Bu Blogda Ara

8 Mayıs 2017 Pazartesi

Jean Michel Jarre - Oxygene 1976




Oksijen günümüzde ki bütün canlılığın temel maddelerin başında geliyor. En azından canlıların büyük bir kısmı oksijene ihtiyaç duyuyor. Oksijensiz organizmalarda yok değil. Bu tür canlılar ağırlıklı olarak okyanus diblerinde yaşıyor.


Dünyanın oluşumundan bir süre sonra çıkan canlılar da oksijene ihtiyaç duymuyorlardı. Eğer zaman makinesi ile o döneme gitmiş olsak, oksijen tüpü olmadan etrafta dolaşamazdık.

Oksijen'in ilk ortaya çıkması sonucu bir çok canlı yokolmuştur. Normalde oksijen canlılık için zararlı bir gazdı. Daha sonraları ise oksijene uyum sağlayan canlıların yaşamlarını devam ettirebilmelerinin temel maddelerinden biri olmuştur.

Bugün ise oksijensiz canlılar sadece okyanus tabanlarında güneşsiz, okyanus tabanından gelen gazların sıcaklığı ile yaşıyorlar. Güneşin etki alanında ise oksijen hakim tamamıyla yaşama.

Şuan da oksijen yaşamımız için olmazsa olmazlarımızdan.

'Oxygene' albümü Jean Michel Jarre'nin üçüncü albümü. İlk iki albümünde ki müzikleri hatırlamadığım için bu albüm ile bir kıyaslama yapamayacağım. Ancak albüm tahminimce 70'lerin  Tangerine Dream ve Vangelis müziğinden esinlenme üzerine kurulmuş. Özellikle Tangerine Dream'in 70'lerde yaptığı bilimkurguvari konu seçimleri Jarre'ye bu albümde esin kaynağı olmuşa benziyor.

Albüm, isminin taşıdığı 6 parçadan oluşuyor. Dinlerken aklıma dünya'ya oksijenin verdiği zararlar ve güzellikler geliyor. Oksijen ortaya çıkmasaydı muhtemelen dünya üzerinde ki canlılar farklı evrimleşecekti. Oksijenin ortaya çıkışı ile bir çok canlı türleri yok olurken, uyum sağlayanlar bütün canlı tarihinin ataları oldular. Daha sonraları ise oksijen oranının düşmesi yada yükselmesiyle bir çok canlı türü de değişikliğe uğradı. Karanlıkta elimde şarapla bu albümü dinlerken ister istemez aklıma bunlar geliyor. Jarre albümü yaparken bu şekilde mi düşündü, onu bilemiyorum.

Elektronik müzik yada elektronik progresif deyince aklıma ilk gelen her zaman Tangerine Dream oldu. O yüzden diğer elektronik albümleri de dinlerken Tangerine Dream ile kıyaslama yapmadan duramıyorum. Jarre'nin bu üçüncü albümünü de bu yazıyı yazarken Tangerine Dream'i hatırlayarak yazıyorum.

Jarre albümü tek başına yaptı. Albümde ki bütün elektronik enstrümanlar Jarre tarafından çalınmıştır. Belki tek başına olmasından kaynaklı, Tangerine Dream'de ki gibi gitar yada başka enstrümanlar yok. Parçaların altyapısı her elektronik müzikee olduğu gibi synth'le (ses düzenleyicisi) döşenmiş. Jarre, üzerine Mellotron, org gibi tuşlu müzik aletleriyle mükemmel bir atmosferik hava yaratıyor. Albümde ki bütün parçalar da bu atmosferik hava var ve senfonik bir şekilde kulağa yansıyor.

Tangerine Dream'in ilk albümlerinde ki gibi avantgard hava bu albümde yok. 'Oxygene' albümü daha çok Tangerine Dream'in 'Stratosfer' albümündeki gibi senfonik bir yapıya sahip. 'Stratosfer' albümü Tangerine Dream hayranları tarafından çok seviliyor olsa da, benim için Tangerine Dream'in müzikal değişim geçirdiği ara albümlerden birisi. Tangerine Dream bu değişimin olgunluğuna 'Force Mature' albümünde ulaştı.

Jarre ise daha ilk deneysel elektronik albümünde üst düzey kaliteyi bulmayı ve sesini duyurmayı başarıyor. Günümüzde ise elektronik müzik deyince ilk akla gelen Jean Michel Jarre'dir. Albümlerinin kalitesinin ötesinde konserlerinde ki saykodelik, bilimkurgusal atmosfer Jarre'nin hala bilinmesinde en büyük etken.

'Oxygene' albümü 70'lerde elektronik müziğin kilometre taşlarından biri olduğu gibi, bunu günümüzde de korumayı başarıyor. Benim içinse, Tangerine Dream'den sonra sevdiğim elektronik müzik insanlarından biri olmaya devam ediyor.

1. Oxygene 1. Bölüm (7.40)
2. Oxygene 2. Bölüm (8.08)
3. Oxygene 3. Bölüm (2.54)
4. Oxygene 4. Bölüm (4.14)
5. Oxygene 5. Bölüm (10.23)
6. Oxygene 6. Bölüm (6.20)

Süre : 39.47

Jean Michel Jarre / Synthesizers (ses düzenleyici) (ARP Omni-2, AKS, VCS-3, RMI Harmonic), Mellotron, Farfisa Org, Eminent, Davul Programcı, Prodüktör

Kapak : Michel Granger

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.