Bu Blogda Ara

31 Temmuz 2017 Pazartesi

Mazhar ve Fuat - Türküz Türkü Çağırırız 1973







MFÖ, Türk rock müziğin en özgün müziklerini yapan grupların başında geliyor. M.F.Ö. dediğiniz anda karşınızdaki ezberinden yada sadece parçanın ismiyle mutlaka bir parçasını söyleyebiliyor.


MFÖ günümüz Türk modern pop ve rock müziğin en bilinen sesleri.

M.F.Ö'nün kuruluş 1980'lerdedir. Ancak M.F.Ö üçlüsünün birlikteliği daha eskiye ait. İkiliye daha sonradan katılıp, MFÖ diye anılmasını sağlayan Özkan Uğur, 1973 yılında Mazhar Alanson ve Fuat Güner'in ilk birlikteliği olan 'Türküz Türkü Çağırırız' albümünde bas gitarıyla konuk müzisyenler arasında yer alır. Özkan Uğur daha sonra Erkin Koray, Selda Bağcan gibi isimlerle birlikte çalışır. 80'lere kadar ise Mazhar ve Fuat albüm yapmaktan bir hayli uzaktır. O yüzden 'Türküz Türkü Çağırırız', benim için MFÖ'nün ilk albümüdür.

Aslında albümü daha önce yazacaktım ancak elimde albüm yada plak olmadığı ve internet üzerinde de albüm hakkında Mazhar ve Fuat haricinde kimler çaldığı bilgisi olmadığı için, eksik bilgilerle yazmamak için beklettim. Birkaç gün önce aklıma geldi, belki birileri yazmıştır diye tekrar aratınca istediğim bilgiler karşıma çıktı.


'Türküz Türkü Çağırırız' albümü Aşık Veysel'in bir türküsünden alınarak yapılır. Şuna açıklama getirmek gerekiyor sanırım, 'Türküz Türkü Çağırırız' da ki çağırmak fiili bugün kullandığımız anlam değişimine uğramış fiil değil. Çağırma ingizlicede ki sing'in karşılığıdır. Günümüzde kullandığımız şarkı söylemek'in, şarkı arapçadır şark'a ait anlamında, tam olarak türkçe karşılığıdır. Türkiye türkçesinde şarkı söylemek diye geçerken diğer bir çok türk dillerinde çağırmak yada çığırmak diye geçer. Hatta ç'nin y ile değişimi sonrası bazı türk toplumlarında yır olarak vardır. Buradaki 'yır' ingilizcede ki sing'dir. Türkü, sözü ise türk'e ait demektir. Kısacası Türküz, Türk'e ait yır söyleriz.

Not: Türkü, Türk'e ait demektir. Öyle kürt türküsü, yunan türküsü, ermeni türküsü diye bir şey söz konusu olmaz. Halk müzikleri arasında belki de dünya üzerinde en derin kültürü olan türk halk müziğidir.

'Türküz Türkü Çağırırız' albümü de buna uyarak tamamen Türk'e ait parçalar sunuyor. Türk halk müziğinin en önemli isimlerinden Aşık Veysel'den bir türkü ki albüme ismini vermiş ve Yunus Emre'nin ise bir şiiri  Mazhar Alanson tarafından besteleniyor. Dönemin önemli türkçü şairlerinden İsmet Kür ve İsmet Özel'in (İsmet Özel daha sonra radikal islamcılığa kayıyor) şiirlerinden de iki parça besteleniyor. Diğer parçalar ise tamamen Mazhar Alanson'un yaratıcılığı ile ortaya çıkıyor. Sadece 'Seviyorum Seni Canım' sözleri Füsun Demirer'in, müziğinin ise Fuat Güner'in olduğu bir parça var.

Ve Tabii ki 'Hekimoğlu'. Türk sinemasının ve solunun önemli isimlerinden Kadir İnanır'ın ortaya çıkardığı bir türkü. Gerçeği günümüzde Kadir İnanır'ın Akp'nin açılım saçmalığına katılması kendisi için iyi olmamış ise de, bir sanatçı olarak saygıyı hakediyor.

Ayrı olarak çok sonraları Mazhar Alanson'un kendisine ait olan, MFÖ'nün en bilindik parçalarından  'Güllerin İçinden' parçası da ilk bu albümde çalınıyor. Sanırım albümdeki en kötü parça, ingilizce olarak bestelenmiş 'Upside Down'. Albümün geri kalanı, 70'ler havasında mükemmel' yakın duruyor.

'Türküz Türkü Çağırırız' gibi bir albümü niye progresif rock üzerine yazdığım bir blogda yer verdim?

Bunun cevabı çok açık aslında. Albüm, döneminin hem kalite olarak hem de yaratıcılık olarak en üst düzeylerinden. En az Barış Manço, Erkin Koray ve Cem Karaca albümleri kadar doğu-batı sentezine öncülük (avantgard) yapıyor. Saykodelik ezgiler, folk ve dönemin rock-pop müzik anlayışı çok iyi bir şekilde harmanlanmış duruyor. Bu da müziğin ilericiliği (progresif) için yeterlidir.

Albümde ki favori parçalarım. Yani defalarca üstüste dinlesem bıkmayacağım parçalar.

- Hekimoğlu
- Türküz Türkü Çağırırız
- Derdimi Döksem Derin Dereye
- Nerede Hani
Albümü dinlemeye başladığınız anda, eğer ki daha önce dinlemediyseniz, büyülenmeye başlayacaksınız. 'Türküz Türkü Çağırırız', her türk progresif rock dinleyicisinin mutlaka dinlemesi gereken albümlerden birisi.

İsteyen www.59rs.blogspot.com'dan daha iyi açıklamasına bakabilir.

1. Türküz Türkü Çağırırız (3.00)
2. Seviyorum Seni Canım (2.25)
3. Mevsimler (2.34)
4. Sür Efem Atını (2.20)
5. Nerede Hani (3.01)
6. Derdimi Dökersem Derin Dereye (3.02)
7. Adımız Miskindir Bizim (5.26)
8. Hekimoğlu (3.21)
9. Türkmen Güzeli  (3.00)
10. Upside Down (4.00)
11. Güllerin İçinden (3.28)
Süre :  36.25

Mazhar Alanson / Gitar, Vokal
Fuat Güner / Gitar, Vokal

Konuklar

Hale Alanson / Vokal
Özkan Uğur / Bas Gitar
Fehiman Uğurdemir / Elektrik Gitar, Bağlama
Mehmet Gözüpek / Davul
Ali Güçkan / Akustik Gitar
Vural Şahin / Org
Mehmet Şenyaylar, Yılmaz Şenyaylar, İskender Şencemal
Mekin Çetinöz / Keman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.