth’e olan hakimiyetini parçanın bütününde gösteriyor. ‘The Endless Enigma’ gerçek anlamıyla bir senfonik progresif rock başyapıtı.

‘From The Beginning’ şimdiye kadar duyabileceğiniz en güzel kayıt edilmiş parçalardan birisi. Grek Lake’in akustik gitarı ve kadifemsi sesi su gibi berrak. Parçanın sonunda ki Keith Emerson’ın moog çalışı; ‘From The Beginning’ parçasını bahar yada yaz değil, her mevsimin parçası haline getiriyor.

‘The Sheriff’ parçasını ne zaman dinlesem aklıma Red-Kit çizgi filmi gelir. Hani bar’a girdiğinde piyano’nun başında birisi durur ve vahşi batı müziği çalar. Daha önce de olduğu gibi, şimdi de gülümsetti. Keith Emerson’ın caz piyanosu, koncerto gibi olmuş.

‘Hoedown’. Aaron Copland, modern klasik müziğin isimlerinden birisi. ‘Hoedown’ parçası da Aaron Copland‘ın Rodeo adlı parçasından alınmış. Keith Emerson piyano başında ki ustalığı (özellikle moog çalışı) ve Carl Palmer’ın onu takip ediyor oluşu, klasik müzik parçasının nasıl rock olarak çalınabileceğini gösterir.

Albüme ismini veren ‘Trilogy’ parçası da diğer bir çok ELP parçası gibi 1. sınıf çalışmalara örnek. Caz piyano ve caz davulu üzerinde senfonik öğeler barındırıyor. Synth ve piyano ile açılışına Greg Lake yumuşak sesiyle eşlik eder. Bütün parçalarında olduğu gibi Keith Emerson ve Carl Palmer parçayı alır, götürür.

‘Living Sin’ vokal temelli bir parça. Ağır aksak davul ritimleriyle vokal’e yardımcı olan org. Kısa olduğu kadar da sıkıcı. Sözler üzerine yapılan müzikleri pek sevememişimdir.

‘Abaddon's Bolero’ parçası ‘Living Sin’ sıkıcılığından kurtarıyor. ‘Abaddon’s Bolero’ tamamen fantastik bir parça. ‘The Endless Enigma’ parçaları gibi ‘Abaddon's Bolero’ parçası da albümün güneş ışıkları gibi parlamasını sağlıyor. Carl Palmer’ın marş halinde çaldığı davul üzerine Keith Emerson bütün piyano ve org’ları kullanarak gerçek bir resital sunuyor.

Emerson, Lake & Palmer üçlüsünün müziklerine başlamak için en ideal albüm ‘Trilogy’ albümü. Yumuşak ve naïf. Diğer albümleri ‘Trilogy’ albümüne göre biraz daha ağırdır.

Aslında ‘From The Beginning’ parçasını dinleseniz bile yeterli, ELP müziğini anlamak için.

1. The Endless Enigma (Part One) (6:42)
2. Fugue (1:57)
3. The Endless Enigma (Part Two) (2:05)
4. From The Beginning (4:17)
5. The Sheriff (3:23)
6. Hoedown (Taken from Rodeo) {Aaron Copland, arranged by E, L & P} (3:47)
7. Trilogy (8:54)
8. Living Sin (3:14)
9. Abaddon's Bolero (8:08)
Süre:  42:29
- Greg Lake / Vokal, Bas Gitar, Elektrik ve Akustik Gitar, Klavye (9), Söz Yazarı ve Yapımcı
- Keith Emerson / Grand Piyano, OrgHammond C3, Synth (Moog IIIC & Mini Moog model D), zukra (1) (gayda benzeri bir çalgı)
- Carl Palmer / Davul, Perküsyon

1 yorum:

  1. Teşekkürler güzel yorumlarınız ve paylaşımınız için... keşke daha önce bulsaydım burayı, malum progarchives.com dışında pek alternatif yok...

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.