Bu Blogda Ara

27 Eylül 2017 Çarşamba

Tangerine Dream - Exit 1981


Bu ay ki Tangerine Dream yazısına geldim yine. Son iki aydır Tangerine Dream albümlerini son anda anımsayarak yazmıştım. Bu ay unutmadım çünkü bu ay işyerinde ve kendime özel bazı sorunlar yüzünden fazla albüm yazamadım, dolayısıyla aklımdan hiç çıkmadı.

Bundan önce yazdığım bütün Tangerine Dream albümleri 81 ve öncesiydi. En son geç tarihli olarak Tangram albümünü yazmıştım. Sanırım ilk albümü harici Tangerine Dream albümlerinin 70'lerinin tamamını bitirdim.

1980 yılında çıkan Tangram albümü Tangerine Dream için bir dönemin sonu gibiydi. 1981 yılına ise iki albümle girdiler. İlk albüm, aynı zamanda bir suç-aksiyon dizisi olan Thief filminin de müzikleriydi. Her iki albümde de Tangerine Dream müziğindeki değişimi kolaylıkla anlayabilirsiniz.

70'lerin başı ve ortalarında ki o avantgard hava ve 75 sonrası senfonik hava tamamen gitmiş. Yerine Kraftwerk benzeri ritmik sesler ve Vangelis-kitaro benzeri kolay dinlenebilen sesler gelmiş.

'Exit' albümü ile Tangerine Dream yeni bir döneme girdi ve bu dönem 90'lara kadar değil, günümüze kadar devam edecektir. Günümüzde bile hala Tangerine Dream parçalarında bu albümdeki atmosferi yakalayabilirsiniz.

Albüm 'Kiew Mission' ile başlıyor. Progresif rock'ın diğer temel gruplarını da dinlediyseniz eğer, bu parçanın yapısının YES'in müziğine benzerliğini rahatlıkla görebilirsiniz. Yükselip alçalan tonlar; kimi yerde sadece yükselerek giderken kimi yerde de alçalarak devam ediyor ve Tangerine Dream bunu yaparken new age müziğininde yardımıyla parçayı senfonik bir hale sokuyor.

'Kiew Mission', rusya'da çıkabilecek bir nükleer savaş sonrasının durumunun draması aslında. Parçanın ve albümün çıkış yılına baktığımız zaman Tangerine Dream'in dünyada olup bitenlerden çok da uzak olmadığı belli oluyor. Albümün çıkışından 10 yıl geçmeden sovyetler birliği dönemi Ukrayna'sında çernobil kazası (nükleer) meydana geliyor. Bu kazanın sonucu hala etkisini gösteriyor da.

Devam parçaları yine ilk parçadaki nükleer felakete ve sonrasına odaklanarak devam ediyor. Ancak parçaların müzikal atmosferlerinde bir hayli farklılık var. İlk parçada ki gibi senfonik sesler yerine, yukarıda da belirttiğim gibi, kraftwerk tarzı ritmik sesler ve vangelis-kitaro tarzı new age sesleri yer alıyor.

Tangerine Dream, bu geçiş müziğini her ne kadar 'Tangram' albümünde hissettirmiş olsada, müziklerindeki keskinleşme 'Thief' ve 'Exit' albümlerinde daha belirgin hale geldi. 'Thief', aynı zamanda dizi müzikleri, biraz daha dingin ve saykodelik yapıdayken; 'Exit' albümü ritmik havasıyla Tangerine Dream'in 80'li ve sonraki 10 yıllarda çizeceği müzikal yorumun temeli oldu.

'Exit', Tangerine Dream müziğini anlamak için ideal bir albüm değil. Her zaman hem Tangerine Dream, hem elektronik progresif rock'ın kişiliğini anlamak için Tangerine Dream'in 70'lerini öneriyorken, bu albüm ile sadece Tangerine Dream'in müziğinin nasıl evrim geçirdiğinin kanıtını bulabilirsiniz diyebiliyorum.


Bu albümü temel alarak Tangerine Dream'e çok eleştiriler yöneltilse de, albüm hala grubun en güzel, ilk dönem albümlerinden birisi.

1. Kiew Mission (9.18)
2. Pilots Or Purple Twilight (4.19)
3. Choronzon (4.07)
4. Exit (5.33)
5. Network 23 (4.55)
6. Remote Viewing (8.20)

Süre : 36.32

Edgar Froese / Klavye, Synth (ses düzenleyicisi), Yapımcı
Chris Franke / Klavye,  Synth, Yapımcı
Johannes Schmoelling / Klavye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.